Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 20 мошеници арестувани и близо 1 млн.

вложители измамени в схема за даване на кредити

и връщане на пари с нереално високи лихви

Ако някой ви предлага огромна възвръщаемост от дадена инвестиция, по всяка вероятност иска да ви заблуди. Така се случи и в Китай, където рухна една от най-големите финансови пирамиди, част от сивия пазар на кредити.

Инвестиционната компания “Езубао” ООД предоставяше услугата на свои клиенти да печелят взаимно чрез кредити на онлайн платформа. Обещаната доходност от тези инвестиции бе много по-висока от средната за инвестиционните продукти на китайските банки - от 9% до 14,6%. Днес е ясно, че пирамидата е привлякла около 50 милиарда юана (7,6 млрд. долара), а голяма част от средствата на 900 000 инвеститори са откраднати. Вероятно броят на измамените вложители ще достигне 1 млн. души и аферата ще стане най-голямата в света.

Арестувани бяха

21 мениджъри

от “Езубао” и компанията й майка “Ючен Интернешънъл холдинг груп”. Според агенция “Синхуа” заподозрените служители в схемата с нелегално финансиране са повече от 1000. На полицията се наложи да използва два асансьора, за да пренесе 1200 счетоводни книги, които ръководството на компанията закопало на дълбочина от 6 метра, след като разбрало, че от дейността му се интересуват органите на реда. Преди това полицаите копали около 20 часа, докато извадят отчетите на повърхността. Преди ареста на заподозрените хиляди вложители в пирамидата участваха в демонстрация пред сградата на правителството в Пекин. През декември м.г. четири регионални полицейски бюра обявиха, че замразяват активите на “Езубао”. Сайтът на компанията е закрит и всичките й активи са конфискувани заради разследването.

Компанията стартира сайта си през юли 2014 г. и бързо става една от най-големите финансови платформи в Китай за услуги по кредитиране между физически лица и инвестиционни продукти с висока доходност. “Езубао” играе ролята на посредник, който срещу комисионна свързва физически лица, които искат да получат средства за финансиране на бизнес или да покрият други свои дългове с други хора или фирми. По китайската държавна телевизия показаха кадри, на които двама представители на компанията признават финансовите измами. Заподозрените привличали инвеститори в схемата чрез обещания за връщане на заемите при супервисоки лихви.

Фирмата “Езубао” работи

по т.нар. схема “Понци”,

при която първите вложители получават високи проценти за сметка на средства от привличането на нови инвеститори. Според властите тази дейност представлява класическа финансова пирамида - 95% от проектите, представени на сайта й, се оказват фалшиви, а компанията изплаща стари задължения чрез набирането на нови заеми.

Сред арестуваните е й основателят на компанията Дин Нин. Според агенция “Синхуа” предприемчивият китаец е откраднал значителна част от капитала на дружеството за щедри “подаръци”, в това число за купуване на вила в Сингапур за 130 млн. юана ($19,8 млн.)и розов диамант за 12 млн. юана ($1,8 млн). А по-младият му брат получавал всеки месец заплата от 1 млн. юана ($152 000) като изпълнителен директор.

Различни инвестиционни фондове, често незаконни, са доста популярни в Китай. Причината е, че банките предлагат на инвеститорите депозити и различни финансови продукти с твърде с ниски лихви - няколко процента годишно. Освен това в Китай доскоро нямаше частни банки и се ограничаваше работата на чуждестранните банки с физически лица, поради което конкуренцията в местната банкова сфера не бе голяма, отбелязват медии. Затова схеми като тази с пирамидата “Езубао” са сериозен проблем в Китай, където се търсят по-високодоходни възможности.

В страната в момента работят над 2,5 хил. платформи за кредити

между физически лица, а за последните две години обемът на раздадените кредити от тези компании е нараснал 14 пъти, до 66,8 млрд. долара. През 2015 г. финансовите пирамиди са ощетили китайски инвеститори в размер на 24 милиарда долара. Според в. “Файненшъл таймс” случаят “Езубао” е доказателство за подценения към момента риск, който създава китайската бързо развиваща се система за финансови услуги и управление на доходи от финансови активи на стойност $2,6 трилиона.

Кои други скандали с финансови пирамиди избухнаха в Китай през последните години, четете в печатното издание на в. "168 часа"