Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОМЕР: Подслушвателната апаратура се разполага в близост до клетката, за да я излъже и да направи копие на разговора.
НОМЕР: Подслушвателната апаратура се разполага в близост до клетката, за да я излъже и да направи копие на разговора.

5 хил. лв. месечно излиза подслушването по поръчка, а проследяването струва 400 лв. на ден. Това разкриха пред "168 часа" източници, които от години са в този специфичен бизнес.
Според тях в столицата има няколко частни фирми с много добра мобилна апаратура за записване на телефонни разговори. Повечето модули били внесени от Швейцария - в тях имало локализатор за местоположението и декодиращо устройство за сигнала.
Техниката позволява
да се проследяват разговори в
радиус до 150 м
Тези машини се водели среден клас. Цената им стартирала от няколко стотин хиляди евро до над милион. Частната апаратурата приличала много на тази на МВР, но била с доста по-скромни възможности.
"Най-лесно се подслушва, когато локализираш обекта и с едни малки устройства се включиш на същите приемни вълни", обясни запознат със специалните джаджи.
На бизнесмените им излизало най-евтино да вадят разпечатка на разговорите на конкурентите си на черно - от свои хора в мобилните оператори. От специализираните фирми за проследяване тарифата била доста по-висока - 1000 лв.
"С подслушване и разпечатки може да знаеш всеки ход на опонентите ти в бизнеса - с кой се договарят, откъде търсят финансиране, с кого преговарят, дали искат да продават, на каква цена и др.," обясни специалист. Заради психозата предприемачите у нас се движат с по няколко коли, окичени с антени, за да се предпазят от проследяване на разговорите.
"По принцип едрият бизнес разполага с техника, която заглушава сигналите и предотвратява възможността за подслушване - коментира пред "168 часа" бившият шеф на Шести отдел в Държавна сигурност Димитър Иванов - Тези машини са доста скъпи. Когато някой от олигарсите пътува, придружен от още две
коли с по
10-12 антени,
те са част от устройството, което заглушава сигнала. Дори да има бомба, тя не може да бъде взривена с радиосигнал. Освен това апаратурата спуска пелена за разговорите в закрито помещение. Там дори да има микрофон, техниката е по-силна и заглушава сигнала."
Детективи казват, че вече почти никой не ги търси за стационарно подслушване на офиси. Според тях микрофоните и микрокамерите са станали толкова евтини и достъпни, че бизнесът масово купува служители на конкуренцията, за да ги поставят, без да бият на очи.
"Параноята е стигнала дотам, че един преглед на офис за бръмбари не само в помещенията, а и на телефонните линии струва 4-5 хил. евро. Цената расте заради масовия интерес към услугата", твърди бизнесмен.
Предприемачи твърдят, че подслушвателната техника на МВР е не само най-добрата в България, а и в ЕС. По непотвърдена информация тя е израелска.
Доставена е от смесена фирма с участието на хора от Тел Авив
Предоставена е на МВР с изричното условие да се ползва само за борба срещу тероризма.
Паралелно с това се очаква нов скандал по линия на чужда спецслужба, която е подпомогнала получаването на скъпата техника от България, твърдят запознати: "Те са я дали за борба с тероризма, а не за да разберат от прокуратурата ни, че са подслушвани политици."
Според експерти записите в техниката са дублирани на чипове, като всички цифрови файлове имат копия във фирмата-майка. Затова специалисти от бранша са категорични,
че цялата информация ще бъде извадена наяве. Неслучайно прокуратурата обяви, че ще поиска помощ и експерти от компанията - производител на техниката.
Знае се, че
в МВР има 4 автомобила със суперподслушвателна техника
Всеки един от тях има по 10 канала, които позволяват да се слушат до 60 мобилни телефона едновременно. Само една от тях е с по-мощна техника и може да следи до 100 номера.
Апаратурата е сбор от модули. Всеки един струвал шестцифрена сума, казват специалисти.
"Разговарях с някои хора и разбрах, че винаги се оставят следи. Аз бих поканил производителите за консултация, защото много специалисти казват, че може да се извади информацията", обясни пред "168 часа" специалистът по антитероризъм Иван Бояджиев. 

