Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Мария Габриел
Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов и Мария Габриел Снимка: Велислав Николов
  • Условието е Кирил Петков, Николай Денков и Асен Василев да се извинят на Габриел. Борисов ги чака до петък
  • Спорът преди взривяването е бил за един министър, призна Денков
  • На ПП-ДБ им се ще преговорите да са по техния мандат, но няма да стане 
  • Пеевски също с условие - вече и ДПС на масата
  • Преки разговори с Борисов е желанието пък на Петков

Правителството с премиер Мария Габриел е възможно. Това е изводът от сутрешната офанзива от страна на ПП-ДБ и ГЕРБ, които този път решиха да си говорят през медиите.

След взривяването на (не)коалицията от вторник вечерта, след като Мария Габриел внесе проект за правителство, което се оказа несъгласувано с ПП-ДБ, а те я нарекоха "красивото лице на мафията", почти всички фактори от обединението превзеха сутрешните блокове на телевизиите.

Христо Иванов бе по БНТ, Николай Денков в Би Ти Ви, а Кирил Петков в Нова телевизия. С общо послание, че искат да има правителство и преговорите трябва да продължат. А Бойко Борисов минути след като приключиха им обясни какво трябва да направят: Да се извинят на Мария Габриел за обидите.

Съпредседателят на "Промяната" Асен Василев нарече Мария Габриел новото най-красиво лице на мафията във вторник вечерта, Кирил Петков обяви, че му е жал за нея, а за Бойко Борисов го е срам. Снощи от ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ и в зависимост от ДПС, заради която взривили преговорите.

"Да довършим преговорите по разумен начин, все още имаме пет дни - трезвият анализ показва, че няма друг позитивен ход за България", поиска премиерът в оставка Николай Денков пред Би Ти Ви.

Николай Денков СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк
Николай Денков СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

И смекчи тона към Мария Габриел, като насочи стрелите към Бойко Борисов. Спорът преди да изтече поставеният от ГЕРБ ултиматум във вторник по обяд е бил само за един министър и 3-4 параграфа от споразумението, обяви той.

"Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: "Нека да довършим този процес". Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък", обясни Денков в телевизионната си изява. И веднага побърза да уточни на въпрос кой е бил спорният министър: "Не искам да влизам в тази кухня, защото все още се надявам, че разумът ще надделее. Все още имаме пет дни, ако смятаме, че днешния ден сме го изгубили, да довършим преговорите по някакъв разумен начин. България има нужда от правителство, което ще работи по програма - законодателна и управленска. Можем ли да го направим? Аз не виждам друга конфигурация. Както много пъти и вие, журналистите, го казвате, и ние, политиците, го казваме - като отидем на избори, какво ще получим след тях?"

Доста по-смирено спрямо вторник вечерта, когато лидерите на ПП-ДБ заедно атакуваха Мария Габриел, звучеше и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. И той в прав текст призова преговорите да продължат. Но с искането този път срещу ПП-ДБ да застане Бойко Борисов, а не карето дами от ГЕРБ, които ги водиха досега - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

"Аз не умирам да си говоря с Борисов въобще, но когато си политически лидер, не може да се криеш. Той хвърли под автобуса Мария Габриел. Нейната политическа репутация беше съсипана", заяви Петков в изявата си пред Нова телевизия.

Кирил Петков
Кирил Петков

В минутата, в която завършиха телевизионните изяви на ПП-ДБ, на трибуната в Народното събрание застанаха Мария Габриел и Бойко Борисов. Придружени от всички депутати от ГЕРБ-СДС. Дори се наложи Борисов да помоли да не се бутат всички на трибуната, защото място няма.

С първите си думи още Мария Габриел даде знак, че е чула казаното от Денков и Петков. Но и постави условието си, за да продължат разговорите. Тя поиска извинение за нанесените й обиди. "Очаквам извинение за епитетите и обидите, както и за това, че не съм нарушила конституцията", заяви Габриел.

След краткото встъпление на номинираната за министър-председател думата иззе Бойко Борисов. И ясно отговори, че преговорите могат да продължат.

Внасянето на правителството ще изчака до петък, време, в което лидерите на ПП-ДБ трябва да поднесат своето "голямо извинявай" и разговорите да продължат, разясни Борисов. Бил учуден от досегашните си партньори, че за девет месеца не са се научили да не използват епитети, когато говорят.

За първи път лидерът на ГЕРБ даде публично своята гледна точка към преговорите, след като в продължение на 10 дни мълчеше и дори неделният ултиматум от страна на ГЕРБ не отправи сам.

Споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ от юни 2023 г., когато бе съставено правителството с премиер Николай Денков, е със срок от 18 месеца. И министрите са си дали съгласието за този срок, затова не могат да се оттеглят от правителството, предложено от Мария Габриел, разясни своята гледна точка Бойко Борисов.

Във вторник вечерта, след като Габриел представи на Радев проекта си за правителство, че не са съгласни да са министри обявиха лицата на ПП-ДБ Николай Денков, Асен Василев, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Атанас Славов, Зарица Динкова, Димитър Илиев, Георги Гвоздейков, Богдан Богданов, Катя Панева и Кирил Вътев.

Борисов хвърли и повече яснота по смените в правителството, които предложи Габриел и бяха атакувани от ПП-ДБ. На преговорите е било постигнато съгласие Христо Гаджев от ГЕРБ и Тодор Тагарев да се ротират като министър на отбраната на всеки девет месеца, а пък в замяна на човека на ГЕРБ в енергетиката Жечо Станков досегашният министър Румен Радев да стане шеф на "Българския енергиен холдинг". Разказа, че още преди месец обсъдили с Кирил Петков кои ще са министрите за следващите 9 месеца съвместно управление.

Борисов обаче разясни и защо не сяда лично на преговори с лидерите на ПП-ДБ. Според него те не знаели да се държат възпитано, а Кирил Петков по време на преговорите дори трошал бутилки и стъкла. Но все пак отпусна ден-два на ПП-ДБ да се поправят и да завършат преговорите за правителство. Като отказа офертата, отправена от Кирил Петков да продължат във втория мандат, който ще е на ПП-ДБ.

Ще има и подписване на споразумението, изготвено от преговорните екипи, ако през следващите 48 часа се извинят, преглътнат обидите и се разберат за кабинета.

За какво все пак са се разбрали дотук:

Реално спорове по министрите няма, изключая ще стане ли досегашният енергиен шеф на БЕХ и ще се запише ли ротация и в отбраната.

Големият спор е за дата за реформи в службите. ПП-ДБ фиксират 31 юли. Няма нужда да се фиксира, защото в момента те са напълно интегрирани - това знам от партньорите ни, обясни Борисов. Но декларира, че ако това е препъни-камъкът, ще се съгласи, макар и последен.

Не среща подкрепа идеята на Христо Иванов за отпадане на следствената тайна, за да се разнищят скандалите в съдебната власт.

И ДПС накрая постави условия. Хората ни не са втора класа, и ние официално трябва да сме на масата, ако ще ни искат подкрепата, обяви Делян Пеевски.

Той призова останалите лидери в ПП-ДБ да сложат Христо Иванов "да си седне на столчето" и да спре да бута България към избори - правел го, защото се опитва да завземе ключовите позиции в съдебната власт за олигархията. Съпредседателят на ДПС се зарече да не позволят това.