Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предимството да носиш телефон винаги със себе си, за съжаление често се свързва и с многобройни конспиративни теории за възможността да бъдеш подслушван и следен. Като оставим настрана факта, че и със стационарните телефони беше напълно възможно да се подслушва, някои от опциите при модерните комуникации наистина са стряскащи. Разбира се, че подслушването им е много вероятно, но ефектът от него невинаги е еднозначен. Така, когато се извършва със законови средства, то може да предотврати или разкрие сериозни престъпления и дори терористични актове. Но все пак перпективата някой да има достъп до личните ви разговори или местоположението ви във всеки един момент наистина е най-малкото изнервяща. Съществува ли начин да разберете дали телефонът ви се подслушва? Според някои разбирачи има един много прост тест. Само трябва да наберете *#06#. На дисплея на мобилния ви телефон ще се изпишат цифри - серийният му номер или т.нар IMEI. Числата трябва да са 15, а ако има и с едно повече, това означава, че към апарата ви е закачено друго записващо устройство. Практиката показва, че
при подслушвани телефони цифрите са между 17 и 21
Лошата новина обаче е, че последните и най-модерни шпионски устройства преодоляват този тест. Хубавата е, че в България по принцип се използват по-старите и можете много лесно да установите дали ви подслушват.
Друг сигурен признак, че вашият GSM представлява интерес за някои кръгове, е честото заглъхване по време на разговор, ехото и чуването на странични звуци като от електронна изчислителна машина, твърдят запознати.
В тази връзка през 2013 г. голям скандал разтресе Словакия. Тамошната частна телевизия Markiza информира зрителите си, че могат да проверят дали ги подслушват. За целта те трябвало да наберат # 31 # 0017604330002, и ако след като изчакат, чуят продължителен сигнал, значи устройството им се следи. А в случай че получат сигнал "грешен номер" - то е свободно.
Случаят предизвика моментална реакция не само от словашкия телеком Globtel, а дори и от тайните служби, които побързаха да опровергаят съобщението на частния канал. Те бяха категорични, че няма никаква техническа възможност телефонно проследяване да се установи чрез набиране на номер. В крайна сметка, случайно или не, от фалшивата новина се получи и съвсем реален резултат. Оказа се, че абонатът, към когото са били адресирани повикванията на хилядите, които желаят да проверят дали са подслушвани, се намира в Сан Диего, Калифорния. Което от своя страна е довело до повишение на международния трафик на словашкия национален телеком с цели 120%. Накрая компанията реши да дари приходите от кьорфишека за благотворителност.
В същото време понякога хората на принципа "пише го в интернет" са склонни да вярват на някои невероятни неща за новите технологии само защото не ги разбират.
Съвсем неотдавна, през юни 2015 г., избухна фалшивият скандал с батериите на “Самсунг”. Първоизточникът беше клип, на който неизвестно лице, за което по акцента и някои антисемитски подхвърляния се предполага, че е от арабски произход, разгъва лепенката на батерията на смартфона си марка Galaxy S4 и демонстративно премахва тайнствен чип от нея. След това я връща на място, затваря капака на телефона и...о, чудо! устройството продължава да си работи. От неясното мърморене се разбира, че според "водещия" това е било
скрито устройство за
запис и проследяване
на всички разговори и снимки на притежателя. Видеото с "шпионажа" беше широкоразпространено и в социалните мрежи. В крайна сметка се оказа, че чипът е свързан с технологията Near Field Communication (NFC). NFC е безжичeн начин за високоскоростно прехвърляне на данни от едно устройство на друго на близки разстояния, който се използва и при кредитните карти. 

Кои нови технологии използвани в мобилните комуникации могат наистина да се окажат опасни, четете в печатното издание на в. "168 часа"