Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рекордьор по приходи е десетият в анкетата Григор Димитров

Най-разпространеният мит за спортистите е, че се къпят в слава и пари, без да полагат особени усилия.
В действителност те разполагат с ограничен времеви прозорец, за да капитализират къртовския труд в тренировките и годините на лишения и железен режим. При това няма никаква гаранция, че ще стигнат до световно ниво. А дори и да пробият до върха, от значение е доколко комерсиална е съответната дисциплина.
Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова определено има късмет в това отношение. Да, в леката атлетика далеч не се действа с финансовия размах на футбола или тениса, но при стабилно представяне в елита можеш да разчиташ на солидни приходи.
През изминалите 12 месеца Габи заработи
над 130 000 лв
на пистата. Най-добрата ни състезателка в тройния скок спечели сребърен медал на европейското първенство в зала, който й донесе премия от Министерството на младежта и спорта в размер на 10 000 лв. Големият й финансов удар обаче се оказа четвъртото място на шампионата на планетата в Пекин. Вярно е, че съвсем малко я лиши от място на почетната стълбичка. Но класирането й гарантира 18 000 лв. от държавата и 15 000 долара от наградния фонд на самата надпревара. Трите участия на Петрова в турнирите от Диамантената лига й донесоха допълнителни 10 500 долара. А самото отличие за спортист №1 – чек в размер на 50 000 лв. Отделно община Пловдив премира състезателката на местния “Локомотив” с 5000 лв., защото си осигури квота за олимпийските игри в Рио догодина.
И ако на турнирите бяхме виждали брюнетката само по екип и шпайкове, стилната й визия направи силно впечатление по време на традиционните церемонии в края на годината. „Все още компаниите не ме търсят за рекламно лице, но се надявам скоро да се обадят при целия този журналистически интерес", пошегува се скачачката от Харманли.
Към всички споменати суми трябва да добавим и месечната й стипендия в размер на 500 лв., отпусната от министерството благодарение на петото й място на миналогодишното европейско първенство.
По принцип елитните ни състезатели получават
своеобразни заплати
от държавния бюджет
Размерът им се определя по строги критерии и зависи от представянето им през предходната година. Механизмите за финансиране са указани в "Програма за олимпийска подготовка" на спортното ведомство. Пари се предвиждат за всички спортисти, които имат класиране до осмо място на олимпийски игри и световно първенство и до шесто на европейско първенство. Максималният размер, предвиден за олимпийска титла, а 2500 лв. месечно. Световните шампиони получават 1500 лв., а европейските - 1000 лв.
Потърпевш от това разпределение обаче е подгласничката на Петрова в анкетата - Станилия Стаменова. 27-годишната столичанка постигна всичко възможно през изминалите 12 месеца - спечели световната титла в Милано (Италия) и стана №1 на Стария континент в Рачице (Чехия). Само че женското кану определено
не е сред най-атрактивните дисциплини
за зрители и спонсори. А за капак и все още не е част от олимпийската програма - ще попадне за първи път на игрите в Токио 2020.
Сметката показва, че през суперуспешната си 2015 г. Стаменова е изкарала от спорт едва около 25 000 лв. Тя получава символична месечна сума от държавата: „Икономическата реалност ме кара да се притеснявам за своето бъдеще. Министерството обезпечава подготовката ми и съм благодарна за подкрепата. До края на миналата година обаче разчитах единствено на стипендията си от 200 лв. и нямах нито осигуровки, нито трудов стаж."
От януари шампионката е на трудов договор с минимална заплата в пловдивския клуб "Тракия". "Няма как да заделим повече от скромните си приходи - обясни треньорът й Николай Бухалов, двукратен олимпийски шампион от Барселона 1992. - Успехите й през 2014 г. ни донесоха 2000 лв. по точковата система на министерството, докато разходите за нейната подготовка са 6000 лв. при възможно най-пестеливото харчене."Бухалов призова

държавата да признае професията "спортист"
и състезатели от ранга на възпитаничката му да получават достойно месечно възнаграждение.
Към ниските си постоянни доходи от спорт Стаменова добави 8000 лв. за световната и 6000 лв. за европейската си титла, които идват от "Инструкция за награждаване на спортистите". Тя получи и 3000 лв. премия от федерацията.
На другия полюс е Григор Димитров, който остана на десето място в анкетата. Най-добрият ни тенисист изпраща изключително трудна година, в която раздялата с Мария Шарапова очевидно повлия негативно на представянето му на корта. И все пак Гришо заработи точно 896 715 евро от наградни фондове. Да, по този показател той регистрира сериозно изоставане спрямо миналия сезон (2,1 млн. евро). Димитров обаче се радва на
огромен интерес
от мощни компании
и е рекламно лице на "Найки", "Ролекс", "Теленор", "Балдаран", "Рексона", "Уилсън". Предполага се, че договорите с тях му носят още поне 1 млн. евро на сезон. Отделно са хонорарите му от демонстративни мачове - само през тази година той напълни "Медисън скуеър гардън" за шоу с Роджър Федерер и "Арена Армеец" за мача с Гаел Монфис. Освен това Григор също получава държавни средства за олимпийска подготовка - разходи по пътувания, участия и т.н.

 Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".