Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази година 587 000 българи са се отказали от нашето Черноморие и са предпочели чуждите плажове.
Тенденцията се наблюдава още от миналата година, но през това лято сънародниците ни, които почиват в чужбина, са със 17 процента повече, сочи статистиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Оказва се, че
всеки пети българин
е преминал поне веднъж през
границата ни с Гърция,
подкрепят тревожната за нашите хотелиери информация и данните на Главна дирекция "Гранична полиция".
Хотелите в българските курорти бяха празни до началото на август. В същото време още в края на май столицата започна рязко да се изпразва - много по-рано, отколкото традиционно. Софиянци, които все още не са си позволили почивка, започнаха да се чудят къде избяга българският турист, щом го няма на нашето Черноморие.
Оказва се, че най-динамичен е трафикът през южната ни граница. Общо 587 000 българи са преминали през пропускателните пунктове към Гърция и Турция с цел почивка според информацията на Министерството на икономиката и енергетиката.
Ръстът е съответно
с 4,6 и 5,1%
 Само през юни и юли 3 010 000 души са пресекли границата към Гърция. За сравнение през целия летен сезон - от май до септември миналата година, броят им е бил 5 200 000, а през 2013 г. - 3 260 000. Само през първия летен месец тази година в южната ни съседка са преминали 1 230 000 души и 393 000 автомобила. За юли цифрите са съответно 1 780 000 души и 530 000 коли.
"По гражданство съотношението на преминалите лица е приблизително както следва: 55% са български граждани, 43% са други граждани на Европейския съюз, а гражданите на трети страни съставляват около 2-3% от общо преминалите лица. Необходимо е да се има предвид, че в посочения процент е значителен делът на българските граждани, които пътуват ежедневно до Гърция с цел работа, търговия и транспорт, които не са потребители на туристически услуги", посочват от Гранична полиция.
Докато трафикът към Турция и Гърция се засилва все повече, комплексите в големите летни курорти в България
бяха празни до
началото на август
 "Дори един много силен туристически месец - август, не може да компенсира ниските нива през юли", казва Елена Иванова, председател на съюза на собствениците "Слънчев бряг".
Август, който хотелиерите най-често наричат "българския месец", и тази година както обикновено води нови туристи по нашите плажове. Това, което тревожи хората в бранша обаче, е, че твърде ранното изпразване на столицата тази година и същевременно празните черноморски хотели са знак, че много от почивките вече са се осъществили в чужди страни.
"Българинът се изнася към Гърция, Турция, Македония - коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. - Туристите от населените места в Западна България отиват главно в Гърция.
Тази година отчитаме ръст и на пътуванията
в Македония
Западната ни съседка проведе изключително добри рекламни кампании и привлече много посетители. Повече туристи има и в Сърбия. Там българите отиват предимно заради кухнята."
Причините за слабия летен сезон у нас, които специалистите посочват, са от климата, през обслужването до политическата ситуация. "Аз съм на 56 години и не си спомням толкова дъждовно лято. Въпреки това обаче България бележи голям ръст на посещенията от чуждестранни туристи", не се предава пред ситуацията обаче бившият зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.
Сумата, която българинът е готов да отдели за своята почивка през лятото, също е определящ фактор за избора на дестинация.
Средните цени за почивка у нас се оказват по-високи, отколкото в Турция,
показват данни на Института за анализи и оценки в туризма - София.
"Средно 475 евро излиза общият пакет за туристическо пътуване за седмица в България. Същата тази цена за Гърция е 526 евро, а за Турция - 385 евро", коментира директорът на института Румен Драганов.
Докато българите избират Бяло море вместо Черно, потокът на гръцки и турски туристи у нас се увеличава, но не до степен да компенсира отлива на българи. "2 634 887 чуждестранни граждани от началото на годината са посетили България, транзитно преминалите са още една трета.
От Гърция ръстът е 4,6% -
462 232 гърци са посетили страната ни,
а румънците са над 400 000 - 5,2% повече", казва Бранимир Ботев.
Сложната политическа обстановка в Русия очаквано се отрази на посещенията и у нас. "Най-голям проблем е спадът на приходите главно от руския пазар, който се базира на девалвацията на рублата спрямо еврото - казва Румен Драганов. - Руснаците имат същите пари като миналата година в рубли, но в евро това прави между 20-40% по-малка покупателна способност.
Вижда се и спадът от
руския туризъм поради
загубата на сухопътната
връзка през Украйна
По тази причина има и спад в ученическите пътувания главно от отдалечените райони на Русия."
Общият брой на пътуванията на българи в чужбина е 1 997 564 души, показват статистиките. В същото време дори през август има спад на посещенията в големите ни курорти. Традиционно за този месец хотелите са пълни 100%. Дори на първа и втора линия до плажа обаче в момента все още може да се намери свободна стая.
