Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продажбите на злато скочиха рекордно със 70% от 1 до 28 юни в сравнение с май. Това съобщи Димо Стефанов от финансова къща "Тавекс" пред "168 часа". На пазара на едро има голямо търсене. На международните пазари в Лондон и Ню Йорк се търгуват тонове злато.

Според експерта е нормално цената на едро на благородния метал да скача нагоре при сътресение на пазарите. Сега се наблюдава увеличение от 7-8% - от 1120 евро стига 1200 евро за унция злато. Същото се случва и при обмяната за долари, а най-голяма е разликата при покупка срещу британски паунди - с 200 лири повече се търгува златото спрямо цената отпреди референдума. Търсенето скача, защото златото се смята за сигурно убежище в такива моменти.

Ценният метал отдавна не е стигал до такива нива. Цената в евро е най-висока от 3 г. насам. Димо Стефанов забелязва два вида клиенти на пазара на дребно. Едни са купили златни продукти на по-ниска цена и сега искат да реализират печалба в евро или левове.

Другият тип клиенти са тези, които се притесняват от ситуацията във Великобритания и в Европа. Смятат, че цената на златото е достатъчно ниска и че може би ще се вдигне, затова купуват от благородния метал, въпреки че брокерите регистрират рекордно високи нива.

Цената на златото като цяло се влияе от монетарната политика на централните банки и най-вече от Федералния резерв на САЩ.

В началото на годината от ФЕД бяха обявили, че ще вдигнат лихвата. Отлагането на това решение спомага цената на златото да расте. Ако има още такива събития, стойността му ще се вдига.

Друг основен ефект от Брекзит вече е факт - британският паунд спадна. Дали ще успее да се възстанови, зависи от политиката на Английската централна банка - дали ще вземе мерки, които да успокоят пазарите.

Има и още един ефект - еврото спадна рязко спрямо долара и йената.

"Не се знае дали това ще е дългосрочна тенденция. Великобритания е един от основните търговски партньори на континентална Европа", казва Димо Стефанов. - Нека да видим дали ще има промяна на митнически тарифи, какви ще са новите, как се движат капиталите, как точно Великобритания ще излезе, при какви условия."