Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Здравейте, може ли да се представите с няколко думи?
- Казвам се Лусиано и съм роден и израснал в Салвадор. Имам португалски корени. В момента съм на 25 години и работя като учител по математика и английски език в една гимназия. Живея с майка си и сестра си. Ежедневно приемаме у дома между 5-8 пътешественици.
- Като бразилец притеснен ли сте от вируса “Зика”?
- Не. Не мисля, че това е голям проблем тук. Всъщност, защото не е много опасна болест за всички, а само за бременните жени и бебетата им. Доколкото съм запознат, човек не може да умре от този вирус. По-вероятно е да умреш от грип. Освен това казват, че в Салвадор не е много опасно, ние нямаме този вид комари.
- Смятате ли, че световните медии отразяват кризата по различен начин?
- Според мен определено преувеличават. Не знам как го описват в чужбина, но в Бразилия определено темата се преекспонира.
- Така че не се притеснявате за себе си или семейството си.
- Не.
- Каква е атмосферата в дома ви, защото сте домакин на много туристи?
- За първи път, две момичета от Полша отмениха пътуването си, защото са много притеснени от вируса. Опитвам се да им обясня, че всичко е наред тук! Всъщност вторият човек, който го спомена, сте вие. Както ви казах опасността е преувеличена - приемам в дома си повече от 20 души по време на Карнавала и само трима попитаха за това.
- Използвате ли някакви предпазни мерки, ролетни щори, спрейове или мрежи?
- Не, комарите така или иначе не ме харесват прекалено много.
- Говорейки за бъдещето на Бразилия, мислите ли, че ще загуби много от туристите?
-Да, чувствам го и сега. Но мисля, че след една година, когато имаме повече контрол върху вируса, няма да се говори за него. Мисля, че след олимпийските игри вече няма да е толкова известен.
- Искам да премина към по-забавна тема. Как бихте описали карнавала във вашия град?
- Най-големият и най-добрият карнавал. Всеки ден, 24 часа на денонощие, цяла седмица парти и целувки, музика и красиви сцени.
- Имате ли костюм?
- Не обичам да се маскирам, но може би ще сложа само маска.
- В града се състоя традиционният фестивал Lemanja, какво представлява той?
- Феста ди Lemanja е винаги на втори февруари и не е свързан с карнавала. Lemanja е африкански бог на моретата, който помага на рибарите.
Честването е свързано с пускане на кошници с цветя в океана, като се надяваме те да не се върнат на брега, защото, ако го направят, това означава, че Lemanja не ги харесва и може да се ядоса. Ние имаме много заемки от африканската култура. Това се случва и в Рио.
- Кога започнаха предварителните празненства за карнавала във вашата област?
- Много е трудно да се каже! (Смее се.) Мисля, че те никога не са спирали.