Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спомняте ли си световната истерия през август тази година, предизвикана от новината, че е открит влак с поне 700 тона нацистко злато?

Във вагоните от

приказната композиция

били натоварени още скъпоценни камъни

и оръжие. Двамата иманяри Пьотър Копер и Андреас Рихтер първи съобщиха, че са открили мястото, където влакът е бил вкаран в огромен тунел от нацистите, които след това взривили входа му. Всичко това се случва в края на войната, когато германците усещат накъде отиват работите и решават да скрият заграбената плячка по време на военния им марш из цяла Европа.

През ануари 1945 г. от полския град Вроцлав тръгват три влака, претъпкани догоре със злато и скъпоценни камъни. По пътя единият от тях, натоварен със злато, диаманти и произведения на изкуството, е отклонен и пратен в планинския тунел край градчето Валбжих. Впоследствие всички участвали в заговора са убити и така тайната се запазва чак до наши дни.

И ето че през 2015 г. двамата индианаджоунсовци се хвалят, че са открили влака непокътнат и ще покажат мястото на властите, ако получат 10 процента от плячката.

Ентусиастите Копер и Рихтер дори си наемат скъпоплатени адвокати, да не би да ги изпопрелъжат по време на преговорите.

Поляците явно се

хващат на номера и

пращат войници

да разчистват мястото,

където се предполага, че е затрупана композицията, струваща няколко милиарда долара. Войничетата си свършват съвестно работата и на тяхно място идват учените, които започват да обследват затрупания тунел с радари и термални камери. Discovery Channel придобива ексклузивните права за заснемането на дългоочакваното отваряне на тунела и изтеглянето на “златната композиция". След няколкоседмични старателни проучвания учените най-сетне разполагат и с конкретни резултати.

"Няма влак. Проверихме мястото. Наистина

открихме тунел, но в него нямаше нищо интересно

На този етап не разполагаме с нито едно убедително доказателство, че въпросната композиция въобще някога е съществувала", попарва ентусиастите проф. Януш Мадей от полската минна академия на специална пресконференция в град Валбжих.

Въпреки това авторите на уж сензационното откритие Копер и Рихтер държат на своето обещание рано или късно да стигнат до вагоните, в които отлежават златото, диамантите и безценните образци на световното изкуство. На подобна безценна находка се надяват и откривателите на огромен военен комплекс на Хитлер край австрийското градче Санкт Георген ан дер Гузен. Учените и в момента продължават да проучват тунелите в подземния град, смятан за най-големия подобен комплекс в хитлеристка Германия. Хората, които опитват да премахнат стотиците тонове бетон, с който са запечатани тунелите, се надяват, че

там ще намерят скрити от нацистите сандъци със злато.

За какво са използвали тайни тунели нацистите четете в хартиеното издание на "168 часа".