 
Димитър Иванов, бивш шеф на 6 отдел в ДС:
- Г-н Иванов, какво мислите за българския "Уотъргейт"?
- Без още да знам крайния резултат, мога да кажа, че по мащабите на деянието и отрицателния ефект, не помня да е имало подобен скандал. А аз следя близо 40 години какво става в службите за сигурност. Затова мога да кажа, че след "Уотъргейт" нито в САЩ, нито в Европа е имало такъв случай. Министър Цветан Цветанов прочу и себе си, и партията, която представлява.
- Кое прави скандала толкова изключителен?
- Засяга подслушването на министър от Еврокомисията, каквато е Кристалина Георгиева. Били са "закачени" двама президенти и главнокомандващи - бившият и настоящият, бившият вицепремиер Симеон Дянков, няколко министри и всички опозиционни лидери. Това знаем само на първо четене. Затова аз наистина не помня такъв скандал нито в Евросъюза, нито в САЩ след "Уотъргейт". Нашето МВР ще се окаже европейски шампион по нарушения. Но има време, може и олимпийски шампиони да станем. За съжаление този провал е обусловен от ниското ниво на хората, ръководещи системата. За първи път експерти от различни политически сили са на едно мнение, че нарушението е прекалено грубо, както от гледна точка на демокрацията, така и от гледна точка на правото. Извършено е престпъление.
- Имате ли представа с каква техника е извършвано подслушването?
- Техниката е последният проблем в случая. За мен неприятните въпроси са на три нива. Първо, че извършителите са скарани с политическата демокрация. Второ, те нямат правно съзнание. Изобщо не осъзнават, че едно нещо не трябва да е само целесъобразно, а законосъобразно. Трето, те са безкрайно арогантни. Гафове с техническите служби и със СРС-та се правят в цял свят. Ставали са и при нас в бившата Държавна сигурност. Почти без изключение
човек, който допусне подобен фал, след това се срамува
Чувства се неудобно, защото това е голям пробив в неговия професионализъм, морал и офицерска чест. В случая тук като че ли се гордеем, че сме изхитрили и прекарали другия. Абсолютно инфантилно отношение към работата. Службите за сигурност в цял свят са с репресивни функции и затова с тях се борави изключително внимателно, управляват се от опитни, умели и умни хора, а нашите са като някакви квартални касапи. Вадят ножа без оглед какво ще отрежат.
- Възможно ли е да се подслушва, без никой в МВР да знае?
- Как без да знае? Има специални режими, има защити. Представете си, че подобен автомобил с такава апаратура бъде спрян от КАТ. Хората в него какво да обяснят? Полицаите може да ги набият, а после да им вземат и 100 лв. подкуп. Може да попаднат на НСО, на борчески групировки. Всичко се случва, необходим е чадър от доста високо място, който може да се справи с държавната охрана, с мутрите, с полицаите на пътя и т.н. Практиката да се сменят регистрационните номера на тези коли е обичайна, но тя носи и риска съответните контролни органи да те санкционират. Затова когато подслушването се прави с разрешение отгоре, това е гаранция за защита и застраховка при провал. Самото СРС, самият автомобил с тази апаратура са тайна, защото са на границата на закона и обществото не трябва да знае, че има такива способи.
Не вярвам да има толкова луд човек, особено от техническите служби,
който да се нагърби със самостоятелна дейност. Тези хора живеят със съзнанието, че са от помощния персонал, те нямат самочувствието на оперативния състав. Все едно някой от документацията на вашия вестник да иде при президента и да му поиска интервю. Няма как да стане.
По начало тези служители изпълняват чужди задачи. По закон те не са оперативна сила, а са оперативно средство, само подпомагат агентурно-оперативната работа. За мен е напълно изключено самостоятелно решение на тези хора.
- Все пак не може ли да работят частпром - на частно за себе си?
