Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата в шок от смъртта на китариста си
Глен Фрей, събрал ги след 14 години раздяла

Годината е 1971-ва Глен Фрей точно се е прибрал от поредния концерт. Свирил е с групата си в бар и отново са се скарали. Характерите им просто не си пасват.

Глен мечтае за голяма сцена, а момчетата свирят, за да си плащат сметките. Същата вечер обаче Фрей не заспива разочарован. Съдбата му е на път да се промени от едно обаждане. Търси го тогавашният мениджър на Линда Ронщадт Джон Бойлан. Иска да го включи в нейно турне. Трябва им и един барабанист. Намира го Фрей, след като вижда Дон Хенли да свири в нощен клуб. Двамата акомпанират на Ронщадт два месеца.

Сближават се толкова

много, че решават

да създадат група

Канят още няколко момчета. Искат да има рок група, “която да завладее света”. От този момент Глен Фрей отдава целия си живот, за да изпълни тези думи.

“Ийгълс” се превръща точно в такава музикална група. Продала е повече от 100 милиона албуми в световен мащаб. През 1998 година дори заеха своето място в Рок залата на славата.

През целия си живот китаристът Глен Фрей се бори за групата. Опитва се да задържи колегите си заедно въпреки многобройните скандали и пише най-големите им хитове.

На 67 години основателят на легендарната рок група "Ийгълс" напуска този свят. Неочаквано за голяма част от приятелите му, шокиращо за верните му фенове. Фрей се борил няколко седмици с тежък артрит, колит и пневмония. Именно здравето му беше причина групата да отложи няколко концерта през 2015 година.

2016 година стартира изключително ужасяващо

за световния шоубизнес. Само за няколко седмици ни напуснаха някои от най-добрите музиканти в света, с които си тръгна и цяла една ера в музиката.

Избухлив, работохолик, но добър приятел. Така описват близките си Глен Фрей. За младежите от 70-те написаната от него песен “Хотел Калифорния” е химн, който свързват с най-хубавите моменти от живота си.

Малко след новината за смъртта му хора от цял свят отдадоха почит на музиканта, като споделиха в социалните мрежи, че той ще им липсва и никога няма да бъде забравен.

“Глен Фрей беше неотделима част от една от най-легендарните групи в музикалната история на САЩ. Като автор на песни заедно с Дон Хенли той създаде някои от най-големите хитове и стандарти на 70-те години на миналия век.

Кончината на Фрей

е съкрушителна загуба

за музикалната общност Поднасяме най-искрени съболезнования на семейството, близките, колегите и почитателите му”, се посочва в изявлението на Нийл Портноу, президент и изпълнителен директор на американската Академията за звукозапис, която присъжда наградите “Грами”.

Глен Фрей, Дон Хенли, Ранди Мейснър и Бърни Лийдън се събират като банда за певицата Линда Ронсщад, но създават нещо по-значимо. Всички са музиканти с опит. Бързо измислят име, остава им само хит, които да накара хората да ги забележат. Дебютният сингъл Take it easy е песен, писана от приятел на Глен. Фрей го чува да изпълнява песента и го пита дали “Ийгълс” биха могли да я използват. Браун се съгласява и с няколко нови стиха, добавени от Фрей, песента е записана и става класика.

Най-продаваният албум

на момчетата

“Хотел Калифорния”

се определя като 37-ия в “Ролинг Стоун” листата от “500-те най-велики албума за всички времена”). “Ийгълс” са и най-добре продаваната някога американска група с Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975), който е най-добре продаваният албум в САЩ до момента.

Успяват да достигнат върха в рока, но в групата нещата никога не са били перфектни. Отношенията им са странни. Макар и приятели, те често се карат. Нападат се и си нямат доверие. Често се бият. Записите и пътуванията им са вечно напрегнати. Постоянно някой избухва, а характерите им се оказват несъвместими.

Едно от последните им турнета се оказва фатално

и кара момчетата да вземат важното решение да се разделят. Вечерта след концерта на 21 ноември 1979 г. Хенли е арестуван за притежание на наркотици, след като 16-годишна проститутка е получила припадък вследствие на употреба на дрога в хотелската му стая. В същия момент Глен Фрей и Дон Фелдър са разделени с полиция в гримьорната. Отношенията между двамата са толкова обтегнати, че често си налитат на бой.

Турнето завършва на 31 юли 1980 г. в Лонг Бийч, Калифорния. Фрей и Фелдър прекарват последното шоу, описвайки един на друг боя, който всеки планира да раздаде зад кулисите.

“Само още три песни и ще те смачкам, нещастник”, отговаря Фрей на Фелдър, който казва, че наближава края на групата. Фелдър отговаря със заплаха точно когато започват да пеят The Best Of My Love. Веднага след края на шоуто настъпва хаос. Фрей се нахвърля върху Фелдър, който се защитава с китара. За секунди се включват и останалите членове на групата. Дванайсет полицаи разтървават настървените музиканти.

Групата се разделя

След края всеки от бившите членовете на “Ийгълс” пробва своя шанс в самостоятелна изява.

Какво се случва с всеки от членовете на бандата четете в хартиеното издание на "168 часа".