Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Напоследък постоянно се предъвква темата, че българинът не четял книги. Това, разбира се, е вярно, но никой не казва каква е причината. Вината не е в българина. Вината е в световната литература. Тя е пълна с глупости, които са напълно неразбираеми.

Например “Илиадата”. Как може да се води десетгодишна война за неква кисела путка? Това българинът не може да го разбере. Той разбира да се воюва за преразпределението на наркопазара или за контрабандния внос на китайски пилешки бутчета. Но да се изтрепят за неква кифла, тва си е чиста идиотщина. Хубава била. У всека чалготека има поне десет по-хубави от нея. И изобщо не се налага да се биеш за тях. Черпиш ги там нещо, качваш ги на джипа и са готови.

Или пък “Одисеята”. Ще го чака Пенелопа 20 години да се върне. Около нея десетки готини пичове, а тя не им пуска. Това нема как да стане. Всеки българин знае, че и за три дни да иде в командировка, жена му се сцепва от ебане. Кви са тия измишльотини?

Шекспир също е написал десетки неразбираеми пиеси. Например “Хамлет”. Ще седне Хамлет да се чуди “да бъде или да не бъде”, вместо да разсъждава върху екзистенциалния въпрос “да се напиеме ли довечера с Жорката, или да си дръпна некво филмче от замундата и да си лежа на дивана”.

Да не говорим за “Ромео и Жулиета”. Обичали се много, та чак се избили от любов. Ебахти тъпаците! За кво треа да умираш, при положение че любовта е нещо временно – днеска си влюбен, утре ти минава.

Ами “Тримата мускетари”? Първо – не са трима, а четирима. Авторът явно е бил толкова тъп, че не е можел да брои до четири и е объркал заглавието. Второ – кви са тия мускетари? Приятели били. И никой от тях да не преебе другите? Абсурд.

Гьоте пък направо е счупил тъпомера с прочутия си “Фауст”. Дето дяволът напирал да купува душата му! Бе кой ще ти купи скапаната душа, бе? Тва да не ти е фолксваген нов внос? Или мезонетче в “Манастирски ливади”?

Руската литература също е пълна с щуротии. Например “Престъпление и наказание”. За оня, дето убива бабичката. Ми човекът решил – утрепал я. Случват се такива работи. Кво ше седне да се терзае? И за кво наказание говорим? Ше шариш там некой лев на съдията и ше се отървеш с условна присъда.

Булгаков пък станал известен с романа си “Майстора и Маргарита”. Извинявайте, ама заглавието е подвеждащо. Какъв майстор е тоя? Нито плочки лепи, нито дограми сменя. Самозванец някакъв.

Изобщо – световната литература е пълна с глупости. Ако искаме българинът да почне да я чете, трябва да я пренапишем в съответствие с националния манталитет.

Иначе хората ще продължават да не четат.

И ще са прави.

(От книгата "Български работи")