Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-голяма поскъпване има при дизела, а в някои бензиностанации литърът се продава за над 2,80 лева.
Най-голяма поскъпване има при дизела, а в някои бензиностанации литърът се продава за над 2,80 лева.

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната ни до края на тази година.

Количествата от Русия са заместени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис. Всъщност казахстанският сорт е основният заместител, защото има сходни характеристики като руския "Уралс". Освен това има възможност количествата да се транспортират през руски пристанища. Цената му обаче е по-висока - разликата с руския е 2,50 долара.

Това дава и отражение на цените на горивата у нас, но засега не е силно. За последния месец масовият бензин А-95 е поскъпнал с 3 стотинки и литър се продава за 2,66 лева. По-чувствителна промяна има при дизела. В началото на февруари цената му бе 2,67 лева, а сега вече е с 10 ст. по-висока.

"Цените са адекватни и са свързани със случващото се на международните пазари", коментира Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според него обаче не може да се очаква 3 лева за литър. Такива нива имаше в края на 2022 година.