Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПИСАТЕЛ: Яна Язова в Париж през 1938 г.
ПИСАТЕЛ: Яна Язова в Париж през 1938 г.

Гражданско дело №11652/2013 г. е прекратено в полза на ответника Петър Величков съгласно чл. 238, ал. 2 на ГПК, а ищците Александър Хайтов и Здравец Хайтов са осъдени да му заплатят солидарно направените от него разноски.
Тъй като ищците братя Хайтови не са заплатили таксата за обжалване във Върховния касационен съд, на 17.12.2015 г. е издаден и изпълнителен лист на Величков, за да си получи дължимите разноски.
Това гласи последното съдебно решение от сагата около творчеството на даровитата Яна Язова, донесено в редакцията от самия Петър Величков, който каза, че до ден днешен не е получил сумата от синовете на писателя Николай Хайтов.
"Делото ми със синовете на Николай Хайтов започна през 2013 г. - обяснява Петър Величков. - - Поводът бе, че цитирах в интервю с мен във в. "Над 55" от 2012 г. думи на Тодор Живков, които той ми каза. Двамата братя не можеха да ме съдят като баща си по НК, защото няма как един човек да бъде съден за едно и също нещо два пъти. Намериха друг закон и поискаха 15 000 лева от мен и от издателя на вестника, защото претърпели материални и морални щети на техните търговски фирми. Те не са били очевидци на срещата ми с Живков или на делото ми с баща им. Бях принуден да наема двама адвокати.
На първото заседание братята и адвокатът им
не дойдоха,
на второто на 1.07.2014 г. в 9,55 часа бяхме пред съдебната зала с тримата ми свидетели и свидетелят на вестник “Над 55” . Не се явиха на делото, въпреки че бяпа редовно призовани. Председателката на състава ни каза да влезем в посочения час - 10 часа. Поради неявяването и на ищците, и на адвоката им, моите адвокати поискаха прекратяване на делото. Към 11,15 часа, след гледането на още едно дело и докато една от свидетелките имаше да си получи обратно внесена такса за свидетелстване, в залата влезе техният адвокат. Казаха му, че е постановена вече присъда, а той попита дали може да обжалва. Братята обжалваха първо единият, после другият, та на 16.04.2015 г. Софийския градски съд потвърди правилността на прекратяване на делото от първата инстанция и осъди Александър Хайтов и Здравец Хайтов да ми изплатят солидарно 950 лева - разноските ми в производството.
Те са обжалвали във ВКС, но не са си платили таксата, и така в сила влезе присъдата на втората инстанция, според която А. Хайтов и брат му З. Хайтов солидарно трябва да ми заплатят разноските за адвокатските хонорари. На 17.12.2015 г. бе издаден изпълнителен лист, но тъй като те не се издължават, бях принуден сега да заведа изпълнително дело срещу още 150 лева и със съдебен изпълнител да си върна дължимите ми суми. Така че съдебната ми одисея вероятно дотогава ще навърши 3 години”.
От своя страна наследниците на писателя смятат, че са станали жертва на съдебен трик.
"Касае се за адвокатска измама - коментира случката пък Александър Хайтов, по-големият син на писателя, пред "168 часа". - Бяхме отишли навреме, сутринта към 10 часа. Свидетелката стоеше в коридора, ние почакахме с брат ми и нашия адвокат в коридора. Никой не ни е извикал. Изведнъж разбираме, че делото било приключило. В същото време самият Петър Величков си беше вътре със своя адвокат. Накрая с формулировката "липса на правен интерес" делото беше прекратено и ние загубихме и в момента дължим 200 лева. Навремето баща ми го подгони и имаше друго дело. Аз реших да намеря документите от него в съда, но се оказа, че въпреки че фигурират като номер, те са изчезнали.
Странно, но съдът бил решил да гледа накуп всички дела до обяд и ние си останахме навън да седим. Там бяха и свидетелите Велислава Дърева и Румен Леонидов.
В крайна сметка Петър ще си го изпроси още един път. А защо го прави - дявол знае, защото аз просто не виждам смисъл. Нито има такова нещо...
Баща ми още приживе
каза, че същата история
я има и си стои в архива Херостратова е славата на Петър, на стари години става за срам и резил."
Съдебният процес засега е поредната част от споровете за литературното наследство на Яна Язова, които продължават вече 42 години. Живяла в немилост след 9 септември 1944 г., но отказала да преклони глава, талантливата литераторка умира при неизяснени обстоятелства през юли 1974 г. в жилището си в София. Години по-късно част от патоанатомите, приели тялото на Яна Язова в моргата, споделят, че тя е била отровена и удушена с колана на халата си. Офицери от Държавна сигурност изземват цялата преписка и заповядват на разследващите от СДВР да мълчат. Драмата на Яна Язова обаче не свършва със смъртта, защото изчезват оригиналите на неиздадените романи. Въпреки че от Съюза на българските писатели е назначена специална комисия, в която влизат проф. Тодор Боров, Матей Шопкин и Харалампи Харалампиев, за да опази архива, Николай Хайтов, който тогава е председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели, елиминира комисията и влиза в жилището на мъртвата писателка заедно с юрисконсулта на същия фонд Аянов. Няколко месеца Хайтов и Аянов отклоняват опитите на Централния държавен архив (ЦДА) да прибере творческото наследство на Язова.
Едва на 29 октомври 1974 г. Величка Филипова, началник на архивите, успява да преодолее съпротивата му и служители на ЦДА прибират остатъците от произведенията на покойната писателка. Между тях обаче има само чернови на неиздадените романи.

СПОМЕН: Последната снимка на загиналата при неизяснени обстоятелства писателка.
СПОМЕН: Последната снимка на загиналата при неизяснени обстоятелства писателка.

“След изнасянето на трупа жилището е било запечатано и в него влизат Хайтов и Аянов - разказа Петър Величков пред "168 часа". - Аянов е казал на проф. Боров: "Оправихме го този архив, идете и го вижте в Съдебната палата". Но това, което професорът намерил там, не е отговаряло на видяното от него у дома на Язова малко преди смъртта . Липсвали много неща."

Каква е пълната история на спора за литературното наследство на писателката, четете в печатното издание на в. "168 часа"