- Възможно е да го правят за пари, но в такъв мащаб и при такива обекти на подслушване, не ми се вярва. Защо да слушат Първанов, когато създава АБВ? Какъв частен интерес може да представлява това? Какъв частен интерес има да се слуша Кристалина Георгиева, когато се занимава с наводненията в Индия или с гладуващите в Африка? Това е мероприятие за събиране на компроматни материали за определени лица. И по анализа им може да се стигне по обратен път до поръчителя. За кого са оперативно интересни тези хора и на кого са врагове?
- Не могат ли да са поръчани подслушванията от бизнесмени примерно?
- Не. Бизнесменът няма нужда от такава панорамна иноформация. Той се интересува дали конкурентът му се договаря за кредит с банката Х. Той слуша, за да извлече някакви предимства в преговорния процес. Но когато се събира политическа информация, а тук става дума изцяло за такава, тя не може да касае друга сфера освен политиката, в случая - управляващите.
- Имате ли информация кои други могат да са сред подслушваните?
- Не, толкова съм свикнал с всичко това от собствената ми работа в миналото, че не ме интересува. Изумен съм само от тъпотата, с която това се прави и сега.
Подслушването изисква високо майсторство,
това е ювелирно изкуство, все едно да си часовникар, а тези тук са някакви, които все едно подковават магарета и си мислят, че разбират от занята. Всичко е толкова непрофесионално и обидно за цялата общност, че няма накъде. Неслучайно цялата гилдия реагира и всички са еднакво възмутени, защото това обижда професионализма, с който всеки един от нас се гордее. И аз съм се провалял. Най-важното е да не те усетят. Ако те заподозрат, СРС-то си губи смисъла. Тогава защо харчим толкова много пари за подслушвания? Имах няколко разговора с хора от външни служби, те се смеят, недоумяват как търпим всичко това у нас.
- Може ли така лесно да се изтрие подобна информация?
- Не, това с отвертката е метафора. Може да е отвил нещо, но аз мисля, че не може да се извади паметта. Техниката много се разви в последно време.
- Колко номера могат да се слушат едновременно? Твърди се, че са между 100-200.
- Възможно е. Слушат се и чрез кодови думи. Ако се появи, такава дума, например терор, бомби и пр., системата я регистрира и тогава се прави запис на разговора.
- Възможно ли е да няма регламент кой да се слуша, къде да отиват записите?
- Не е възможно, освен ако няма заповед на върховния началник, че дадено звено действа извън регламента. В миналото моят отдел бе с такъв статут -
извън общите правила
Но тогава се задействаха други норми, които бяха още по-строги. Изключвам възможността подслушванията сега да не са били под контрол, щом са потвърдени от прокурорската проверка. Опасявам се само, че тя не е хванала и 30% от действителния обем на подслушванията. Представете си само какво още може да излезе.
- Какво примерно?
- Примерно подслушване на целия Министерски съвет, по домакинска книжка, по наряден списък. Откъде-накъде ще подслушват бизнесмените Х и У, а не и останалите? Когато нямаш демократични стандарти и правно съзнание и се ръководиш от принципа за целесъобразност, тогава се интересуваш какво си мислят всички, които ти застрашават властта - опозицията, БСП, ДПС, примерно. Интересуваш се дали съюзниците ти като РЗС и "Атака" са ти верни. Дали даден министър не взема само за себе си и т.н.
- Лансира се версия, че и самият премиер Борисов може да е подслушван?
- Нали помните случая с Ваньо Танов и Мишо Бирата? Тогава се оказа, че освен премиера, са слушани и министър Дянков, и директорът на Митниците Танов. Което показва, че всеки от администрацията може да бъде "закачен".
- Все пак Цветанов заяви, че ако се докаже, че е давал такива разрешения, напуска политиката?
- Затова сега казва, че не е знаел и препраща към главния секретар на МВР и директорите на служби. Понеже знае, че е давал устни заповеди и не се е подписвал, си мисли, че това ще го извади от тази ситуация. Но колегите, извършвали подслушванията, ще започнат да говорят, защото иначе ги грози военен съд и затвор. Почти сигурно е, че им е било разпоредено.
- Според вас трябва ли да се изкарат отделите по проследяване и подслушване от МВР в отделна агенция?
