Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сценаристите на филми на ужаса обичат образа на пълната Луна заради мистиката, която тя придава и на най-баналния сюжет. Разказвачите на легенди също харесват небесното тяло като фон за истории с върколаци, вампири, самовили и други по-нископоставени плашила. За култа на астролозите към Луната може да се напишат томове.
Има и учени, които смятат, че пълнолунието влияе на духовното равновесие на човека. А много хора отдават безсънието, емоционалните кризи и обострянето на болките си на грейналата като маската на Терес месечина.
Има ли научни аргументи зад тези вярвания?
По инициатива на канадски невролози от болницата към Изследователския център в Отава международен екип събира 28 месеца данни за влиянието на фазите на Луната. Учени са наблюдавали над 5800 деца от 5 континента. И излизат със заключението, че Луната е невинна.
Резултатите от изследването показват, че продължителността на съня около пълнолуние в сравнение с новолуние намалява с пренебрежимите от научно гледище 5 минути, или с 1 процент. Други промени в здравето, емоционалното състояние и поведението не били установени.
Учените са убедени, че заключенията им са обективно валидни и за възрастните хора. Те обаче избират умишлено да работят с подрастващи, за да се изключи изкривяване на резултата под влиянието на психосоциалните аспекти и особено на суеверията и самовнушенията, към които възрастните са склонни.
“Върху съня и тонуса по време на пълнолуние влияят десетки фактори, които обаче не са свързани с гравитационните сили. Те зависят от стреса, начина на живот, професията, възрастта и т.н. Но заради митовете за пълнолунието тогава обръщаме по-голямо внимание на безсънието си”, обяснява водещият на изследователския екип д-р Жан-Филип