Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великата боркиня не пожела да се врече във вярност
на Азербайджан и така изпусна 1 млн. евро

“Да, истина е, отказвам се", лаконично обяви на близки, приятели и спортни деятели легендарната ни боркиня Станка Златева. Това означава, че България ще се лиши от сигурен медал на предстоящата олимпиада в Рио.
Никой не би си и помислил да обвинява Станка, че няма да си даде зор и да се яви на предстоящата квалификация, на която ще се раздават квоти за олимпийските игри това лято. Неприятна контузия така и не й позволи да се подготви нормално за силния турнир.
"Имам една контузия, която ме мъчи от години.
Преживях дълго лечение,
но за съжаление не даде очаквания резултат. В същото време покрай рехабилитацията не получих достатъчно време, за да се подготвя за олимпийската квалификация през април. Щом няма да мога да се състезавам на игрите в Рио, е логично да спра сега. Никой не може да победи времето и аз не съм изключение. Приемам го за нормално. Все някога трябваше да се случи", обяви световноизвестната боркиня.
Факт е, че през всичките тези години Златева направи каквото можа за родината си. Спечели пет световни титли и два пъти взе сребърни медали на олимпийски игри. Именно последното сребро на олимпиадата в Лондон донесе най-голямата болка на Станка Златева. Да, точно така - болка, а не радост. Защото тя беше отишла в английската столица с една единствена идея - да спечели златния медал, който да бъде украшението на една наистина впечатлителна кариера. И всичко в онзи тежък олимпийски турнир вървеше по мед и масло за Станка. Тя смачка конкуренцията до самия финал, където я чакаше уж неопитна рускиня, от която се искаше единствено и само да й бъде спарингпартньор в един исторически мач. В решителните минути на тепиха всичко се обърна с главата надолу. Станка водеше уверено мача, поведе в резултата, но нелепа грешка в края на мача я лиши от златото, което й принадлежеше.
Ударът е толкова тежък, че Станка и до днес не е успяла да го забрави. Със сигурност не е забравила и огорчението, че едва ли не се е дала на рускинята, за да спечели
огромна сума пари
Такива слухове се завъртат в олимпийския ни отбор, въпреки че останалите спортисти прегръщат боркинята и се опитват да я окуражат.
"Най-голямата ми мечта в живота беше да стана олимпийска шампионка. Планирах след това да се откажа от борбата и хората да ме запомнят само с успехите ми. Глупава грешка срути всичките ми планове. След това дойдоха някакви хора да ме питат за колко пари съм продала мача. В началото дори не ги разбрах какво точно ми говорят. Жалко е, че има толкова лоши хора, които опитаха да се възползват от нещастието ми", проплаква след края на олимпиадата Станка Златева.
Дали наистина би се продала? Точен отговор на въпроса биха могли да дадат шефовете на борбата в Азербайджан. Те са готови да броят на ръка 1 млн. евро на Станка Златева. Единственото условие е да се откаже от българския си паспорт и да се обрече на чужда кауза. Само че мъжкото момиче от Крушаре отказва.

Как кариерата е попречила на Златева четете в хартиеното издание на "168 часа".