Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Господин Танев, напоследък нашумяха няколко имотни измами, налагат ли се промени в законодателството, за да могат хората да се чувстват защитени?
- Не зная какво точно имате предвид.
- Ами например скандала, който предизвика разследването по БНТ за имот на "Симеоновско шосе" в София, който е продаден два пъти без знанието на истинските му собственици...
- Да, информиран съм за случая, става дума за фалшив нотариален акт. Иначе, ако говорим за имотните измами като цяло, то няма друг вид престъпност, който така драстично да е намалял през последните години. С достъпа, който имаме до системата за издаване на лични карти, за три години
от около три хиляди
опита измамите намаляха
до няколко
случая годишно. За сравнение - във Великобритания има два милиона случая на оплаквания от граждани от някакъв вид имотна измама.

Разбира се, това не означава, че не могат да се предприемат стъпки за още по-голямото ограничаване на възможностите за фалшификации.
Едно от най-важните неща
в тази връзка е да се промени достъпът до Имотния регистър
Бил съм в Германия, Франция и други европейски страни и категорично ви казвам, че никъде той не е свободен.
При нас всеки може да гледа информацията в него и до голяма степен това е причината за появата на тези единични случаи у нас, на които се дава гласност. Така че, ако се промени законът и само лицето с правен интерес и съответните държавни органи да имат достъп до документите, това ще предотврати измами като тази, изнесена в разследването на БНТ. По този начин ще има пълен контрол върху справките и върху издаването на копия от документи.
И в Париж, и в Мюнхен, и в Страсбург са ми казвали, че това, всеки да може да гледа всичко, е абсолютно недопустимо - всеки трябва да може да гледа само собствената си партида. Не е редно за чужд имот да отиваш и да се снабдяваш с документи.

Колко вземат нотариусите според председателя на Нотариалната камара, четете в печатното издание на "168 часа".