Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поредният случай на барман с тежки изгаряния по ръцете накара американските лекари да предупредят за заплахата от фитофотодерматит. При него по кожата се образуват мехури от изгаряне в резултат на комбинация от сокове от растения и ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Феноменът е известен и като изгаряне “Маргарита” по името на популярния летен коктейл, в който се слага лимонов сок. Цитрусът съдържа псорален - естествен химикал в растенията, който в комбинация с лъчите провокира изгаряния, защото увеличава 10 пъти силата им. 

Съединението се среща и в много други видове - лайм, целина, смокини, моркови, в диви и култивирани растения. След попиването на соковете им в кожата е достатъчен само половин-един час на слънце, за да се активира веществото. Между 10 и 30 минути е “прозорецът”, в който старателно измиване или покриване на засегнатия участък с плътна материя може да намали риска от поява на мехури.
Въпреки предупрежденията на дерматолозите по цял свят за този специфичен летен риск всяка година стотици хора си докарват фитофотодерматити. И съвсем не страдат само плажните бармани, а и техните невнимателни клиенти, които пипат резенчетата или се капят с коктейлите с цитруси. Потърпевши на растително-слънчевата агресия са и селскостопански работници, туристи, озеленители.

Ефектът “Маргарита” не се различава по нищо от тежките слънчеви изгаряния. И също като тях създават рискове за инфекции, образуване на пигментни петна, създаване на условия за увреждане на клетъчната ДНК и дори тумори на кожата.

Ако някой все пак се изгори по този начин, като първа помощ може да направи хладен компрес и да пие много вода - общата хидратация на организма намалява щетите и от местни увреждания на кожата.

Човек с по-чувствителна светла кожа може да пострада и при обикновена разходка сред природата. Сибирският див девесил и росенът са от по-често срещаните у нас растения, които при контакт с кожата и силно слънце създават условия за дерматит. Потенциалът им обаче не може да се мери с изгарящата сила на един инвазивен за Европа вид, от който вече пропищяха много държави. Нарича се гигантски хераклеум. Причинява изгаряния от втора и трета степен, а при контакт с очите може да засегне зрението. поред ботаникът доц. Антоанета Петрова най-близките до България държави, в които гигантският хераклеум е регистриран, са Австрия, Италия, и Турция - в азиатската част.