На 3-та и 4-та линия, както и в по-отдалечените курорти заетостта на легловата база пада до 76%, отбелязват от Института за анализи и оценки в туризма. Самите хотелиери също са недоволни от слабия сезон.
“От няколко дни хотелите
са пълни, само че качеството
на туристите е ниско
- пояснява хотелиерът в Златни пясъци Ходерер Шулман. - Все още сме с 15% назад от миналата година.
Туристите, които идват, са по-бедни и съответно харчат по-малко по време на почивката си, което се отразява на бизнеса. Няма добра свободна консумация от тях. Разбира се, на Златни пясъци също има доста проблеми, които отблъскват туристите. Това са трудностите с инфраструктурата, шума в комплекса и най-вече лошото предлагане на самата плажна ивица."
Трудностите в Слънчев бряг са свързани и с още един фактор - придвижването на туристите от летището към Слънчев бряг по незавършения 4-лентов път, който стига почти до Поморие. Поради тази причина
на 17 септември
се подготвя протест
 "Причината е една - тя е много важна за нас, не може да чакаме ново правителство. Служебният парламент трябва да реши този въпрос. Тук стават безобразни задръствания - когато сутрин персоналът пристига на работа, и вечер, когато се връща. В същото време чужденците не може да са пътували час и половина със самолет и в следващия момент да трябва 3 часа да се придвижват от летището до хотела си", казва Елена Иванова, председател на съюза на собствениците "Слънчев бряг".
По думите й курортът е препълнен от около 10 дни. Резултатите за юли обаче не са били толкова добри, колкото миналата година. Причините за този спад са няколко - конфликтът в Украйна, проблемите с руските туроператори. Преди началото на сезона пък стана ясно, че западните пазари няма да покажат ръст.
"Дъждовете в градовете попречиха и на уикенд туризма. През юли хората основно практикуват този вид почивки. Когато валежите са толкова обилни в градовете, никой не може да си представи, че на морето е слънчево", казва още Елена Иванова.
Според председателя на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков българинът вече има създадена култура на почиване и трудно променя навиците си. Тази година обаче се появяват нови тенденции.
"През 2014 г. се наложи още едно явление, което до някаква степен конкурира организираните пътувания до Турция - отново
 самолетни почивки,
само че до Италия
и частично в Испания - казва Байко Байков - Средиземноморието е основният район за класическата морска ваканция на българина, както и нашето Черноморско крайбрежие.
Има много туристи, които пренебрегват олинклузива за сметка на културните забележителности. Това най-често правят туристите, които пътуват за Гърция, Италия и Испания. Основната причина за техните излизания извън страната е съчетаването на море с възможност за културни посещения."
Основният ръст на пътуванията, организирани от туроператори, е извън страната в посока Гърция и Италия, показа проверката на "168 часа". С над 20 на сто са се увеличили туристите по тези две направления. И данните на Байков отбелязват засиления трафик по южната ни граница и от страна на индивидуалните пътувания, повечето от които са насочени към Гърция, а по-малка степен - и към Сърбия и Македония.
Лошото време през юни и юли се е отразило на сезона на първо място по отношение на една от най-разпространените почивки - така наречения дълъг уикенд. "В лоши условия няма защо да се предприема. Тези туристи се пренасочват към друг вид пътувания", казва Байко Байков.
Прогнозите за пътуванията на българите в чужбина до края на сезона са още по-високи, отколкото резултатите до момента.
"Общо около
 650 000 българи
ще пътуват в Гърция
до края на септември. Това са предимно кратки пътувания и главно дълги уикенди. 740 000 ще отидат в Турция. Освен с културна цел, които са по-кратки, по-голямата част от почивките ще са едноседмични и включват чартърно пътуване. Тези цифри са на база на граничната статистика и наблюденията върху пътуванията по тези дестинации и резервациите.
Големият трафик
към Турция
е организиран от туроператор, докато в Гърция най-много са индивидуалните пътувания с личен транспорт, но те са по-кратки", казва Румен Драганов.
Най-тежка у нас обаче си остава ситуацията за бизнеса в столицата. "Август традиционно е най-слабият месец тук. София се изнася, но това не трябва да ни учудва. В Милано и Париж на 10 заведения едно е пълно. Явно вървим по този път. Софиянци ходят на село, други посещават Велинград, Сандански, Девин, Кюстендил, а зимните курорти са привлекателни през лятото за хора, които имат високо кръвно", пояснява Благой Рагин.
Всички данни обаче, които "168 часа" събра от Гранична полиция, туроператори, хотелиери, категорично показват, че независимо от крайната дестинация българинът през това лято е пренебрегнал нашето Черноморие.
Ако тази тенденция се засили и през следващия сезон, ще настъпят много тежки времена за морския бизнес, който допусна грубо презастрояване на плажната ивица, ниско ниво на обслужване, замърсяване на морето, но за сметка на това запази високите цени.