Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФИФА е уморен кон и съвсем скоро някой ще трябва да се смили и да му тегли куршума. Това е основният извод от продължаващите неистови усилия на ФБР да разпердушини веднъж завинаги Световната футболна централа.
В самото начало шефовете на световния футбол се надсмиваха на американските ченгета, ръководени от главния прокурор на САЩ Лорета Линч.
Впоследствие нещата станаха по-сериозни  и старците с многомилионни банкови сметки леко се притесниха и започнаха да звънят на скъпоплатените си адвокати. Малко след това бентът изведнъж рухна и приливната вълна отнесе стълбовете, на които се крепеше най-популярната игра в света.
Предполагал ли е някой, че има човек или организация, които биха посмели да посегнат на боса на ФИФА Сеп Блатер. Осмелявал ли се е някой дори да си въобрази, че шефът на УЕФА Мишел Платини ще бъде наврян в миша дупка и ще се раздели с шанса си да седне на златния трон. Някога
фантастичният сценарий
сега изглежда съвсем реален, а забърканите в мегакорупционния скандал се чудят колко още гной ще изтече от отворената рана. Агентите на ФБР са убедени, че тепърва ще пълнят ареста с лоясали богаташи. Разследването им някак потръгна по-лесно, след като уличени в корупция чиновници на ФИФА се надпреварват да доносничат с надеждата да спасят собствената си кожа. Точно такъв е случаят с бившия президент на ФИФА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Жоао Хавеланж, който беше със статут на полубог в международните спортни среди. Хората на американския прокурор номер 1 Лорета Линч явно не се впечатляват от ореола на легендарния бразилски деятел и го заковават с обвинение, че е прибрал солиден дял от едни 100 млн. долара, раздавани в бели пликове на хората по върховете на ФИФА. Хавеланж със сигурност е усетил, че огънят вече облизва петите му и решава да говори. Според неговите разкази Сеп Блатер е знаел, че се раздават огромни подкупи и самият той се е облажил със солиден дял от плячката.
За какви точно 100 млн. става въпрос
Те излизат от торбата, когато идва време да се реши коя маркетингова компания ще държи правата за разпространение на някои от най-значимите спортни събития в света. Битката е наистина ожесточена. Най-зъбатите акули в телевизионния бизнес са готови да се сръфат само и само да получат така желаната привилегия. В този момент компанията International Sport and Leisure решава да развърже кесията, за да си спечели благоволението на крал Блатер и неговите рицари. 100 млн. от американската валута започват да се разпределят по банковите сметки и International Sport and Leisure съвсем естествено получава своето право да излъчва състезания, които привличат интереса на стотици милиони фенове по целия свят. Тогава сделката изглежда повече от добре, а замесените в нея въобще и не предполагат, че един ден ще отговарят пред закона за своите действия. Шефовете на световния футбол отдавна са възпитали в себе си идеята, че живеят над закона. Твърде дълго са правили своите далавери и са печелили добре от тях. Лъскавите лимузини, яхти и хотели допълнително са притъпили сетивата им.
Точно в такъв суперлуксозен хотел започна решителната битка срещу октопода в световния футбол. През май ченгета нахлуха в швейцарския Baur au Lac и измъкнаха по бели гащи някои от обитателите му. На тях този път не им помогнаха заканите от рода на:
"Знаете ли кой съм аз и какво мога да ви направя."
Смятаните за недосегаеми бели якички във ФИФА са вкарани в коли без дръжки на задните врати и са откарани в далеч по-неприветлив от луксозните хотелски стаи арест.
Повечето от арестуваните са убедени, че е станала някаква грешка и адвокатите им моментално ще я оправят. Оказва се, че няма грешка и те ще са главните звезди в делото на века за световния спорт. Интересното е, че няколко месеца по-късно (в началото на декември) същият луксозен хотел в Цюрих отново е посетен от ченгета и те отново изкарват деятели на ФИФА, които са обвинени в корупция. Стигнало се дотам, че управителят на хотела се оплакал, че бизнесът ще отиде на кино, ако неговият лъскав приют за богаташи периодично е атакуван от ченгета, които вадят посетители от стаите им и ги натоварват по камионетките.

Кои от шефовете на световния футбол са най-здраво загазили в скандала, четете в печатното издание на в. "168 часа"