Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТЕФАН СТЕФАНОВ е директор на Кардио и Отборен Тенис Бей Клъб, Сан Франциско.
За читателите на „168 часа” дава професионалния си коментар за представянето на четиримата най-добри в турнира от големия шлем в Мелбърн и какви са шансовете им за титлата.

Джокович - На пръв поглед изглеждаше, че има малък спад във формата. Мачът със Симон събуди много дискусии с факта, че направи 100 непредизвикани грешки, но реално показа на света, че и в дни, в които не се чувства добре, играе като роден шампион и световен номер едно.

В игрово отношение няма слаби места; много си е подобрил сервиса и в момента е на същото ниво като Федерер по прецизност и постоянство. Тежестта на ударите му е безпрецедентна и в комбинация с невероятна пластичност, еластичност и бързина, го прави почти непробиваем от задната линия. Много позитивно е и желанието му да отива на мрежата и да завършва точките с волета, Борис Бекер очевидно е свършил страхотна техническа работа с него и макар че не изглежда толкова ефектно като Федерер на мрежата, определено не изглежда по-малко ефективен.

Тактически Джокович е много стабилен. Вижда се отлично, че опита му в десетките мачове с останалите фаворити му помага да построи точките много правилно и е намерил начин да накара и най-тежките си съперници да се чувстват неудобно.

Мъри - Жребият му беше сравнително лек и затова не може да се даде ясна преценка за формата му. Последният му мач с Ферер беше много физически и се видя, че Мъри е готов на всякакво предизвикателство.
Много е стабилен и постоянен и като че ли успява да прикрие по-слабия си втори сервис. И той както Федерер и Джокович се опитва да се придвижва напред и да скъсява точките, но като че ли е малко некомфортен в близост до мрежата.
Позитивното е, че ретурът му е много сигурен. Справи се безупречно срещу тенисист като Грот (който държи рекорда за най-бърз сервис), което би му дало доста увереност срещу Раонич.
Успява да блокира сервисите и да ги пласира в краката на противниците си, което би му дало шансове в следващите мачове.

Ключът към успеха

Джокович - В мача си с Федерер трябва да е постоянен, да отркива корта към форхенда на Федерер, за да може да отвори корта към бехенда му. Ще има успех, ако накара Федерер да играе от основната линия, за което тежестта на ударите му и дълбочината им ще са от решаващо значение.
Ако се класира за финала, шансовете му са същите като при Федерер. Мъри е сходен играч, но вторият му сервис е слаб и Джокович ще има възможности да взема превес в много точки. Срещу Раонич ще има психологическо предимство и опит на своя страна и ако Раонич не е на 100%, ще има добър шанс да започне похода си към календарен голям шлем.
Мъри - В мача си с Раонич трябва да посреща сервиса близо до основната линия и да се старае да прати ретурите в краката на Раонич (когато играе сервис-воле тактика). Ако Раонич остава на задната линия, ще е много важно Мъри да отиграва ретурите към оръжието на Раонич - форхенда, защото той много бяга към неговия бекхенд, за да диктува точката с форхенди от бекхенд ъгъла. Ако премине Раонич, на финала ще му е трудно. Губи вече 5 финала на АО и психологически може да му е трудно. Обаче е доказвал с победата си на Уимбълдън, че може да постигне всичко с играта си.