- Не, това са помощни служби в състава на правоохранителната система. Те изпълняват поръчки. Тяхната дейност няма смисъл без поръчителя.
Станат ли самостоятелни, жална ни майка
Такова подслушване ще падне, включително и на министъра на вътрешните работи, че няма накъде. Затова тези служби трябва да си останат там, където са - в МВР. Как да направиш една служба самостоятелна, след като тя по условие има само помощни функции?
- Как се подслушваше в миналото? Чувала съм, че сте къртили стени, за да поставяте микрофони.
- По принцип има два типа такива СРС-та. Едното е подслушване на телефони, а другото е подслушване на закрити помещения. От своя страна и те са два вида - стационарни СРС-та и радийни. Със стационарните влизахме нощно време, като преди това сме вербували охраната. Вътре вадим бормашините, разкъртваме паркета, стените, поставяме микроскопични микрофони, след което замазваме, всичко изсъхва, не оставяме никакви следи. Прави се проба как се чуваме с центъра и в 5 часа сутринта си отиваме. Тази техника може да функционира 10-15 г. По-късно, с развитието на електрониката и микроелектрониката, тези устройства се промениха.
Подарявам ви букет в една красива ваза, в която има микрофон с батерия.
Цветята изсъхват, но вие си запазвате вазата. Устройството излъчва в продължение на 30-ина дни, след което или сменям вазата с друга, или влизам и с една тънка летва, на която има микрофон, го поставям под бюрото ви. Той е същия цвят като него и може да изкара два месеца и половина. След което се подменя, ако за това време не си успял да решиш задачата.
По наше време имаше строго определени срокове колко да се подслушва. Ако за този период не се получат данни, потвърждаващи подозренията, мероприятието се прекратяваше. Имаше много строг контрол, без санкция на началството не можеше да се прави подобна операция. Нелепо е сега бившият министър Цветанов да се оправдава, че не е знаел. Разписано е и има правила. Нас ни наказваха за всеки малък провал, а за такъв се считаше дори подозрение от страна на подслушваното лице. Имаше наказания, години наред се говореше за дадени грешки, но това ни възпитаваше в стриктност и самодисциплина. Затова сега не мога да допусна, че колкото и МВР да е станало разграден двор, това се случва просто така.
- Навремето кои от първите в държавата се слушаха най-много?
- Тези истории съм ги описал в книгата си "Шести отдел". Примерно 6-7 години слушахме семейството на Тодор Живков - Иван Славков, сина му Владимир, внучката Жени, хората, които се въртяха около тях и правеха опити за далавери, за контрабанда. Всичко се въртеше много тайно и стриктно.
- А Андрей Луканов, Огнян Дойнов?
- Слушани са по конкретни поводи, а
тези двамата даваха достатъчно такива поводи
Братът на Луканов бе посланик в Африка. Имаше сигнали за злоупотреби със средства от посолството. От друга страна, сестрата на Луканов живееше в Австрия и имаше частна фирма във Виена. Това бяха тревожни сигнали, не може в условия на проповядван социализъм семейството и близките на стратега на плановата икономика да развиват частна капиталистическа дейност. Отделно руснаците бяха много недоволни от отварянето на Тодор Живков към сътрудничество с Германия и Япония. За виновник бяха набедили Дойнов. Той бе посланик в Токио и опита да въведе японската организация и мениджмънт у нас, както и някои достижения на научно-техническия прогрес. Затова на него се гледаше с подозрение като проводник на капиталистическите интереси в България. Основното, с което аз се занимавах, бяха сигналите за корупция и облагодетелстване сред висшия управленски елит.
- Дайте някакви примери.
