Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Познавала всички евродирективи като 5-те си пръста, но не и контрабандните

канали. Горанов я предложил, защото не искал сътресения и резки движения

Новата шефка на Агенция "Митници" Розалия Димитрова впечатлила силно премиера Бойко Борисов на празника на митничаря на 26 януари. По настояване на Ваньо Танов тя произнесла реч за работата на служителите, която всички слушали, без да гъкнат.

"Тя има дар слово, знае всички европейски директиви и умее да покаже знанията си", разказаха присъствали на сбирката.

Иначе повече от 20 г. Розалия Димитрова е работила в администрацията на Агенция "Митници". Първоначално започнала във Видин, а

по времето на кабинета

“Станишев” спечелила конкурс

в София за шеф на отдел в дирекция "Митнически режими и процедури".

Финансовият министър Владислав Горанов споделил пред свои приближени, че не иска да прави резки движения след внезапната смърт на Ваньо Танов.

Затова предложил Розалия Димитрова. А премиерът Бойко Борисов не възразил, защото преди малко повече от месец лично одобрил речта на тогавашната заместничка на Ваньо Танов.

Освен това

министър-председателят е известен с това, че харесва на възлови постове да издига жени

Като Цецка Цачева начело на парламента, Йорданка Фандъкова - за кмет на София, Лиляна Павлова - за министър.

Имало вариант Агенция "Митници" да бъде оглавена от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро. С мотива, че така формацията официално ще влезе във властта със свой представител, какъвто няма до момента. Но патриотите от самото начало отказваха да имат свои хора в изпълнителната власт. И Розалия Димитрова била предпочетена като по-подходяща.

Според запознати

зад гърба й стоял друг

силен човек от агенцията

- бившият заместник-директор от времето на Пламен Орешарски Божидар Борисов. Когато през 2014 г. в митниците се върна Ваньо Танов, той го понижи, но го остави в администрацията в София.

А Розалия Димитрова направила добро впечатление на Ваньо Танов тогава именно с познанията си на всички разрешителни режими и изисквания на Европейския съюз. Така станала заместник-директор, а сега и титуляр след смъртта на бившия бопаджия.

"Дамата е професионалист.

Срещу нея не е имало никакви сигнали за неправомерни действия,

не е била в полезрението на контролните органи, защото си изпълнява добре задълженията", обясни запознат.

Според него в дирекцията, в която е била Димитрова, всички четат много и си устройват и нещо като състезание кой повече ще научи. Те преглеждали складовете, банковите гаранции за митническите режими и разрешителни. Боравели с прекалено много документи и трябвало да ги сравняват с евродирективите.

Според друг източник това е добре, но не е достатъчно, защото един директор трябвало да познава и контрабандните канали, за да знае как да ги спре. Проблем можело да възникне от това, че митничарите нямали страх от Розалия Димитрова.