Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потенциално има опасност бежанците да минат по ниските хребети на Славянка или по Черно море

Германски гранични служители ще подпомагат българските си колеги на контролно-пропусквателните пунктове да задържат и регистрират нелегално преминаващи чужденци.

Това съобщи информиран източник на "168 часа". Според него щели да бъдат изпратени поне 50 германци.

Задачата им е да преценяват кои наистина са бежанци и кои - икономически имигранти. Причината е, че преобладаващата част от бягащите са се насочили към Германия. Миналата година тя регистрира поне 800 хиляди души.

А Наташа Берто, говорител на Еврокомисията, заяви, че има опасност имигрантите да се пренасочат към България.

"Взели сме предвид тази опасност, заяви тя на въпрос дали комисията не се опасява, че със затварянето на пътя за имигрантите през Западните Балкани, те могат да се насочат например към България.

Интересното е, че на зелените граници няма да има командировани гранични служители от най-богатата европейска държава, а именно оттам най-често минават нелегалните канали с мигранти.

Според анализи на МВР след затваряне на гръцко-македонската граница има вариант трафикът да се насочи или към Албания, където теренът е високопланински, или към България, която е и по-близо.

Ниските хребети на планината Славянка са леснодостъпни и именно там трябвало да се насочат усилията за стопиране на евентуални потоци.

Миналата година през страната ни са минали около 50 хиляди души. Трудно е да се прогнозира дали през 2016 г. потокът ще се увеличи. Според анализите това може да се случи, ако обстановката в Сирия и Близкия изток е нестабилна. Само за първите два месеца от тази година са регистрирани 7553-ма чужденци в опит за нелегално минаване на границите ни. Със сигурност със затопляне на времето притокът ще се увеличи, смятат експерти.

Има вероятност мигрантите да проникнат у нас и от Черно море, смятат експерти. Опасността е реална, защото Турция позволявала на големи кораби да тръгват от турски пристанища към Гърция. Властите би трябвало да ги забележат, защото не става въпрос за рибарски лодки с няколко души. А и на самите пристанища със сигурност има контролни органи, които не спират потоците.

Що се отнася за споразумението с южната ни съседка да прибира нелегалните имигранти от Европа и да изпраща само легални и доказани, в България има съмнение, че това може да се случи. Подозренията са, че Анкара ще се опитада се отърве от кюрдите, а освен това и не се знае какъв точно ще е контролът над т.нар. законни бежанци.