Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поне три от сигналите са подадени от сръбските спецслужби

12 сериозни заплахи за живота на Бойко Борисов като премиер, като главен секретар и кмет на София са регистрирали службите ни, научи "168 часа".

Миналия месец стана ясно, че в Министерския съвет е получен плик със снимка на министър-председателя и куршум. Как е стигнало то до бюрата на "Дондуков" 1, не е ясно. НСО е уведомила спецслужбите и бе наредено разследване. Това стана, след като Борисов обяви спирането на няколко големи обществени поръчки.

Тогава той заяви, че не се притеснява, защото не му е нито за първи, нито за последен път. "Като събереш близо 3 милиарда повече от контрабандистите - това са

нарушени интереси в цигарите, алкохола, захарта, месата

Като спреш за 1,7 млрд. лв. поръчки... Няма да коментирам и ви призовавам да не обръщате внимание, защото не ми е приятно това да се коментира”, каза Борисов.

Според източниците на "168 часа", откакто отново оглави Министерския съвет във втория си мандат от октомври 2014 г., друга заплаха за живота му не е имало.

За сметка на това за първото си управление като министър-председател, като кмет и главен секретар общо Борисов е получил още 11 други. Сигналите поне за три от тях са дошли от сръбските разузнавателни и контраразузнавателни служби. Останалите са от България.

Когато се появи информация, каквато и да била, за подготвяни атентати срещу премиер, президент, министри, политици или други охранявани от НСО ВИП персони,

държавните

гардове свикват

специална комисия

В нея влиза главният секретар на МВР, началникът на службата и директорът на ДАНС. Тя се произнася дали сигналът е сериозен и дали трябва да се променят мерките за сигурност на засегнатия политик. Решенията се описват в документ с гриф "Строго секретно".

Спецслужбите ни са заседавали и през ноември 2010 г., когато излязоха информации, че има заговор срещу Бойко Борисов и дори е била

определена цена

за живота му

от 400 000 евро

Тогава се появиха анонимни данни, че знакови фигури от подземния свят са провели среща в Гърция, за да обсъдят как да отстранят премиера. Какво е решила комисията по сигурността на премиера, е секретно.

При друг случай - през март 2013 г., между къщите на Бойко Борисов и Ахмед Доган в столичния кв. “Бояна” бе

намерен автомат “Калашников” с пълнител и заглушител

Оръжието е било в изоставен строеж на съседна улица.

По същата тясна уличка премиерът ходел често на разходка на Витоша, когато не бил в Министерския съвет. Сокакът е в близост и до т.нар. Боянски сараи, където живее Доган. Преди да бъде намерен, автоматът е стоял няколко дни в строежа, а местните хора забелязвали непознати хора да се навъртат наоколо.

Само месец преди това, когато се гласуваше оставката на първото правителство на Генерала, той обвини почетния председател на ДПС, че подготвя атентат срещу него. И се позова на сигнал от чужда разузнавателна служба.

Според Борисов – защото имал сериозни успехи в борбата с организираната престъпност. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка и след края й заяви, че сигналът е несериозен, защото бил на лист хартия.

"На него под думите "строго секретно" пише, че по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов заради това, че той е предприел голям брой репресивни мерки, насочени

срещу лица от сферата на организираната престъпност

Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов", каза тогава Цацаров. По думите му НРС е преценила, че документът е с изключително ниска степен на достоверност. Сигналът не бил на бланка, нямало подпис и печат.

Малко преди това да се случи,

НСО поръча

брониран джип за

700 хиляди лева,

оборудван с най-последната техника, осигуряваща безопасността на премиера. Не е ясно дали това е било свързано със конкретна заплаха срещу Бойко Борисов.

Често получените сигнали за сигурността му са били от провинцията. Мъж се обадил на телефон 112 в Благоевград по време на първия мандат на Борисов. Терористът е заловен, но се оказал с психическо заболяване и му е назначено лечение в специализирана болница.

Цели три сигнала срещу премиера са постъпили и в друг областен град - Търговище.

Имало е и обаждане от криминално проявен от Варна, че ще взриви Бойко Борисов. Заловен е бързо след това.

Още един човек от контингента на МВР, задържан за грабежи, хулиганство и кражба, е заплашил живота на премиера. Той бил приятел на Тодор Тодоров-Чакъра, убит при акция на МВР, докато Борисов е главен секретар.

Първият сигнал заплаха срещу Бойко Борисов е от времето, когато оглавява професионалистите във вътрешното министерство. Сигналът тогава е дошъл не от българска, а от сръбска служба. Всичко обаче и досега е секретно и няма да бъде извадено с подробности.

Партньорите от Белград предупреждават през 2003 г. колегите си в София, че сръбският наркобос Сретен Йосич е поръчал убийството на тогавашния главен секретар на МВР. Малко преди това на Калотина униформените залавят албанец с два гранатомета, с които се предполага, че е трябвало да бъде извършен атентатът. Това се случва през 2002 г. - няколко месеца след като по искане на Холандия българската полиция залавя Йосич и го предава на правосъдието в северната европейска страна. Борисов като професионален шеф на екипа на министерството ръководи акцията.

Йосич дошъл в България още от средата на 90-те години под чуждо име. Имал общ бизнес с Бай Миле и се твърди, че двамата имат голям дял от трафика на синтетична дрога в цяла Европа.

През 2006 г. обаче сръбският Върховен съд го пусна на свобода срещу гаранция от 300 000 евро.

В интервю след освобождаването на Йосич през май 2006 г. Бойко Борисов не коментира дали има потенциална опасност за него: "Със сигурност има една група, която би се възползвала от пускането му, за да му прехвърли вината след това", каза тогава Борисов. Според него Йосич е умен човек и едва ли си мисли, че ще има полза, ако го убие. "Едно мое убийство може само да насъска всички служби в света срещу него", допълни той.

Вторият сигнал за атентат срещу Борисов е получен в службите през 2005 г. Предполага се, че пак става дума за заплаха от Сретен Йосич.

Тогавашният директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров потвърди, че е имало сериозен сигнал от партньорска служба за подготовка на терористичен акт лично срещу за главния секретар на МВР.

Третата заплаха, за която информация отново е подала Сърбия, е от юни 2005 г. Според нея Генерала бил заплашен заради ръководената от него акция по екстрадицията на Ненад Миленкович (Миленко) - един от босовете на т.нар. Земунски клан, който е търгувал с бившите силови групировки в България. Заради експулсирането му и мерките на МВР Борисов си спечелил ненавистта на земуните.

През есента на 2005 г. сигналът за сигурността на Генерала е повторен и по това време Националната служба за охрана взе решение да назначи държавни гардове на Борисов, който тогава бе вече кмет на София.