По какво си приличат агнешкото и рибата
Полезните мазнини обясняват защо наричат това месо сухоземна сьомга.
Познавачи казват, че различават безпогрешно хубавото агнешко още в магазина по цвета на тлъстинките му. Те се отличават с по-жълтеникав оттенък при животните, които са пасли трева. Цветът се дължи на повишеното съдържание на каротеноиди (предшественици на витамин А) от зелените растения.
Нетренираното око на средностатистическия градски човек едва ли може да направи тънката разлика. Но със сигурност има смисъл да се купи “щастливо” агне.
Естественото отглеждане е гаранция за повече полезни вещества в месото. Тенденцията се потвърждава от десетки научни проучвания. Изследователите отделят особено внимание на разликата в съдържанието на мазнините като цяло и наличието на полезни мастни киселини.
Хранените по волята на природата животни имат с близо 1/3 по-малко тлъстини. А добрите (за сърцето, мозъка, имунитета, ставите, работоспособността и дори за настроението и поддържането на хубава фигура)
омега-3 мазнини в
паслото трева агънце
го сродяват с рибата.
Не може да се мери с шампионите в групата, но за държавите, които нямат пряк излаз на море, агнешкото се смята за най-значимия животински източник на полезни мастни киселини.
Вниманието на специалистите се обуславя от прост факт - човешкото тяло не е в състояние да си произведе само важните за работата му омега-3 мастни киселини. Затова трябва да си ги осигури чрез храната.
За да сме здрави,
се нуждаем всеки ден
от омега-3 мазнини.
Те се срещат в много храни, но около Великден и Гергьовден повечето българи ще си ги осигурят от печеното.
В полза на такъв избор диетолозите изтъкват допълнително предимство.
Балансът между омега-3 и омега-6 мазнините в агнешкото се доближава до пропорциите в рибата повече, отколкото всеки друг вид месо. Това дава основание за налагането на изненадващия на пръв поглед “етикет” сухоземна сьомга.
Месото на паслите трева агнета е отличен източник на витамин В12 и ниацин. Осигурява и много добри количества селен и цинк, които доказано са сред най-мощните защити от оксидативен стрес, клетъчни възпаления и сърдечносъдови заболявания.
В същата посока “работят” и наличните в агнешкото витамини B6, B12, В9 (фолиева киселина) и холин. Те помагат да се избегне натрупване на хомоцистеин - високите нива са риск за сърцето.
От агнешкото се очаква и да регулира нивото на кръвната захар благодарение на ниския си гликемичен индекс и наличието на В витамини, които спомагат за метаболизирането на глюкозата.
Всички изброени добри страни на агнешкото не изключват предупреждението на лекарите повечето от видимите тлъстини все пак да се отстраняват още преди готвенето. И да не се прекалява с порциите печено, не само на Великден.
Най-четени
-
Как се обтегнаха отношенията на Лили Иванова и Йорданка Христова
В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър
-
Първият концерт на Лили Иванова е с фалстарт. Публиката: Хей, малката, свършвай по-бързо!
Успехът идва първо в Румъния 48 години. Точно толкова дълъг сценичен път извървява Лили Иванова от първата си поява на голяма сцена до препълнената 13-хилядна зала, скандираща името й бис след бис
-
Галерия Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа
В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара Този януари в цял свят се честват 110
-
Тодор Живков показва на Фидел Кастро най-старото тайно скривалище у нас
Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за
-
Любимите ми 50 книги
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години: 1. Шарл Перо - Приказки Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите