Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 63 години Елизабет 39 пъти отхвърляла

Макар властта й да е по-скоро символична, кралица Елизабет II има особени правомощия, които на някого може да се сторят и странни. Кралицата е единственият човек във Великобритания, който не се нуждае от шофьорска книжка, въпреки че те се издават от нейно име. Елизабет II се научава да шофира още през Втората световна война, когато управлява камион за Спешна помощ като част от Женската спомагателна териториална служба. Тя остава и до днес единствената жена – член на кралското семейство, влязла във военните сили. И е единственият жив държавен глава, служил по време на войната.

Не се бои от шофирането и когато през 1998 г. заема шофьорското място, за да разведе из шотландските улички краля на Саудитска Арабия. Той учтиво я моли да намали скоростта и да се фокусира върху пътя.

Тя не се нуждае и от паспорт, въпреки че е най-пътуващият държавен ръководител – има над 250 визити в 116 държави.

Властта й освен над британците се разпростира и над животинския свят. Интересен е фактът, че тя притежава всички делфини в британските води и всички лебеди в река Темза. Има си дори собствен банкомат, осигурен от Coutts – една от най-престижните банки в страната.

“Кралският банкомат” е поставен в мазето на Бъкингамския дворец. Елизабет II ползва услугите и на личен поет, чиято заплата се измерва в литри вино “Шери”. И ако си мислите, че тя управлява само Великобритания и Австралия, грешите. В списъка влизат и страни като Бахамските острови, Барбейдос, Канада, Нова Зеландия, Ямайка и други. Глава е и на църквата, като официалната й титла е „защитник на вярата и върховен управител на Англиканската църква". За да заеме тази длъжност, кралският престолонаследник трябва задължително да бъде потвърден член на Църквата на Англия. Примерно, ако Чарлз приеме католицизма или исляма, той не би могъл да бъде провъзгласен за крал, след като Елизабет II почине.

Друга странна привилегия е, че кралицата има два рождени дни.

Истинската й рождена дата е 21 април 1926 г. Въпреки това всяка федерация по традиция празнува рождения ден на държавния глава през май или юни. Във Великобритания това се случва обикновено първата, втората или третата събота на юни, когато се провеждат големи парадни тържества в чест на Нейно Величество.

След гласуването за Брекзит възникнаха много въпроси за това може ли някой да спре процеса по излизане на Великобритания от съюза. Но името на кралицата явно не е сред правилните отговори.

Формално тя може да наложи вето и кралството да остане в съюза. Ако парламентът отмени Брекзита, кралицата има право да не приеме решението и излизането да се осъществи. Това е така, защото съгласието й е необходимо, за да бъде приет всеки закон. След като проектозаконът бъде одобрен от парламента, той се отнася и до двореца. В действителност най-скорошният случай, когато един закон не е получил “кралско съгласие”, е през далечната 1708 г. при управлението на кралица Ана.

“ В. Гардиън” обаче, позовавайки се на правителствени документи, за които от “Даунинг стрийт" 10 настояват да останат тайни, твърди, че Елизабет II е наложила вето 39 пъти за своето 63-годишно управление. Например през 1999 г. със законопроект трябва да стартира военната операция срещу Ирак и правата за военна намеса да се прехвърлят от монарха към парламента. Кралицата е категорично против приемането му.

Случаят с Брекзита е различен и уникален посвоему. Въпреки своето право да наложи вето английската кралица най-вероятно няма да го направи. Такова мнение се наложи през последните седмици в английската преса. Не заради политически пристрастия, а защото нейната намеса в този съдбовен за кралството период би означавала крах на монархическата система, твърди Гимсън, автор на книгата “Борис: Изгревът на Борис Джонсън, за човека, който водеше кампанията за Брекзит".

Трудно е да игнорираш мнението на 17,4 милиона души, гласували за излизане от ЕС. Това може да бъде прието като налагане на еднолична власт и не само да доведе до срив на конституционната монархия, но и до смяна на политическата система. “Великобритания е създала система, при която монархът не е в състояние да упражнява власт - въпреки че той е цялата власт”, обяснява конституционният експерт Алистър Брус пред списание “Пийпъл".

Кралицата притежава огромна власт, но не я използва. Може би това е причината монархията да съществува и до днес, споделя Симон Пери от “Пийпъл". Още през 1867 г. британският журналист и есеист Уолтър Баджет пише в книгата “Английската конституция”, че ролята на монарха е да “консултира, да насърчава и да предупреждава”.

Практически кралицата използва своята власт, когато трябва да реши кой да управлява правителството в коалиция. Но дори тогава изборът й не е едноличен и е направен вследствие на съвети, а политиците са стигнали до някакво съгласие как да подредят нещата, за да работи успешно правителството.

Следователно кралица Елизабет II вероятно ще подкрепи народа си независимо от правото си да отхвърли Брекзита, прогнозират експерти.