Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С петолъчка и марихуана

Бързам с това съчинение, за да изпреваря 3-те години затвор за комунистическа пропаганда.

Както знаете, група бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилият се Методи Андреев внесоха законопроект да се премахнат комунистическите символи и “всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала”.

Крайно време беше да ги забранят, защото народът вече съвсем изгуби интерес към тях. Само да не се увлекат и да не го прекалят. Талибаните в Афганистан например се увлякоха, прекалиха го и взривиха огромните статуи на Буда в подножието на Хиндокуш. Цели 1700 години на пълно невежество тези фигури си се разполагаха спокойно в скалите и чак нашето просветено време им видя сметката. Да,

масовата просвета руши тотемите на миналото.

Защото “талибан” означава ученик, студент, изобщо образован и знаещ човек. Може и да не е чак толкова образован, колкото групата бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилия се Методи Андреев, но със сигурност владее ислямските науки.

Тези пущуни дори са научили арабски, за да наизустят свещените книги в оригинал. И за да разберат защо Пророкът премахнал езическите идоли от Каабата в Мека. Да си призная, не вниквам в същността на иконоборството, но знам, че тези тотеми биха могли да се продадат на пазара за милиони.

И не твърдя, че групата бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилият се Методи Андреев са изучили арабски и оттам са се вдъхновили да рушат тотемите на Тодор Живков. Някои са учили английски, други руски. Важното е, че са изучени и че са ревностни като талибаните.

Колкото повече научиш, толкова по-невъзможно е да се отучиш. Ако джихадистите не бяха усвоили ислямските науки, щяха ли да видят сметката на древните останки от Палмира? Ако генерал Сиси не бе направил преврат в Египет, “Мюсюлманското братство” досега да е съборило и пирамидите.

Защото науката не прощава. Както знаем, братство е основано от много сериозни ислямски учени, които са вникнали долбоко, дълбоко в смисъла на живота.

Ние тук си нямаме пирамиди от Живковото време, но има какво да съборим. Ако сме принципни докрай, защо например да не взривим виадуктите на Витиня плюс петте тунела? Това строителство явно не е по силите на днешна България, която се запъна в Кресненското дефиле. Затова

тези виадукти и до днес сякаш се подиграват на демократичните промени,

като мълчаливо си стърчат.

Ленин е казал, че комунизмът е народна власт плюс електрификация. Народната власт никога не е била проблем, но какво да правим с електрификацията? Тя ни е тежко наследство още от режима на Вълко Червенков. Защо поне не взривим бай-Тошовите атомни централи, които постоянно правят пиар на комунизма?

Сърпът и чукът вече са позабравени символи, сега сигурно ще се възродят благодарение на групата бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилия се Методи Андреев. Дори май голям бизнес се задава – фланелки, шапки, кърпи, кондоми... И

нов вид ексхибиционизъм.

Ходиш си например увит с шлифера в парка и щом наближиш група девойки, разгръщаш шлифера и ги шашваш със сърпестата и чукеста фланелка. И после хукваш с всичка сила, за да не те застигнат и обсипят с целувки.

Лошото е, че и сърпът, и чукът са много демоде. Днес никой не жъне със сърп, а хората с чуковете заминаха на гурбет. Чукът сега е любимо оръжие на мутрите, ако решат да превъзпитат някой опърничав интелигент.

Когато болшевиките измисляли този символ, Троцки искал вместо сърп да сложи меч, но Ленин казал – не!

Ние се борим за мир! Жалко, защото днес един мутрафонски чук, кръстосан с тамплиерски меч, щеше много по-адекватно да символизира състоянието на нашето демократично общество.

Търсейки по-модерна символика, прегледах западните алтернативи. Оказа се, че още през 1914 г. едни ирландски социалисти измислили комбинация от жълто рало, меч и звезди на зелен фон. Нарича се “звездното рало”. Ако оставим само звездите, напомня на Малката мечка, но с тази разлика, че опашката е ляво ориентирана.

Лошото е, че и ралото е отживелица. В селото бръмчи купеният с европейски пари супертрактор “Клаас доминатор”, който е триумф на капитализма. Старите тотеми са в упадък и на изчезване. Пролетариатът има нужда от съвсем нови символи, които да отразяват модерното му състояние.

Самият пролетариат вече не е това, което беше през XIX век, доколкото си го спомням. Заводските работници са заменени от роботи и робокари, а където все още има физически труд, поне 10 талибани чакат на опашка за едно място.

Новото име на наемния труд е “прекариат”,

както го е нарекъл британският икономист Гай Стендинг. Прекариатът е прекариат, защото е много прекаран. Например по времето на Маркс е било достатъчно да усвоиш стругарския занаят, за да те храни цял живот. Днес в заводите не са нужни стругари.

Може 5 години да изучавате поредната суперпрофесия, а тя да изчезне само след 2 години. Тъкмо се научите да програмирате и изведнъж се появява програма, която програмира вместо вас. Интернет дизайнът беше суперпрофесия, докато не се появиха готовите сайтове. Дори борсовите брокери вече се заменят с някакви компютърни алгоритми. След десетина години и шофьорският труд ще се автоматизира напълно. Какво ще правят тогава труженичките на Дунав мост? Не знам, но всички те вкупом ще са прекариат, защото ще са още по-прекарани.

Търсейки нови символи, които да отразяват новото състояние на наемния труд, намерих и следния – петолъчка върху черен фон, а върху нея листо марихуана.

Това е символът на американските “йипита” от 60-те години. Не трябва да ги бъркаме нито с хипитата, нито с юпитата. Името идва от Youth International Party, което би могло да се преведе или като “Партия на младежкия интернационал”, или като “Младежка международна партия”. Йипита предлагаха младите хора сами да организират хранителни кооперативи, нелегални вестници, безплатни клиники и така нататък. Все полезни неща.

Групата бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилият се Методи Андреев, едва ли биха могли да възразят, тъй като петолъчката по принцип е американски символ. Червения цвят напоследък си го присвои Републиканската партия. И въобще цялата символика е характерна за САЩ, а

Ленин и Маркс

не са написали и ред

за марихуаната.

Но рано или късно тя ще замени тютюна като основна земеделска култура. В САЩ вече някои щати я разрешиха, появиха се и първите търговски марки. Печалбите са главозашеметителни. Такава реформа ни е нужна, за да се оправим. Крайно време е групата бдителни депутати от Реформаторския блок, плюс присъединилият се Методи Андреев, да свършат нещо на полза роду. Оставете миналото на мира, помислете за бъдещето и внесете закон за пълна легализация на марихуаната.

Прекариати от всички страни, напушете се! Друго не ви остава, след като с вас се е заел Реформаторският брок. Да не забравяме и присъединилия се Методи Андреев.