Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На снимката: Кършовски и Петков под конвой в съдебната палата на Бургас
На снимката: Кършовски и Петков под конвой в съдебната палата на Бургас

Криминално проявеният бургазлия Дамян Кършовски влиза за 8 г. в затвора според решение на Сливенския окръжен съд.

Делото е решено по реда на съкратеното следствие при признаване от страна на подсъдимия на фактите по внесения обвинителен акт на Окръжната прокуратура.

Бургазлията е подсъдим за престъпление, извършено навръх Нова година в с. Младово, общ. Сливен. Според прокуратурата той е действал след предварителен сговор с Георги Петков и още един мъж, неустановен до момента.

Чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и използване на техническо средство, отнели чужди движими вещи – сумата от 450 лв., от владението на жена , без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят , се казва в обвинителният акт. Собственичката на имота се оказва кметицата на с. Младово.

Кършовски е подсъдим и за още две престъпления – за използване на онестрелно оръжие – пистолет марка „Steyr“, калибър 9 мм и 2 бр. патрона, без да има за това надлежно разрешение както и че по начин, опасен за живота на мнозина и с цел да бъде прикрито друго престъпление – кражба, направил опит за убийство. Той е стрелял по преследващите го след кражбата и е ранил човек.

По делото е изяснено, че Георги Петков и Дамян Кършовски от Бургас са се познавали отдавна. В началото на месец декември 2015 год. от свои познати обвиняемите разбрали, че мъж, който развивал успешен бизнес, притежава имот в с. Младово.

Предположили, че е възможно бизнесменът там да съхранява част от средствата си и решили да извършат кражба.

На 31 декември около 23:10 ч. бизнесменът и мъжът на кметицата от с. Младово, които празнували с компания в заведение се върнали в къщата да вземат подаръци.

Единият от мъжете забелязал силуети на трима непознати.  Домакините влезли в двора, но там вече нямало никой. Чували се само стъпките на непознатите в съседния двор. Мъжете се върнали на улицата и на уличното осветление забелязали трима, които се отдалечавали, бягайки към главната улица на селото.

Те тръгнали след непознатите и след секунди един от тях  се обърнал и произвел изстрел. Въпреки това, двамата продължили да ги преследват по улицата, но не след дълго бандитът отново се обърнало и произвел втори  изстрел срещу тях. Тогава мъжете се обадили на свои приятели от компанията.

Набързо образуваната хайка застигнала един от обирджиите  - Георги Петков.

Преследването на другия, който се оказал Кършовски, продължило с микробус. Третият успял да изчезне. Въпреки предупрежденията за хвърли оръжието и се предаде, Кършовски се обърнал, произвел още един изстрел по посока на мъжете и отново побягнал по черния път към канала.

Единият от изстрелите улучил шофьора на микробуса в лявото рамо. Тогава спътникът му, който носел в себе си ловна пушка, предупредил бягащия, че ще стреля. Кършовски отново побягнал, но бил прострелян в крака с патрон за лов на пъдпъдъци.

Присъдата на Окръжен съд –Сливен може да бъде обжалвана пред Апелативен съд –Бургас. В момента Кършовски е с постоянна мярка задържане под стража.

С Определение от 21.04.2016 год., състав на Окръжен съд – Сливен е одобрил споразумение между прокуратурата и Георги Петков .

Той е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от три години и шест месеца.