Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравко Толимир
Здравко Толимир

Сръбският генерал от югославските войни Здравко Толимир почина в затвора в Хага, съобщи АФП. Той излежаваше доживотна присъда за извършен геноцид по време на етническото прочистване в Сребреница през 1995 г.

Толимир е считан за дясната ръка на ръководителя на армията на босненските сърби Ратко Младич. Той беше осъден през април 2015 г. от Международния трибунал за бивша Югославия, заради ролята си в „мащабни” военни престъпления по време на войната в Босна през 90-те години.

 67-годишният генерал е починал в понеделник вечер в специалния затвор на ООН в Хага. Това съобщи ръководителят на Националния съвет за съдействие с международния трибунал Расим Ляич пред сръбската държавна телевизия РТС.

Съпругата му Нада Толимир заяви пред вестник „Курир”, че Здравко е бил болен, „но идиотите не позволиха да бъде лекуван” в Сърбия.

Миналата година Международният трибунал финално потвърди доживотната присъда на Толимир за участие в геноцид. Той беше описан като „очите и ушите” на Ратко Младич, специално по време на клането в Сребреница през юли 1995г., когато военни части на босненските сърби избиха 8000 мъже и момчета босненски мюсюлмани.