- Като изключим тези лица, които бяха членове на политбюро, проверяваха се сигнали и за техни сътрудници и протежета. Живков не правеше изключение и за своите близки. Имаше случаи на крупни злоупотреби при подготовката на 1300-годишнината. Тогава
по наши разработки в затвора влязоха няколко зам.- министри
на външните работи, на културата. Един генерал от УБО, кметът на Димитровски район в София, прокурори, адвокати. Имахме доста подобни случаи. Всички тези оперативни разработки бяха проведени със СРС-та и голяма част от доказателствата в съда бяха от тях, но легализирани по съответния юридически начин. Тогава се използваха много по-малко подобни средства на глава от населението, но с доста по-висока ефективност отсега. В момента тя е под 10%. Навремето ако нямаше особени резултати, следваха служебни наказания. Питаха ни защо се прилагат подобни технически мероприятия, защо не сме ги комбинирали и с агентура. Номерът не е само да сложиш микрофон. Ако човекът не говори, какво правиш? Затова се изпраща някой, който да го разговори, СРС-то винаги се комбинира с агентура. Но такава сега няма, покрай тази психоза с разкриването на досиетата никой не иска да сътрудничи на службите.
- Разкажете някоя история около подслушванията?
- Помня как се провалих. Една нощ поставяхме СРС с разкъртване и опъване на жици в кабинета на зам.-министър на външната търговия. По едно време, към 3,30 човекът цъфна пред сградата, идваше да си допива с някаква компания в кабинета, защото затворили кръчмата.
Завариха ни буквално
по бели гащи
Спасихме някак положението, като го отклонихме от влизане, но подозрението остана. На другия ден ме извика шефът на ДС и ми каза: "А бе Димитре, аз имах голямо доверие в теб. Разбирам, че не ти си виновен, но явно ти е ниска квалификацията. Ще трябва да те изпратя на школа в СССР." Очевидно ми се подиграваше. Дълго време ме беше срам, макар че вината не беше моя, а на външното наблюдение, което бе изпуснало обекта и вместо да сигнализира, че той се връща в министерството, бе проспало момента. След 10 ноември се виждахме с този човек - зам.-министъра. Каза ми, че ходил и питал дали не е подслушван, но всички твърдели, че няма такова нещо. Аз също му казах, че не е имало подслушване. Криех до последно. За тези неща не се говори. Затова и е разбираемо Цветан Цветанов да не си признава, но вече се е провалил. И ще си носи последствията. Важно е системата за сигурност спешно да се оздрави и приведе в съответствие с демократичните и правови норми.

Николай Радулов, бивш секретар на МВР:
Предприемачи твърдят, че подслушвателната техника на МВР е не само най-добрата в България, а и в ЕС. По непотвърдена информация тя е израелска.
Доставена е от смесена фирма с участието на хора от Тел Авив
Предоставена е на МВР с изричното условие да се ползва само за борба срещу тероризма.
Паралелно с това се очаква нов скандал по линия на чужда спецслужба, която е подпомогнала получаването на скъпата техника от България, твърдят запознати: "Те са я дали за борба с тероризма, а не за да разберат от прокуратурата ни, че са подслушвани политици."
Според експерти записите в техниката са дублирани на чипове, като всички цифрови файлове имат копия във фирмата-майка. Затова специалисти от бранша са категорични, че цялата информация ще бъде извадена наяве. Неслучайно прокуратурата обяви, че ще поиска помощ и експерти от компанията - производител на техниката. 

Небезизвестната фирма на МВР - БМВ ("Безконтактни мултиплексорни вериги") е вносителят на подслушвателната техника у нас, с която е оборудван крайслерът, твърдят източници на в. "168 часа".
Единият от четиримата служители на СДОТО, срещу които има образувани досъдебни производства - бившият началник в структурата Цветан Иванов, работи в БМВ.
Преди година е бил назначен като контрольор в компанията
Иванов е първият началник на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" още от нейното създаване през 2008 г. Назначен е от тогавашния мнистър на вътрешните работи Михаил Миков. Новата дирекция обединила дотогавашните служби за подслушване и проследяване ДОИ и ДОТИ, обаче бързо се разпада на отделните си структури.
Окрупняването е възобновено през 2010 г., когато отново Иванов става неин шеф. Преди да бъде назначен в СДОТО, е оглавявал дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ). Има дългогодишен стаж в Министерството на вътрешните работи, където е постъпил на работа през 1977 г.
