Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Промени ли се кашлицата, може би вече е късно

Ракът е враг на живота. Както при всяка битка, победител е този, който отгатне плана на врага и вземе инициативата. И както врагът разчита на потайността, така и ракът дълго време не дава симптоми. Само ранното му откриване чрез точни диагностични методи и бързата оперативна намеса, лъчелечение или химиотерапия могат да го излекуват.
Върху тази теза са разработени съвременните стратегия и тактика на борбата с рака. Те включват и редовни профилактични прегледи, и скринингови програми.
Първият призив е: Грижете се редовно за здравето на своето тяло и ежегодно го проверявайте как функционира чрез профилактични прегледи.
Вторият е: Бъдете бдителни към своето тяло, защото един ден ракът ще даде сигнал за себе си, но тогава той вече ще е взел преднина пред живота. Сигналите му са разнообразни и зависят от органа и системата, където е първичното му огнище. Ако им обърнете внимание, докато те са слаби, имате шанс за победа.
Кашлицата е основен симптом при болести на дихателната система. Появява се при най-обикновена настинка, алергия, при престой в запрашена среда, при бронхити и пневмонии, т.е. винаги когато има някакъв проблем с дихателните органи. Как тогава да отгатнем коя кашлица е банална и коя издава рака? Първите, които трябва да внимават, са пушачите и най-вече тези, които имат “тютюнджийска” кашлица. Тревожен сигнал е промяната в продължителността и силата й, а кръвта в храчките е вече заплашителна. Належащо е да се потърси лекарски съвет.
Но ракът не се чува със слушалка. Той може да е в дробовете, без това непременно да води до промени в дишането, които се чуват със стетоскоп. Затова чистото дишане или малките хрипове на пушача при преслушване не означават безпроблемен бял дроб.
Врагът на живота може да е и още по-потаен. Ако е зад сърцето, той става невидим на рентгенова снимка и това забавя откриването му. Още по-коварен е, когато се маскира като пневмония. И това е често срещано при по-млади хора, при жени и при непушачи. Тогава след безрезултатно лечение с антибиотици се поражда съмнението за “мантелна пневмония”, а от нея до диагнозата рак на белия дроб има само една крачка.
След диагностицирането промените в кашлицата само насочват към прогресия и усложнения. Към нея се прибавят задух, болка при дишане, кървави храчки, температура. След 6 до 12 месеца човекът вече е прикован към леглото. За това време ракът ще унищожи голяма част от белодробния паренхим и ще се разсее (най-често в мозъка, костите и черния дроб). Това е и времето, през което лекарите се стремят да забавят болестта, а не да я излекуват. Правят го с операции, лекарства и облъчване, които обаче имат странични ефекти.
Според раковия регистър на България за 2011 г. само около 5% от новооткритите 3757 случая на рак на белия дроб са в първи стадий. След лечение 80% от тях имат шанс да преживеят 5 г. Най-често в този стадий ракът е открит случайно при изследване по друг повод. 10% са във втори стадий и от тях само един от 10 души ще изкара още 5 г. Останалите са в 3-ти и 4-ти стадий. На над 90% от тях им остават само около 12 месеца. Много малко са щастливците да са живи след 2 г., а след това животът вече е чудо.
Лошото е, че няма утвърден метод за ранно откриване на белодробния рак. Затова само отказът от пушенето може да намали риска.