Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нагла кражба на 60 цинкови плочи за отпечатване на графики на художника Кольо Карамфилов разследва пловдивската полиция от лятото на 2014 г. Близките разбират за задигнатите произведения на един от най-добрите съвременни български творци месеци след смъртта му през януари миналата година.
Според разследването в аферата са замесени известният пловдивски рокер Малено Галев, както и местният ветеринарен лекар Васил Капашиков. Рокерът не отрича, че плочите са били в дома му, но твърди, че ги е купил от Карамфилов и ги е препродал след смъртта му на ветеринаря. Той пък смята, че се явява добросъвестен купувач и може да продава крадени предмети.
Близките са убедени, че плочите, които представляват матрици за отпечатване на графики в техника офорт, са откраднати дни след смъртта на Кольо през януари 2014 г. от последното му ателие в Садово.
Една от тях е от произведението "Пастир", с което Карамфилов печели международното биенале на графиката във Варна през 1987 г.
60-те цинкови плочи не само могат да послужат за нелегално свръхотпечатване на графики на художника след смъртта му, но представляват огромна част от неговото културно наследство.
Днес обаче полицията не само изглежда безсилна да разреши случая и да върне картините на семейството, а дори съветва жертвите да откупят цинковите плочи от крадците. Първата съпруга на Кольо Карамфилов - Ина Дамянова, опитва да възобнови разследването, защото не може да приеме, че в България правосъдие няма.

- Г-жо Дамянова, докъде стигна разследването на кражбата на цинковите плочи за отпечатване на графики на Кольо Карамфилов?
- Разследването е стигнало дотам, че в момента е повдигнато обвинение към последния човек, в когото са били плочите. Това е един ветеринарен лекар от Пловдив. Казва се Васил Капашиков. Този човек има официален документ за закупуване на плочите от т.нар. Малено - известна пловдивска фигура.
Лежал е два пъти в затвора и води пловдивските рокери. И въпросният Малено не е предоставил до момента никакъв документ откъде е взел въпросните плочи.
- За какво е бил в затвора?
- За опит за убийство, доколкото знам. Но проблемът в нашия случай е, че той не е предоставил никакъв документ какво правят тези 60 плочи на Кольо Карамфилов у него.
- Малено дава ли обяснение как се е сдобил с тях?
- Той твърди, че през 2012 г. Кольо е имал нужда от пари и той му е дал сума между 3000 и 4000 лева и срещу тях е получил тези 60 плочи като залог.
- Нека обясним какво представляват тези плочи?
- С тези цинкови плочи се правят графичните отпечатъци. Кольо беше от големите български графици и тези 60 плочи са огромна част от това, което той остави като наследство след смъртта си. Това е толкова голямо количество, че аз дори не мога да кажа точно какво липсва. Но, разбира се, аз винаги мога да ги разпозная.
- Какво се случи на последната ви среща с човека в полицията, който работи по случая?
- В началото на месеца бях в Пловдив и дознателят ми каза, че са предоставени много доказателства, че Кольо е раздавал голяма част от творчеството си на всякакви случайни хора. Че обичал да подарява и при това положение той е склонен да вярва в това, че Малено е купил от него тези 60 плочи за 4000 лева.
- Възможно ли е това?
- Като художник и артист ви казвам, че съм си говорила многократно с Кольо, че тези плочи са безценни, защото от една плоча могат да бъдат извадени много отпечатъци. Реално колкото си поискат, стига плочата да е в добро състояние. И стига да има интерес към автора. Има художници, които са си вадели по над 100 отпечатъка.
- Какво друго ви каза дознателят?
- Дознателят ме посъветва да намеря начин да се разбера с въпросния Васил Капашиков. Което аз не мога да разбера как да разчета въобще като предложение...
На мен това ми звучи като да си купя отново плочите от въпросния човек, който твърди, че има документ и е дал пари за тях.
Но той няма право да купува нещо, за което е заведено дело, че е откраднато
Тъй като няма доказателство за произхода.
А този ветеринар Капашиков дори твърди, че е препродал плочите на трети лица, и въобще не дава информация кои са те.

Какво казва дознателят на жертвите, каква е истинската стойност на откраднатите плочи и още от разказа на Ина Дамянова четете в новия брой на в. "168 часа".