Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Ердоган говори в полицейска база в Анкара, където превратаджии убиха при бомбардировки десетки полицаи.
Турският президент Реджеп Ердоган говори в полицейска база в Анкара, където превратаджии убиха при бомбардировки десетки полицаи.

Погват и българските изселници за преврата

Хиляди турци протестираха срещу военновъздушната база Инджирлик, използвана от международната коалиция срещу “Ислямска държава”, и поискаха закриването ѝ.

Демонстрантите опитаха да щурмуват базата в Адана по време на протеста, организиран от гражданското Сдружение на анадолската младеж, съобщиха турски медии. Протестиращите скандираха “Вървим към базата Инджирлик, център на преврата” и “Имаме послание до пучистка Америка”. Чуваха се и възгласи “По дяволите Америка” и “По дяволите Израел”. Изгорени бяха знамена на двете държави.

Участниците в протеста твърдят, че базата Инджирлик се използва не за защитата на Турция, а на Израел, че служи на американците, за да избиват техни братя мюсюлмани в Ирак и че при опита за преврат на 15 юли от нея са били изпращани въздушни танкери, които да снабдяват с гориво изтребителите на метежниците.

Повод за многохилядния протест стана изтекла в мрежата снимка на американския генерал Джон Кембъл с Фетхуллах Гюлен, когото Турция обяви за инициатор на метежа.

“Превратът е бил ръководен от този човек”, посочва на първа страница проправителственият вестник “Йени шафак” под снимка на Джон Кембъл, командвал водените от НАТО сили в Афганистан. Според изданието агенти на ЦРУ са използвали хотел на остров край Истанбул за команден център на пуча. Твърди се още, че провалилият се преврат е бил финансиран от ЦРУ чрез нигерийска банка, а двама от базираните в Афганистан турски генерали, които бяха задържани в Дубай във вторник, са били сред заговорниците на Кембъл.

Американският генерал заяви пред “Уолстрийт джърнъл”, че обвиненията са “смехотворни” и абсурдни.

Турският президент Реджеп Ердоган поиска въоръжените сили и националната разузнавателна служба да преминат под неговия контрол, съобщи Ройтерс. Според Ердоган тази мярка ще изисква конституционна промяна и опозицията трябва да се съгласи. 

Турският президент Реджеп Ердоган събра Висшия военен съвет на вечеря в двореца в Анкара.
Турският президент Реджеп Ердоган събра Висшия военен съвет на вечеря в двореца в Анкара.

Турската военновъздушна база „Акънджъ“, на 35 км от Анкара, използвана за щаб на метежниците, ще бъде закрита, каза премиерът на страната Бинали Йълдъръм в петък, предаде РИА Новости.

„Тази база „Акънджъ“, която е била гнездо на предатели, ще бъде закрита и ще я превърнем в място за почитане паметта на нашите мъченици, загинали за демокрацията по време на опита за преврат“, каза премиерът

Междувременно чистките след преврата в Турция стигнаха до българските изселници. Бизнесменът от Бурса Джелял Сьонмез, наследник на изселническа фамилия от България, е арестуван за подозрения за връзки с метежниците, съобщи БТА. Той е сред стотината души, задържани в Бурса - град, компактно населен с български турци.

Джелял Сьонмез, наричан Краля на текстила в Бурса, е шеф на местната Търговско-промишлена палата. Баща му Алиосман Сьонмез е роден в Момчилград и емигрира в Турция през 70-те г. В предприятията на холдинга му работят много изселници от България,.

Сред арестуваните са също бившият валия на Бурса, редица бизнесмени, служители на отговорни постове.