Името на Иванов се свързва и с още един скандален случай с подслушвания. Той се разделя с поста си - шеф на СДОТО, през септември 2011 г. През януари същата година бяха публикувани стенограми от СРС-та, известни като случая "Мишо Бирата", в които премиерът Бойко
Борисов нарежда на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да спре проверка
в пивоварната на Михаил Михов в Мездра, защото е поел ангажимент да не го закача. След скандала, случайно или не, той е отстранен. До редакционното приключване на броя, екипът на вестника не успя да се свърже с Иванов.
По времето, когато бяха изнесени записите, Иванов е шеф на ДОТИ. Месец след публикуването им - през февруари, той е преназначен като началник в СДОТО, но работата му там продължава само 8 месеца - до септември същата година. Иванов признава наличието на "известни пропуски" при съхранението на записите. Именно неговата служба е осъществила подслушването на Танов.
След Иванов шеф на СДОТО става Камен Костов, срещу когото в момента също има образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, извършвано системно от началник към подчинен и имащо тежки последици. За него стана ясно, че в момента работи като шеф на сигурността на информацията в АЕЦ "Козлодуй".
Другите двама, срещу които има производство, са настоящият шеф на дирекцията Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията - Радко Димитров. Последният е бил ръководител на екипа за подслушване, осъществявано чрез крайслера. Той се прочу с опита си да махне харддиска на подслушвателната апаратура. Според главния секретар на МВР Димитров пробвал да възстанови авариралата апаратура. Каквото и да е правил, той
ще остане известен с псевдонима Радко Отвертката,
майтапят се негови колеги. Цветан Иванов е поръчал купуването на подслушвателната техника за този автомобил, твърдят източниците на вестника. При същата сделка са взети устройства, с които да бъдат оборудвани още 3 коли.
Поръчката е била строго поверителна и не е оповестена, защото се отнася до секретна структура в МВР.
Подадената от Сергей Станишев информация за незаконното подслушване се отнася само за крайслера, защото именно чрез него са осъществявани неправомерните действия. Останалите 3 автомобила са работели по план и са наблюдавали криминалния контингент.
Купуването на подслушвателната техника става в началото на мандата на ГЕРБ,
твърдят близки до МВР.
Именно тогава започват и проверките за дейността на фирмата БМВ. Така и не се разбира защо, след като са установени редица нередности, не настъпва промяна.
Факт е обаче, че голяма част от даренията, които получава МВР, идват именно от фирмата БМВ. Подслушвателната техника, с която се е сдобило Вътрешното министерство, също най-вероятно е била получена под формата на дарение от същата компания.
Преди седмица в. "168 часа" писа как през подчинената на МВР фирма са събрани незаконно 13 млн. лв. от поставянето на болт на задните регистрационни табели на автомобилите. Нито в българското, нито в европейското законодателство фигурира задължението колите да имат такъв, но и досега всеки шофьор заплаща за него по 5 лв.
Проверките на фирма БМВ засягат както болта, така и работата на служителите в компанията.
Инспекцията е проведена на 3 етапа
и разглежда въпроса за прескачането на обществените поръчки при закупуването на техника за нуждите на МВР.
Създадена е работна група, която да регламентира отношенията между МВР и БМВ. Докладите от проведените срещи по случая са изпращани до бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Дадени са и конкретни предложения за реорганизиране на работата на фирмата, но до изпълнението им не се стига.
Най-много приходи компанията получава именно от поставянето на регистрационни табели на автомобилите и има пълен монопол в тази дейност. В края на всяка година обаче фирмата не отчита печалби, а напротив - загуби, поради огромните дарения, които прави на МВР.
До редакционното приключване на броя от фирма БМВ не пожелаха да разговарят с екипа на вестника.
Фирмата
БМВ не за пръв път прави дарение на техника, свързана с наблюдение
Още през 2007 г. компанията предоставя на Главна дирекция "Гранична полиция" оборудване за охрана и контрол на 9 км от държавната граница със Сърбия.
Получената техника е на стойност $290 910. В дарението са включени сензори, радиопредаватели, приемник и ретранслатори.
Фирмата, от която е закупена техниката, е израелският консорциум Magal security sistems през неин представител - гръцката фирма "Ателко" АД.
