Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дните на Барни Екълстън като притежател на търговските права и гуру на Ф1 изглеждат преброени. Точно преди старта на силно промотираната от руския президент Владимир Путин GP на Сочи този уикенд наричаната Стратегическа група в спорта се събира в хотела на частното летище “Бигин Хил”, собственост на 86-годишния английски милиардер.

Очакванията са тази среща да доведе до реална промяна в спорта следващата година, както в техниката, така и в правилата на спорта, който бележи низходяща линия през последните години.

Но срещата на“Бигин Хил” силно напомня и на комплот срещу милиардера, който обяви, че няма никакво намерение да се отказва от поста си.

В момента той яростно е атакуван едновременно от три страни

и имената на неговите заместници вече не се споменават с половин уста.

Двама от тях са австрийци – президентът на Асоциацията на пилотите (GPDA) Алекс Вурц и трикратният световен шампион Ники Лауда.

От седмица форумите са полудели, феновете са разделени на две, предвиждайки и третото, не по-малко възможно име за приемник на Екълстън – Рос Браун.

В добавка на обединението на пилотите около Вурц и искането им за промени, различни от предложените от Стратегическата група, Екълстън си има грижи и с ЕС, в който три от по-малките тимове са внесли искане за разглеждане на схемата, по която парите във Ф1 – около 2,3 млрд. долара годишно, се разпределят между тимовете.

Реалистите обаче смятат, че заради разнопосочните интереси на големите тимове – “Мерцедес”, “Ферари”, “Рено” и “Ред Бул”, както и на останалите членове на групата, промените на върха на пирамидата са много малко вероятни.

Силната групировка на пилотите зад 42-годишния Вурц може само да остане опозиция, а промените отново да бъдат разтеглени във времето. Бившият състезател се смята за прекалено млад, за да поеме цялата Ф1, а Лауда- за вече прекалено възрастен и силно обвързан с тимовете, за които се е състезавал.

Така на преден план излиза името на ядрения инженер

и смятан за истински гений в спорта Рос Браун. Той е на 61 години, направи от “Ферари” извънземен отбор, създавайки стратегията и на тима, и за феноменалния Михаел Шумахер. Бил е тимов мениджър в три големи отбора, със собствения си тим “Браун GP” печели световната титла.

“За каква демокрация говорим, след като в тази [Стратегическа] група имаме 27 души с различни интереси и всеки един от тях може да наложи вето на решението?”, коментира лидерът в шампионата Нико Розберг пред Радио Файф, след като остро се изказа в германската преса за направените, но и бързо отменени промени в квалификациите тази година.

Заговорът срещу Екълстън не изглежда подготвен само от пилоти и малки тимове.

Политическите сътресения във Ф1 се подсилват

и от големите производители. Слухове твърдят, че именно те търсят вариант ако не от някого от посочените трима евентуални кандидати, Ф1 да бъде оглавена от “тричленка”. Причината за това е яловата работа на групата, която не е направила нищо реално за промяната на правилата.

От друга страна, "стратезите" (причините са ясни) не са изпълнили условието на ФИА до края на месеца да намерят варианти за намаляване на цените на моторите, гаранциите за тях и нивата на шума на болидите.