Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки хиляди руснаци рискуваха да бъдат арестувани, за да се сбогуват днес с най-големия критик на президента Владимир Путин - Алексей Навални.. КАДЪР: Екс/teamnavalny
Десетки хиляди руснаци рискуваха да бъдат арестувани, за да се сбогуват днес с най-големия критик на президента Владимир Путин - Алексей Навални.. КАДЪР: Екс/teamnavalny

Съпругата му Юлия не пътува до Москва, за да избегне репресии

Десетки хиляди руснаци рискуваха да бъдат арестувани, за да се сбогуват днес с най-големия критик на президента Владимир Путин - Алексей Навални. Точно 2 седмици след новината за смъртта му в сибирска колония тълпи от хора се събраха в мразовитата сутрин в Москва и скандираха лозунги “Алексей” и “Благодаря”, вървейки след катафалката.

Навални бе погребан в Борисовското гробище в Москва. То е едно от най-старите в руската столица. Създадено е още през XVI век. Гробът на опозиционера е на метър от входа и практически до оградата.

Родителите на Навални - Людмила и Анатолий, бяха плътно до ковчега му. Липсваше обаче жена му Юлия, която се притеснява да пътува до Москва заради опасения от репресии от страна на Кремъл. Тя се сбогува с него в социалните мрежи.

Кадър Ютуб/Алексей Навални
Кадър Ютуб/Алексей Навални

“Льоша, благодаря ти за 26 г. абсолютно щастие

И за последните 3 г. щастие. За любовта, затова, че винаги ни подкрепяше, затова, че ни разсмиваше даже от затвора, затова, че винаги мислеше за мен” - това написа в Х Юлия Навалная минути след края на погребението.

“Дори не знам как да живея без теб, но ще се постарая да е така, че ти, там горе, да се радваш и да се гордееш с мен. Не знам дали ще се справя, но ще се постарая”, добави още тя в първия си коментар след службата.

Опелото на Навални приключи за около 20 минути, а общо всички церемонии продължиха около 2 часа. В столичния район бе ограничена дейността на мобилните оператори, което затрудни разпространяването на снимки и видеа в социалните мрежи. Лошата връзка попречи дори на медиите, които се опитваха да излъчват на живо кадри от мястото.

Районът беше изключително силно охраняван

Имаше въоръжени органи на реда на всеки метър от 2-километричната опашка от хора, отишли да се сбогуват с опозиционера. Властите не дадоха официално разрешение за публично погребение и предупредиха, че ще има последици, ако се съберат демонстранти. Въпреки това събитието мина без напрежение. Съобщи се обаче за общо 45 задържани в ралични градове в Русия, включително Москва, Новосибирск и Екатерининбург.

Множеството около църквата, където бе погребението, не спираше да скандира “На-вал-ни!” и “А-лек-сей!”, макар да имаше предупреждения, че това може да е подсъдимо - като подкрепа за лидер на забранена заради екстремизъм организация. Чуваха се и

скандирания “Не на войната” и “Русия без Путин”,

заради които всеки руснак може да попадне зад решетките поне за 14 дни. Малко преди да бъде погребан, тълпата крещеше: “Благодаря”.

“Новая газета” съобщи, че тълпата е наброявала 10 хил. души, а опашката е достигнала 2 км.

Сред присъстващите в покрайнините на Москва бяха Борис Надеждин, антивоенният кандидат, който беше дисквалифициран от предстоящите през март президентски избори, и Евгений Ройзман, бивш кмет на Екатеринбург - също виден критик на Путин.

Няколко западни посланици също бяха забелязани на поклонението, включително дипломатите на САЩ, Франция и Германия, съобщи европейското “Политико”.

Ковчегът на Навални беше отворен

- първо на опелото пред близките му, а после и на погребението. Всички присъстващи можеха да видят тялото на опозиционера. Мнозина се приближиха до него, за да го зърнат с очите си и да се убедят в смъртта му.

Малко след това на главата му бе поставена лента и той бе покрит с бяла пелерина. Песента от “Терминатор 2” прозвуча, след като ковчегът беше спуснат в земята.

“Той смяташе, че “Терминатор 2” е най-добрият филм в целия свят”, каза говорителката на опозиционера Кира Ярмиш. По-рано на Борисовското гробище в памет на критика на Путин е звучала и песента My Way на Франк Синатра.

От администрацията на Путин съобщиха, че нямат коментар за смъртта на Навални, тъй като той не бил политическа фигура. “Нашето разбиране е, че има закон и той трябва да се изпълнява. Всякакви несанкционирани сборища ще бъдат нарушаване на закона и съответно участващите в тях ще носят отговорност”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За пореден път една от близките сътрудници на Навални - Мария Певчих, заяви, че той е бил убит. Тя припомни, че през последните няколко години Навални бе държан в изключително сурови условия, които са имали пагубно въздействие върху здравето му. За събитията около 15-16 февруари обаче Певчих смята, че е имало конкретни действия и отговорни лица, които са действали за ликвидирането му. “Разследваме заедно с Христо Грозев, знаем поименно всеки един от участниците и ще изясним какво се случи”, заключи тя.