Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният в италианска операция еритреец твърди, че е друг човек

35-годишният гражданин от Еритерея Медхание Йехдего Меред (известен и като Меред Медхание) бе най-издирваният лидер на престъпна мрежа за трафик на хора в света, но през май Британската национална агенция за борба с престъпността и италианската полиция заявиха, че са го арестували в тайния му дом в Хартум.

Арестът е станал със съдействието на британското и ирландското бюро за международно проучване и на суданските власти, които го екстрадираха бързо до Сицилия по искане на Рим. Еритреецът, организирал превозването на над 8 хиляди души от африкански страни през Либия в Италия, бе обявен за издирване от италианските власти през 2015 г.

Мнозина плащат хиляди долари на трафикантите, които често ги изнудват, за да получат още пари от роднините им. Не малко са починали от жажда и изтощение в Сахара, докато прекосяват Либия, или в Средиземно море.

Меред Медхание,

по прякор “Генерала”

е в центъра на империя за много милиони, специализирана в трафик на хора от Африка към Европа. Прякорът му идва от стремежа му да прилича на бившия либийски лидер полк. Муамар Кадафи.

Казват, че се е хвалил край танк: “Никой не е по-силен от мен.” Еритреецът влезе във фокуса на общественото внимание след потъването на претоварена лодка през октомври 2013 г. край остров Лампедуза в Средиземно море, когато загинаха 359 мигранти. Кристин Дъхейм, адвокат от Канада, специализирала в пране на пари, казва за Би Би Си, че Меред е известен с това, че контролира много пари и хора. “Той е важен човек, на средно място в бизнес йерархията, през който минават милиарди.” Според италианския в. “Кориере дела сера” Меред се е хвалил, че играе в един отбор с местните власти в Триполи, както и че има мрежа от работници в Италия, където е живял. Контрабандистът взема по €5000 евро от мигрант за пътуване от африканските страни до Северна Европа, става ясно от подслушаните стотици телефонни разговори. Според британския в. “Дейли Мирър”

негови посредници плащат на “Ислямска държава”,

която се е установила здраво в Северна Африка. “Когато става въпрос за трафик на хора от Либия през Средиземно море, очевидно има връзка с ИДИЛ”, допълва Дъхейм.

Еритреецът е живял в Италия, където е бил под прожекторите на агенцията за борба с мафията, когато се опитал да си открие банкова сметка в Дубай. След това се е преместил в Либия, откъдето повечето емигранти започват несигурното си пътуване към Европа, и в крайна сметка се озовал в Судан.

Британската национална агенция за борба с престъпността и италианската полиция заявиха, че са подслушали стотици разговори на Медхание. Властите разкриха детайли от подслушването на телефоните му. Полицаите описват човек от християнско семейство, който е

мил и възпитан, когато говори за жена си

и двете си деца, които живеят в Швеция, но груб и циничен в работата си. В един от прихванатите разговори той се смее за претъпканите с хора лодки. “Казват, че поставям много хора в лодките, но те сами искат незабавно да заминат” - шегува се Медхание. Търговецът се интересува твърде много от печалбите си и обмисля как да ги инвестира.

“По-добре е да се инвестира в Америка или Канада – размишлявал той в разговор, – там няма да те питат откъде са ти парите. В един от записите той

предлага €5000 евро,

за да стигне до Канада

с фалшив паспорт

През 2013 г. се хвали в друг записан от службите разговор, че бизнесът му върви добре и че е изпратил в Европа 7000-8000 души. След това допълва: “Но тази година ще бъде по-добра.” Година след трагедията край Лампедуза броят на мигрантите, дошли в Италия, е скочил от 153 800 на 170 000 годишно. Тази година до момента в Италия са дошли 40 000 души.

Прокурорите в Палермо, които водят разследването, го обвиняват за организирането на мрежа от етиопски съучастници, които все още се издирват. Двама мъже са обвинени в покупка на отвлечени емигранти от други банди и изпращането им на лодки за Европа. Следователи се надяват, че Медхание ще започне да сътрудничи на следствието и може да издаде нелегалния канал и превозвачите, които прекарват хора от Либия в Сицилия, пише в.“Република”.

Неочакван обрат

Британската национална агенция за борба с престъпността заяви, че търговецът на хора е бил проследен до адреса му в Хартум, Судан, където е бил арестуван, а телевизиите дадоха видеокадри от докарването му със самолет в Европа.

В навечерието на съдебния процес обаче италианската прокуратура съобщи, че еритрейци, които познават Меред и са видели снимка на заловения човек с белезници, твърдят, че полицията е заловила друг човек. Арестуваният мъж, който бе задържан в Судан, е заявил пред адвоката си, че той не е Медхание Меред, а Медхание Берхе, 29-годишен бежанец, който нямал връзка с трафикантите и бил невинен.

Задържаният декларира преди заседанието на съда, че е станал жертва на грешка в самоличността, с което постави италианската и британската полиция в неловка ситуация. Според адвоката му Микеле Калантропо Берхе е попаднал в полезрението на полицията, след като е осъществил две телефонни обаждания до трафикантите в Либия през последните месеци, но той го е направил заради роднини, които били прекарвани от тези мъже.

Членове на диаспората от Еритрея в Либия често били принуждавани да влизат в контакт с базираните в Либия трафиканти на хора, за да плащат откуп за свои роднини. За да докаже своята невинност, Берхе е дал името и паролите си за социалните мрежи на прокурорите, казва адвокатът му пред в.“Гардиън”. И допълва: - Няма основание да се предполага, че лъже. И аз твърдо вярвам, че е невинен. Ще се опитаме до го освободим от затвора колкото е възможно по-бързо.”

Документите за самоличност на Берхе са взети от суданските власти, но неговите роднини са изпратили документ от училище и медицинско удостоверение, за да докажат името му и прилика със задържания. Според в. “Гардиън” полицията не е могла да отговори на редица въпроси, свързани със самоличността на задържания, чиито роднини са били жертви на Меред, както и какви други доказателства има освен думата на суданското правителство.

Медиите цитират говорител на криминалната полиция в Лондон: “Вярваме твърдо на нашето разузнаване.” Прокуратурата в Палермо заяви, че става дума за

необикновена ситуация

Маурицио Склия, заместник-прокурор на Палермо, обеща, че ще разследват и предполагаема грешка в самоличността на задържания. “Заподозреният е готов на сътрудничество и отговаря на всичките ни въпроси - каза Скалия и допълни: - Той потвърди, че е направил телефонни обаждания до либийските трафиканти. Ще продължим с разследването относно неговата идентичност.”

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".