Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много от топактьорите на Холивуд никога не са били отличавани с "Оскар". Конкуренцията на таланти кара артистите да чакат с години за златната статуетка, а някои изобщо не я дочакват.


Сред най-добрите актьори, които не са печелили такава награда, са имена като Леонардо ди Каприо, Том Круз, Джон Траволта, Брад Пит, Джони Деп и дори легендарният Чарли Чаплин.


Трудно е да се спечели "Оскар" и неслучайно
наградата е с такава стойност както за актьорите, така и в очите на зрителите.
"Проследявайки кариерата на артисти, показали последователност в успеха си, понякога се чудим какво си е мислела академията", коментират от списание "Фокс нюз".
Борбата за "Оскар" тази година е доста оспорвана. За най-добра мъжка роля са номинирани и актьори, които не са печелили досега златната статуетка. В надпреварата се сблъскват и артисти, които се отдадоха 100% на ролята си и промениха физически тялото си.
За първи път сред редиците на оскарите са Чиуетел Еджиофор, номиниран за ролята си на Соломон Нортъп в "12 години в робство" и Матю Макконъхи - за ролята си в "Клубът на купувачите от Далас", за която взема "Златен глобус".
Дебютантът Макконъхи е неузнаваем във филма
С тази роля той показа ново амплоа и невероятно израстване, с което гарантирано се нареди до най-големите актьори. Играе болен от СПИН като пресъздава крайностите в състоянието на мъж, на когото му остават 30 дни живот.


За да се слее с образа си максимално добре, сваля 17 кг.
Това му помага да се концентрира, признава самият Матю пред британското списание "Таймаут".
"Никога не съм бил толкова фокусиран. Нуждаех се от три часа по-малко сън на ден. Цялата енергия, която загубих, се сублимира в мозъка ми.
След такава диета трябва да се внимава.
Преди да премине на новия режим, тялото трябва да свикне бавно с него като на маратон, а не като на спринт", казва Макконъхи.
Матю участва и във "Вълкът от Уолстрийт". Актьорът взе решение да не се снима известно време в романтични комедии, след като доби популярност точно с този жанр.


"Исках да направя нещо ново. Първо казах "не"
на сценариите
Така една година не снимах нищо.
Беше трудно да не работя толкова дълго време. Успокоявах се със семейството си. Грижите за сина ми ме отвличаха. Можех да направя такива роли и преди 5 или 10 години, но ми харесваше да учатсвам в романтични комедии, въпреки че не получих одобрението на критиците. Но сега се радвам да съм част от такива продукции", казва Матю Макконъхи.


Крисчън Бейл също претърпява промяна за ролята си на Ървин Розенфелд в "Американска схема",

 с която си спечели номинация.
За да влезе в този образ, качва килограми. Визията му няма нищо общо с внушителната му физика в "Батман".
За него е характерно да променя теглото си в зависимост от героя, който трябва да изиграе. Зрителите са го виждали както със стегнато тяло, така и надебелял, също и анорексично слаб. Бейл има зад гърба си един "Оскар" за поддържаща мъжка роля в "Боецът". Също с втора номинация, но без приз е Брус Дерн. Той се нарежда до най-добрите актьори в борбата с ролята си на Уди Грант в "Небраска".


Леонардо ди Каприо чака
своя звезден миг от години
Лео е работил с режисьори от ранга на Скорсезе и Тарантино. Известен е и с ролите си в "Титаник", "Джанго без окови", "Великият Гетсби", "Плажът" и много други знаменити заглавия. Досега е бил номиниран за "Оскар" само четири пъти, но не взема нито една награда. Дебютът му в борбата за златна статуетка е през 1994 г., когато е едва 19-годишен.
Тогава е номиниран за поддържаща мъжка роля за превъплъщението си на аутист в "Защо тъгува Гилбърт Грейп", където играе заедно с Джони Деп (виж карето). Оттогава има три номинации за главна мъжка роля - "Авиаторът" (2005), "Кървав диамант" (2007) и тазгодишната за "Вълкът от Уолстрийт".
Според френския вестник "Фигаро" причината Лео да чака своето признание от Американската киноакадемия е, че искат да му връчат една-единствена награда след години за цялостно творчество.
Борбата за главна женска роля е също интересна.


Ейми Адамс е с пет номинации за "Оскар" и
нито една награда досега


Тя, единствена от претендентките за награда, не е отличена досега. Номинирана е за "Американска схема".
Ейми е една от най-ухажваните холивудски актриси. Звездата й изгря в сериала от 90-те "Шеметни години". Участвала е в "Човек от стомана" и "Тя". Номинирана е и за ролите си в "Джунбъг", "Съмнения", "Боецът", "Учителят".
Списание "Венити феър" я засне за корицата на първия си брой за 2014 г. Описват я като многопластова актриса, която може да изиграе всяка една роля с дълбочина. Правят й фотосесия, в която е като звезда от Бродуей.
Актрисата признава, че е силно привлечена от мюзикъла като жанр. Началото на кариерата й стартира именно в музикалния театър, към който се връща във всеки един момент.
Претендентките за главна женска роля са Ейми Адамс, Сандра Бълок, Джуди Денч, Кейт Бланшет и Мерил Стрийп. Актрисите имат нелеката задача да се борят наравно с Мерил Стрийп, която има 3 награди "Оскар" и 18 номинации.