Запознати с дейността на БМВ твърдят, че именно това е една от компаниите, с които фирмата на МВР често извършва сделки. Голяма е вероятността именно от нея да са били закупени подслушвателните устройства в автомобилите.
При закупуването на охранителната техника през 2007 г. възникна скандал, защото според работещи в компанията договорената система е прекалено скъпа.

Колкото различни начини за подслушване има, толкова са и средствата за предпазване. Съвременната техника вече разполага с всевъзможни изобретения, които откриват слухтящите устройства.
Най-простият вид предпазване са така наречените "детектори за бръмбари". Те се продават свободно в интернет, най-често от магазини, които предоставят и шпионска техника. Цените им варират от 25 до 1000 лв. в зависимост от начина им на действие.
Ако ви е страх, че някой подслушва разговорите, които провеждате от GSM-а си, за 500 лв. можете да се сдобиете с детектор, който улавя излъчването на всеки от четирите обхвата, които се използват от мобилните оператори - GSM, DCS, CDMA и 3G. Когато устройството открие активност на някой от честотните обхвати, се задейства мощна звукова и светлинна аларма.
Съществува и
превенция против
безжични камери
Устройството улавя сигналите, които подават, а когато прикачи съответната честота, пуска звуков сигнал. Тази техника се продава за около 900 лв. Освен че умната машинка разбира дали някой наблюдава съответното помещение, тя може и да предава заснетия образ от камерата на малък дисплей.
В мрежата постоянно се появяват нови и нови способи за предпазване от наблюдение. Някои от тях са на дори много по-ниски цени, но пък обхватът им също не е голям.
Детектор за 25 лв. открива скрити камери, аудиоподслушватели, GSM подслушватели, WIFI и други предавателни устройства. Той обаче работи в зависимост от близостта му със съответната шпионска техника. Не може да засича на повече от 10 м. Сигнализира по два начина - с аларма или с вибрация.
Ако нямате желание да харчите пари за подобна техника,
но все пак искате да разберете дали някой не следи телефона ви, има няколко сигнала, които при повечето GSM-и издават подслушване.
Загряването на батерията например е знак, който показва, че може би някой използва телефона за подслушване. Ако апаратът не е бил използван, но въпреки това е топъл, най-вероятно той е "закачен".
Бързото разреждане на батерията, когато все още е нова, а телефонът не се употребява прекалено често, също може да означава, че е слушан. Друг знак е, ако осветлението му само се включва или изключва. В такъв случай може би някой друг управлява GSM-а дистанционно.
Със сигурност трябва да предизвика вашето внимание, ако при изключването на апарата той продължи да свети. Сигнал са също и смущенията, като например бръмчене, докато телефонът не се използва.
По време на самите разговори също има издаващи звуци,
които могат да подскажат за наличието на неканен слушател. Всеки външен шум и най-вече кратък сигнал през определено време могат да подскажат следене.
Един от най-популярните начини за спиране на подслушване са заглушителите. В онлайн пространството такъв може да бъде купен за 300 лв. Устройството не позволява работата на мобилните телефони, включително и на WIRELESS в радиус 40-50 метра. Има различни антени за четирите честоти.
Докато заглушителят работи, GSM-апаратите в съответния диапазон нямат сигнал. След като бъде изключено, те автоматично подновяват връзката си. Може да се използва и за предпазване от взривове, които се задействат с дистанционно или мобилен телефон.
Вече се продават и
специални телефони за борба с нежеланите слушатели
За 1800 лв. можете да се сдобиете с анонимен сателитен апарат, защитен от подслушване и проследяване. Той не използва стандартната GSM мрежа, а осъществява директна връзка със сателити на компания извън юрисдикциите на Европейския съюз. За такъв апарат е необходима и специална sim карта.
Тя се купува без регистрация на лични данни и може да се зарежда с предплатен ваучер. Сателитният телефон не може да бъде проследен и локализиран къде се намира и откъде се осъществява дадено обаждане.
Най-скъпият, но и може би най-сигурният начин против подслушване са специални автомобили, които се използват само за тази цел. Те разполагат с антени, които блокират сигналите на мобилните устройства. Колите са способни да предпазят и от взривове, активирани с дистанционно управление.