Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗВИТИЕ: Така изглеждат суперкомпютрите сега. В бъдеще те ще са много по-малки.
РАЗВИТИЕ: Така изглеждат суперкомпютрите сега. В бъдеще те ще са много по-малки.

Националният център за суперкомпютри в София и втората по големина IT компания в Китай имат проект за производство на суперкомпютри от ново поколение у нас. Това научи "168 часа" от вицепрезидента на ИНСПУР Занг Донг и от шефа на нашия център по суперкомпютърни приложения Стоян Марков.
Това са среден клас машини с производителност до 500 терафлопа (500 000 милиарда операции в секунда). На световния пазар на суперкомпютрите техният дял ще бъде най-голям. Прогнозите са за около 60-65%.
Според различни оценки обемът на този пазар в периода 2014-2020 г. се очаква да е между 1,5 и 2 млрд. долара. Делът на Европа в него ще е между 650 и 800 милиона евро.
Основните купувачи са университетите, изследователските лаборатории и институти, научните центрове, фирмите, които проектират различни изделия и технологии за тяхното производство, производителите на автомобили и летателни апарати, на електроенергия, фармацевтичните и химическите фирми, големите болници, производителите на храни и други. Смята се, че относителната цена на произвежданите у нас машини не трябва да надвишава 8000 евро за един терафлоп.
С подобно хай-тех производство може отново да се върнем на световната карта на напредналите страни в областта на модерната електроника.
Суперкомпютрите, с които разполагат най-големите изчислителни центрове на Европа, са толкова мощни, че задача, която обикновен лаптоп може с мъка да смята примерно година,
те я изчисляват за секунди
Не случайно цената им стартира от няколко десетки милиона евро нагоре в зависимост от показателите.
Именно с тези разработки фармацевтиката преживява истински бум в развитието си. С така наречените супери се търсят нови лекарства. Целта е компютърно да се тестват всички възможни субстанции и вещества дали могат да повлияят на дадено заболяване. Накрая, когато от хилядите възможни съединения останат примерно десетина, започват истинските лабораторни тестове. Така благодарение на суперкомпютрите в последните години времето за откриването на едно ново лекарство се съкрати от 15 години средно на 7 до 9 години.
С тези разработки вече се прогнозира времето, те са техническата платформа на електронните правителствата, използват се в сферата на националната сигурност и отбраната, обработват се масиви от милиони документи, масово се използват в индустриалния дизайн на самолети, хеликоптери, правят се хиляди различни симулации на производствените линии и инсталации, в енергетиката, финансите, медицината и много други.
На най-мощните суперкомпютри в Европа се
симулира работата на човешкия мозък
на базата на неговия математически модел и виртуалното му копие. Проект, за който ЕС и други донори вече осигуриха 1,2 млрд. евро. ("168 часа" писа за него в миналия брой.)
На практика този съвместен българо-китайски изследователски и проектен център ще ни направи една от страните, членове на клуба на производители модерна и перспективна електроника.
"Вече разговаряхме със зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова и я информирахме за този проект. Тя бе много заинтересована, подкрепя ни да започнем", обясни пред "168 часа" Занг Донг. Като начало съвместният екип ще разчита на площите на Националния център за суперкомпютърни приложения.
"Надявам се да изберем добра локация, след което ще подготвим окончателното предложение до правителството", допълни вицепрезидентът на ИНСПУР.

Целия материал четете в новия брой на в. "168 часа"