Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като от Гърция у нас мина първата голяма група нелегални мигранти, военни спешно бяха вдигнати по тревога и дислоцирани по граничната бразда с южната ни съседка в района на Петрич.

Досега пресичанията на зелената българо-гръцка граница бяха единични случаи. За първи път е хваната организирана група, което даде сериозен повод за безпокойство по върховете на държавата. Очакванията са опитите за незаконно влизане у нас от страна на мигрантите, настанени в гръцки лагери, да продължат.

Заради това, да съдействат на колегите си от МВР, военните от формирование “26 400 - Благоевград” бяха вдигнати в бойна готовност и буквално за часове пристигнаха на границата. 65-имата служители с 9 специализирани машини бяха разстановени на терен край браздата. Те трябва да извършват пеши и механизирани патрули, наблюдателни постове и поддържане на сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци. До момента са изпълнени 30 механизирани, 26 пеши патрула и 12 наблюдателни поста.

Във военно формирование “26 400 - Благоевград” се поддържат сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци.

Опасенията са, че наши каналджии, които през 90-те години поддържаха връзки с гръцки колеги, сега може да подновят контактите си и да опитат да прекарат бежанци по планинските пътеки. В онези далечни години обаче трафикът на хора вървеше в посока към Гърция. Сега се очаква потокът да е към нашата страна.

Преминаването на билото на планината Беласица е трудно като трасе и походът продължава над 10 часа, затова оттам е малко вероятно да минат групи. Има само няколко по-лесни за преодоляване места и пътеки и те се наблюдават стриктно.

В района на изток от ГКПП Кулата в посока към с. Ново Ходжово границата минава отчасти през река. Там теренът е лесен за извървяване и силите за охрана са насочени основно в този участък.