Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази зима Михаил Цвеов чака сметките си за ток с огромно нетърпение.
След като преди дни отваря бележката за месец ноември, краката на 32-годишния столичанин едва не се подкосяват... от радост. Да, радост, примесена с чувство за гордост, победа и триумф. Михаил току-що е поставил своеобразен рекорд в нетрадиционната, неофициална и несъществуваща категория за най-ниска сметка за ток в България.
Вярвате или не, но без да използва свърхскъпи високотехнологични уреди за пестене или нелегални трикове, младият машинен инженер от БАН успява да изкара зимния месец с електричество,
за което ще плати едва 3,82 лв.!
Като видях, че сметката ми за ток е под 4 лв., изпитах върховно победоносно весело-смешно чувство и щастлива злорадост към енергийната мафия, въпреки че тя пак е на печалба и ме краде", споделя преживяването си служителят на БАН, който иначе се готвел да плати с 1-2 лева повече. Тайната, чрез която Михаил успява да постигне такива смайващи резултати, е проста. Той живее на студено. Готви рядко. Не гледа телевизия. Пере на ръка. Спи с няколко ката дрехи, завит през глава, а единственото топло кътче в жилището му е банята, откъдето минават тръбите за парното на съседите във входа.Причините да започне нестандартния експеримент преди две години младият столичанин изрежда на един дъх:
мафия, независимост, екология, пари
Идеята му да живее на студено не е внезапно хрумване. Още като малък Михаил се увличал по пестенето на енергия, а като студент преди десетина години се запалил по екологията и започнал да рови в сайтове за устойчиво развитие.
„Четох, че елуредите в контакта харчат 5-10% ток, дори ако не работят - зарядни, телевизори, печки и така реших, че може да се живее по-енергоефективно", обяснява младият машинен инженер от БАН.
Преди години, когато живеел с родителите си, те поемали сметките и не мислел колко ще плаща. Въпреки това още тогава Михаил изключвал парното в стаята, защото нямал нужда да се прегрява и изнежва в лукс, замърсявайки въздуха. Постепенно идеята за ограничена консумация на ток започнала да се оформя под влиянието не само на екоубежденията му, но и на финансова ситуация, в която попаднало семейството му. Нереално рязкото по думите му поскъпване на цената на парното принудило домакинството да се лиши напълно от топлата екстра.

Какви са съветите на Михаил за пестене на ток, четете в новия блой на в. "168 часа"