Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Първи канал
Владимир Путин КАДЪР: Първи канал

Редица руснаци подкрепиха "По пладне срещу Путин"

Пети мандат за настоящия президент на Русия Владимир Путин - това е очевидният завършек на тридневния вот, който приключи в неделя.

От почти четвърт век руснаците не познават друг лидер. Изключение прави само кратка пауза между 2008 - 2012 г., когато начело на страната е Дмитрий Медведев. Тогава Путин, почнал управлението си като президент от 2000 г., нямаше право на трети последователен мандат според конституцията, която обаче след преизбирането си удобно промени.

С приетите изменения руският лидер

може да стане “вечен”

и да държи властта чак до 2036 г., когато ще бъде на 83 години. Текстът гласи, че ограничението за два последователни мандата остава, но не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените. С други думи - конституцията е сляпа за предните два мандата на Путин. Ако наистина остане на поста до 2036 г., той не само ще задмине съветския диктатор Сталин, но ще стане най-дълго управлявалият след императрица Екатерина Велика през XVIII в.

Според прогнози при пълно преброяване на вота гласовете за Путин ще бъдат около 80% - повече от предния му рекорд - 76,6% на изборите през 2018 г. 71-годишният президент няма конкуренция - обявилите се против войната в Украйна Екатерина Дунцова и Борис Надеждин

не бяха допуснати до изборите,

докато други лица на опозицията са или мъртви, или в изгнание. Тримата опоненти на Путин в надпреварата - Владислав Даванков, Николай Харитонов и Леонид Слуцки, са всъщност приятели на Кремъл. Според анализатори всеки от тях ще получи около 5-6% от вота.

Тридневните избори не минаха спокойно. В някои избирателни секции в знак на протест срещу Путин се заливаха урни с боя и се хвърляха се коктейли “Молотов” по сградите, в които се намират. В неделя редица руски граждани отидоха до секциите в 12 ч, за да участват в “По пладне срещу Путин” - мирен протест, който “Новая Газета” определи за “политическото завещание на Навални”.

Само 15 дни преди най-върлият критик на Путин - Алексей Навални, да бъде обявен за мъртъв, той отправи една последна атака. На 1 февруари в Х, докато е още жив в най-суровата наказателна колония в страната - “Полярен вълк”, Навални написа: “Харесва ми идеята гласоподавателите, които са против Путин, да отидат заедно до избирателните секции в 12 ч на обяд. По пладне срещу Путин”.

Някои от поддръжниците на покойния опозиционер казват, че са написали името му на бюлетината, докато други или са гласували за един от тримата опоненти на Путин, или са направили бюлетината си невалидна. В Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург опашките пред секциите се увеличиха в 12 ч, отбеляза Ройтерс. Според данни на “Медуза”

поне 75 души са били задържани

в 17 града заради “По пладне срещу Путин”.

Пред секциите в руските посолства в Япония, Австралия, Финландия, Италия, Германия и Великобритания, гласоподавателите около 12 ч също се увеличиха. В Берлин, където в обедните часове гласува и съпругата на Навални - Юлия Навалная, имаше и протест срещу Путин, придружен с негова фигура, къпеща се в кървава вана с цветовете на украинския флаг. В София пред руското посолство също се изви опашка по обяд, а първата, пуснала бюлетината си там, беше посланик у нас Елеонора Митрофанова.