Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вербували състезателите направо в хотелските им стаи

Мафиотски организации от Русия и Сицилия въртят черното тото в тениса. Скандалът с нагласени мачове на най-високо ниво гръмна непосредствено преди Откритото първенство на Австралия.

Участие в Мелбърн стартираха осем от състезателите под подозрение. А сред замесените са 28 играчи на топниво, включително носители на титла от Големия шлем през последните 12 г.

На този етап Комисията по почтеността в тениса - орган, създаден през 2008 г., отказва да съобщи имена. Те ще бъдат обявени едва след като Европейската комисия разреши достъп до банковите сметки и разпечатките на мобилните телефони.

Липсата на конкретика породи всевъзможни спекулации.

В списъка с шампионите

от Шлема от 2003 г. насам попадат Надал, Федерер, Джокович, Мъри,

Хуан Мартин дел Потро, Станислас Вавринка, Марин Чилич, Гастон Гаудио, Анди Родик и Хуан Карлос Фереро.

Сенчестите структури от Русия и Сицилия, наричани в доклада на комисията "синдикати", вербували тенисисти чрез телефонни разговори и посещения на четири очи в хотелски стаи преди значими турнири. Нишката започва да се разплита през август 2007 г. Тогава четвъртият в световната ранглиста Николай Давиденко излиза срещу 87-ия Мартин Аргело. От Betfair - една от големите компании за онлайн залози в Европа, отчитат твърде подозрителна активност преди мача. От руски IP адреси и акаунти се залагат стотици хиляди, че Давиденко ще загуби от далеч по-слабия съперник. Николай действително се отказва в третия сет заради травма, но букмейкърската къща отказва да изплати печалбите.

При последвалото разследване е иззет телефонът на аржентинеца Аргело. Там е номерът на Давиденко, макар че не е напълно сигурно, че двамата са общували точно по този повод. Както и 82 съобщения с абонати в Сицилия.

Някои са пратени

посред нощ и гласят:

"Буден ли си? Става

дума за мача утре."

Отговорите са: "Няма да стане, той иска да победи" и "Всичко е окей". Тогава и Давиденко, и Аргело бяха оправдани заради липса на достатъчно доказателства.

"След това се натъкнахме на стотици странни съвпадения - обясни Марк Филипс, специално нает от ATP. - Например

единият състезател

прави пробив в първия сет,

а след това губи няколко

последователни гейма. Абсолютен фарс, очевиден за всички, запознати с материята."

Първият установен синдикат е в Русия - там печелят по около 250 000 британски лири от съмнителните двубои.

Втората група е в Сицилия, където заработват 930 000 долара от 12 мача. Има и трета в Северна Италия - около милион долара от 28 срещи.

За капак генерален спонсор на Откритото първенство на Австралия е “Уилям Хил” - първата бетинг компания, наливаща пари в надпревара от Големия шлем. В разгара на скандала нейни реклами се появиха на трите големи корта в Мелбърн и предизвикаха сериозен дебат. Най-вече заради опцията да се залага в реално време и липсата на контрол кой седи от другата страна на компютъра.

"Това е абсолютно лицемерие - възмути се №2 в света Анди Мъри. -

Букмейкърските къщи

нямат право

да спонсорират играчи,

но явно няма проблем за турнири. Определено е странно. Необходима е сериозна дискусия, а спортистите да бъдат информирани за опасностите, които крие участието в черно тото. Когато си млад и ти предложат много пари, лесно може да допуснеш грешка. А впоследствие тя влияе не само върху кариерата, но и върху целия ти живот."

Какво признават други звезди за черното тото четете в хартиеното издание на "168 часа".