Без златна статуетка

Том Круз е една от най-големите звезди в киното, но никога не е вземал "Оскар". Бил е номиниран три пъти за ролите си в "Родени на четвърти юли", "Джери Магуайър" и "Магнолия", за който е отличен със "Златен глобус". Известен е още с участието си в "Интервю с вампир" (1994), "Доблестни мъже", "Забвение".

Брад Пит също е от големите звезди на Холивуд без "Оскар". Той е бил номиниран четири пъти за престижната статуетка - "Дванадесет маймуни", "Странният случай на Бенджамин Бътън", "Кешбол" и "12 години в робство", но досега не успява да я спечели. Известен е още с филмите "Гадни копелета", "Троя", "Гепи", "Боен клуб", "Седем години в Тибет" и още много знакови заглавия в киното.

Джон Траволта стана популярен през 70-те с ролите си в "Брилянтин" и "Треска в събота вечер", за който получава и първата си номинация за "Оскар" през 1978 г., но без да бъде награден. По-късно, през 1995 г., е номиниран отново за ролята си в "Криминале" на Куентин Тарантино, но и тогава не успява да вземе големия приз. С "Оскар" си тръгват само Тарантино и Роджър Ейвъри за оригинален сценарий.

Анет Бенинг също се бе устремила сериозно към "Оскар", но без успех. Тя е номинирана четири пъти за: "Измамници", "Американски прелести" - взема наградата БАФТА за главна женска роля, "Да бъдеш Джулия" и "Децата са добре" - за ролите си в тях печели "Златен глобус". Известна е с ролите си в "Ричард III", където играе кралица Елизабет, "Любовна афера", "Американският президент", "Жените".

Джони Деп е един от най-ексцентричните актьори в Холивуд. Има три номинации за "Оскар" за "Карибски пирати: Проклятието на черната перла", "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийп Стрийт" и "Пътят към Неверленд".
Работи успешно в тандем със своя приятел и режисьор Тим Бъртън по осем филма. Сред най-значимите му роли са Джак Спароу в четирилогията "Карибски пирати", Гилбърт в "Защо тъгува Гилбърт Грейп", Сам в "Бени и Джун", както и Едуард в "Едуард Ножиците". Интересни превъплъщения прави в "Алиса в Страната на чудесата", "Тъмни сенки", "Таен прозорец" и много други.

Мишел Пфайфър е смятана за една от най-красивите жени в света от списание "Пийпъл", но това не е достатъчно за "Оскар". Мишел е с три номинации. Актрисата е привлякла вниманието с ролите си в "Опасни връзки", "Великолепните братя Бейкър" и Love field. Пробива в Холивуд с "Вещиците от Истуик". Участвала е в 43 филма, някои от които са: "Коза ностра", "Тъмни сенки", "Опасен ум", "Батман се завръща". Отделно гласът й звучи в анимациите "Синбад: Легендата на седемте морета" и "Принцът на Египет".

Джулиан Мур стартира кариерата си със сапунени опери и минисериали през 80-те. И тя, както Мишел Пфайфър, попада в списъка на списание "Пийпъл" за "50-те най-красиви" за 2001 г. През същата година участва в "Ханибал". Джоди Фостър се отказва и тя поема ролята й. Номинирана е четири пъти за "Оскар", но така и не успява да вземе статуетка. През 2003 г. получава две номинации едновременно за ролите си в "Часовете" и "Далеч от рая", а освен тях и за "Буги нощи" и "Краят на аферата".

Мерилин Монро е икона в киното, но единствената й награда е "Златен глобус" през 1959 г. за ролята й в "Някои го предпочитат горещо". Секссимволът никога не е била номинирана за "Оскар".
Ролите й са запомнящи се, визията - провокативна, а поведението - доста разпрепостено за времето си. След трагичната й смърт остава като поп икона във времето.
"Туенти сенчъри Фокс" й дава псевдонима Мерилин Монро и кариерата й тръгва стремглаво нагоре. Първият филм, в който участва, е "Хористките". След това се снима в "Асфалтова джунгла", "Господата предпочитат блондинки", "Хайде да се любим" и други.

Харисън Форд е известен с ролите си в поредицата "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс". Бил е номиниран само веднъж за "Оскар" за "Свидетел" в далечната 1985 г., но тогава наградата за главна мъжка роля взема Уилям Хърт. Играл е още в "Сутрешен блок", "Шест дни, седем нощи", "Беглецът", "Еър Форс 1", "Каубои и извънземни".

Чарли Чаплин е една от най-креативните личности в нямото кино, но единственият "Оскар", който взема, е почетен. В началото на кариерата си е един от най-известните актьори в Америка, а след това става и режисьор. Създава един от най-знаменитите образи в киното - скитника Чарли. Сред най-известните му филми са "Хлапето", "Треска за злато", Светлините на града", "Модерни времена", "Великият диктатор".