Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атаката, която се води в момента срещу ЕРП-тата, е като изстрелване във въздуха на китайска заря по време на истинска военна операция.
От светлинната феерия няма никакъв неутрализиращ ефект срещу врага освен красиво отвличане на вниманието. Защото, докато държавата гърми конфети във въздуха, същите тези ЕРП-та громят населението с ракетен обстрел с реално високи сметки за ток.
Ето защо, когато днес българите четат в новините, че държавата ще отнема лицензите на ЕРП-тата, те не виждат опит за реално решаване на проблеми, а само моментно проблясване на ефектни фойерверки, или казано най-просто - предевропарламентарна заря.
Експертите дори в самата БСП не само знаят, но заявяват публично, че лицензите на разпределителните дружества със сигурност няма да бъдат отнети. Защото договорите им с държавата са "железни", а спорните дългове от 350 милиона лева са твърде спорни...
ЕРП-тата принципно трябва да бъдат подлагани на денонощен натиск от страна на регулаторните органи на държавата, за да предлагат качествен ток, да инвестират в мрежата според ангажиментите, които са поели, и да не си и помислят да мамят хората в месечните сметки.
Този контрол и натиск на държавата трябва да е толкова нормален и неангажиращ публичното пространство, колкото и фактът, че всяка сутрин министърът на икономиката и енергетиката си връзва връзките на обувките.
И най-вече с фалшиви кампанийни атаки срещу разпределителните дружества не трябва да се скриват реалните причини за високите сметки за ток.
Големият проблем в енергетиката, за който властта обича да мълчи, разбира се, е истинският проблем - престъпно неизгодните за България договори, подписани с някои производители на ток под явен политически натиск.
Големият проблем е източването в продължение на 20 години на НЕК от партийните централи под формата на консултантски договори и подарен бизнес на "приятелски фирми" с износ на евтин ток.
Голям проблем са най-различни мегапроекти, зад които стоят всевъзможни политически сили, голям проблем е, че контролната ДКЕВР от десетилетия работи срещу интереса на гражданите с огромните заплати на чиновниците, платени от същите тези граждани.
Затова нека властта прибере в джоба ефектната пиратка "отнемане на лицензи", защото бюлетинът на МВР, на който наистина може да се вярва, показва, че често и безобидни на пръв поглед конфети може да се окажат опасни за любителите на безсмислен шум.