Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доклад може да хвърли Великобритания в нова криза след Брекзита. Така експерти определят огромния труд на сър Джон Чилкот за участието на Великобритания във войната в Ирак през 2003 г., съобщи Би Би Си. Обемът на доклада е 5 пъти по-голям от “Война и мир” на Толстой и е писан 7 г. Съдържа 2,6 млн. думи, докато пълните съчинения на Шекспир - 885 000.

В него се твърди, че тогавашният премиер Тони Блеър не е имал мъжеството да се противопостави на американския президент Джордж Буш, а британското участие е било прибързано и необосновано. В иракската война загинаха 179 британски войници.

Докладът на Чилкот установява редица сериозни пропуски в подготовката на армията. На преден план се изтъква случаят с лекобронираните джипове “Ленд Роувър”, в които, попадайки на самоделни мини, загиват 20 войници. Машините получават прозвището “мобилни гробове”.

Сър Чилкот не е съгласен с уверенията на Блеър, че трудностите, възникнали в Ирак, не е можело да бъдат предвидени. Те са били предварително известни, посочва той. Войниците си мислели, че ще бъдат посрещнати като освободители, а не като нашественици неверници. Според бригаден генерал Бен Бари, провел вътрешно армейско разследване, британският контингент в Басра е бил на ръба на провала, а по репутацията на военните е бил нанесен сериозен ущърб.

В отговор на доклада Тони Блеър обяви, че поема пълна отговорност за британското участие във войната. Решението било взето на основата на невярна разузнавателна информация и било най-тежкото и агонизиращо през 10-те му години като премиер.