Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близо 2/3 от общите чуждестранни инвестиции в България през 2015 г. идват от офшорни или зони с данъчни преференции. Цялата сума, внесена у нас през миналата година, е около 1,6 милиарда евро. Около 1 милиард евро са дошли от места със специални данъчни облекчения.

Постъпления над 215 милиона евро повече от 2014 г. имаме от инвеститори от екзотични островни страни, повечето от които са непознати или труднопроизносими и са част от островни вериги. Имената им не се учат в часовете по география, защото са малки по площ. Но за сметка на това са приели примамливи бизнес правила и са не само земен, но и данъчен рай. Пари обаче идват не само от места с невероятно красиви плажове, палмови дървета и изумрудено море.

От всички страни най-сериозно е участието на Холандия, която е вложила 903 милиона евро в България през 2015 г. Но въпреки че северноевропейската държава не е включена в списъка с офшорни зони и не всички холандски фирми са с данъчни преференции, тя гарантира определени облекчения.

Регистрираните като

B.V. компании на

практика са офшорни,

твърдят експерти. Холандия разрешава на директорите от бордовете на компаниите да са чуждестранни граждани, живеещи извън от страната. Заради това либерално правило тя се превръща в по-привлекателна дестинация дори от Швейцария, където повече от половината от директорите трябва да са швейцарци. Освен това законодателството, въпреки че не регламентира терминологично холдинга, де факто освобождава фирмите от данък върху печалбата, ако е получена от дяловото им участие в други търговски дружества.

Не се дължи данък върху дивидентите и бонусите

от допълнителни емисии на ценни книжа или ликвидационните квоти.

Та най-големият инвеститор в България от години е Холандия. През 2015 г. нейното участие в българската икономика е 57% от всички вложени средства у нас.

Германия също има вратички за преференциален данъчен режим, като фирмите не са длъжни да публикуват годишни финансови отчети. Най-голямата страна от ЕС притежава 6% от офшорните финансови услуги в света, пише изследване на организацията “Такс джастис нетуърк”.

Тя публикува класация на данъчните оазиси, в която Германия е на 8-о място и изпреварва Панама и Сейшелите. Според индекса за финансова секретност на офшорните зони първите три са Швейцария, Хонконг и САЩ. Става ясно, че чужденци, живеещи извън страната, притежават активи в нея в размер на 2,5-3 трилиона евро, за които не се плащат данъци, според изследването на организацията “Такс джастис нетуърк” от август 2013 г.

Германските инвестиции в нашата страна за 2015 г. са в размер на 175,6 милиона евро.

Третата държава по размер вложени средства у нас със 110,3 милиона евро е Норвегия, но тя не предлага данъчни облекчения.

Има офшорни зони с отрицателни инвестиции в България за 2015 г. спрямо 2014-а. Така например Сейшелите имат -3,4 милиона евро. Британските Вирджински острови са с -41,8 милиона евро инвестиции за 2015-а спрямо 2014 г.

Кипър, който се слави с особена популярност в средите, ползващи офшорни сметки и фирми, е внесъл в България 55,8 милиона евро повече през м.г. Това са данните на БНБ, но кой знае защо при посещението на президента Росен Плевнелиев в Кипър излязоха други данни, че те са 2,1 милиарда евро.

73 милиона евро са изнесени от България към офшорни или зони с облекчен данъчен режим през 2015 г. Интересното е, че особено известни с атрактивните си преференции места имат отрицателни стойности в сравнение с предишната 2014 г. Оказва се, че тогава са били инвестирани 50,7 милиона евро повече, отколкото през 2015-а. Намалява износът на пари към знакови офшорни зони като Британските Вирджински острови (-0,8 млн. евро), Обединените арабски емирства (-26,4 млн. евро), Панама (-15,3 млн. евро), Сейшелите (-0,7 млн. евро).

Единствената от екзотичните островни държави, в която има чувствително увеличение на инвестициите от страна на българите, са Маршаловите острови. Те присъстват в справката с близо 17 милиона евро за 2015 г.