Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плодове и пълнозърнести храни засилват метаболизма

Понякога не от какво се лишаваме, а какво добавяме към менюто си е тайната за бързото сваляне на килограми. Някои храни се оказват най-доброто оръжие срещу трупането на мазнини.

Грейпфрутът е признат за един от най-добрите агенти за засилване на метаболизма. Доказано е, че понижава нивата на инсулина и улеснява горенето на мазнините.

Затова диетолози препоръчват той да е част от дневното меню на хората, желаещи да отслабнат. Американски специалисти по хранене съветват да се приема по половин грейпфрут преди най-обилното хранене за деня, особено ако се консумират тежки храни. Смята се, че полезният плод ще помогне да се разградят по-бързо мазнините. Освен това този плод е беден на калории, а е богат на фибри – тази комбинация гарантира, че часове след консумацията му ще се задържи чувството за ситост.

Други препоръчват след обилно похапване винаги да се пие по една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или да се изяде месестата част на половин плод с лъжичка мед. Тази смес се смята за изключително полезна не просто против трупане на килограми, но и като превенция на диабет. 

Канадски диетолози създават режим на базата на грейпфрути и белтъчни храни.

Според тях, ако няколко дни се консумират единствено яйца, месо и полезните плодове, може да се свалят бързо килограми. И най-важното – това да не е загубена мускулна маса, а мазнини.

Освен че стимулира разграждането на белтъчини, грейпфрутът е много полезен за здравето – само един плод носи на организма необходимата дневна доза витамин С.

Смята се, че кедровите ядки засищат за дълго време и някои диетолози съветват те да са основна част от едно хранене за деня.

Освен че помагат при отслабване, са полезни и като превенция на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и стомашни проблеми. Богати са на витамини и минерали, стимулират организма и носят нужната енергия за справяне със стресови ситуации.

Освен това според специалисти засилват имунитета, помагат за добро зрение, нормализират кръвното налягане и имат благоприятен ефект при потиснатост и апатия.

Суперхрана за отслабване са кафявите водорасли. Те засилват метаболизма и помагат за разграждане на излишните мазнини.

в организма. Богати са на йод, селен, калий, натрий, калций, магнезий и желязо. Именно заради съдържанието на йод подпомагат ефективността на работата на щитовидната жлеза, затова диетолози ги препоръчват на хора с лош метаболизъм или наднормено тегло.

Ефектът е подсилен и от съдържащата се в тях алгинова киселина, която стимулира отделянето на натрупаните токсини в организма.

 Затова специалисти по хранене твърдят, че кафявите водорасли потискат апетита, препятстват натрупването на мазнини и имат пречистващ ефект.

Смята се, че освен това те имат силно антибактериално действие и могат да преборят различни инфекции. Съществуват теории, че кафявите водорасли предпазват от развитие на рак на храносмилателната система.

Специалисти обаче подчертават, че консумацията им трябва да се съгласува с лекар, защото заради богатото съдържание на йод приемът им може да е рисков за хора с проблеми с щитовидната жлеза, за бременни жени или планиращи бременност.

Киноата също се препоръчва на хората, желаещи да отслабнат. Тя помага да се задържи чувството на ситост за по-дълъг период и да се избегнат кризите на остър глад.

Освен това в нея се съдържат всички аминокиселини, необходими на човешкия организъм. Богата е и на въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати и на белтъчини - 16,2%, а някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини и растителни влакна.

Как триците, елдата, динята и авокадото помагат за отслабване четете в хартиеното издание на "168 часа".