Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Валентин Симеонов СНИМКА: Би Ти Ви
Д-р Валентин Симеонов СНИМКА: Би Ти Ви

До 50 г. част от Амазония ще е савана, Испания става пустиня, прогнозира д-р Владимир Симеонов от института по технологии в Лозана

До 50 години част от амазонските гори ще са изчезнали и ще са превърнати в савана. Испания и цялото Средиземноморие пък пресъхват и постепенно се превръщат в пустини.

Тази мрачна прогноза за световното бъдеще очерта д-р Владимир Симеонов от Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария.

"Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните прогнози. Да не говорим за оптималните. Така е, защото продължаваме да отделяме газове, които предизвикват затоплянето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намаляваме", посочи д-р Симеонов в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

"В близките 50 години се очаква част от Амазония да изчезне, да се превърне в савана, което ще промени климата не само на Америките, но и на целия свят", посочи той.

На въпрос обречени ли са Испания и Португалия да се превърнат в пустини той отговори: "Ако продължаваме така, може би да. И това се отнася за цялото Средиземноморие, не само за Испания и Португалия".

"Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си", каза ученият.

Притеснителното според него е, че не се знае кога могат да започнат необратими промени. Тази граница вече е премината с кораловите рифове, но остава неясен въпроса с ледниците. Ако започнат да се топят бреговете на Исландия, това може да вдигне морското равнище със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години.

На първо време ни очакват екстремни явления като градушки и суши, както и горещи вълни.

"България също ще преминава постепенно към по-топъл климат. България не е много богата на водни ресурси въпреки че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи много от горите и тук идва едно от притесненията ми", посочи д-р Симеонов. Той разказа, че миналата година в Гърция първо са пресъхнали почвите, а после са избухнали огромни пожари. После за ден е паднал дъжд колкото за година, което е отнесло почвите и е спряло възстановяването на горите.

Д-р Симеонов обясни, че земята е минавала през много климатични промени, но разликата е, че сега темпото на промените е много по-високо.

Затова в бъдеще ще има много климатични мигранти. Всъщност тези процеси вече са започнали - дългата суша бе една от причините за войната в Сирия. В Европа пък Испания пресъхва все повече и използва много подпочвени води, които трудно се възстановяват. Там е и единствената пустиня в Европа.