Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Иванов по време на работа. Снимка личен профил във Фейсбук
Асен Иванов по време на работа. Снимка личен профил във Фейсбук

Журналистът прави една крачка нагоре, след като бе заместник на Веселина Петракиева

Когато КТБ фалира, е продуцент на новините в ТВ7 и отговаря за 100 души, които не получават заплати

Венелин Петков го кани в нюзрума на Би Ти Ви през 2017 г.

Асен Иванов е новият главен редактор на “Би Ти Ви Новините”, след като Веселина Петракиева, която заемаше временно поста, напусна по свое желание.

Рокадата съвпадна с промени и в Нова тв, което тутакси подхрани конспиративни теории.

Собственикът “Юнайтед медия” преди два дни уволни Стефана Здравкова от поста главен изпълнителен директор и Дирк Геркенс оглави отново “Нова Броудкастинг груп”. Същевременно напусна и шефът на новините в тази телевизия - Илия Дафов.

Ходът на Би Ти Ви не е така драстичен, тъй като и досега Асен Иванов беше заместник на Петракиева, която пое новините миналия септември. Тогава частната медия възложи на главния изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” Ралф Бартолайт да ръководи и отдел “Новини, актуални предавания и спорт”, защото Антон Хекимян се впусна в политиката.

“Асен Иванов е сред професионалистите с опит в нюзрума на Би Ти Ви и има дълъг стаж в редакцията”, обясни Ралф Бартолайт, който ще продължи да изпълнява и двете функции. Той е убеден, че с новия главен редактор заедно ще продължат да произвеждат качествени новини и журналистика на най-високо ниво.

Журналистическата кариера на Асен Иванов започва от вестник

- става репортер в “Монитор” и за него това е определящо, както е споделял пред колегите си. Защото осъзнал каква школа е всекидневникът едва когато отива в телевизията.

Асен Иванов е новият шеф на новините в Би Ти Ви.
Асен Иванов е новият шеф на новините в Би Ти Ви.

18 години е съдебно-криминален репортер и има самочувствието да е сред най-добрите.

 В редакцията на Би Ти Ви е повече от 12 години. През 2007 г. става “Репортер на годината на Би Ти Ви Новините”.

Между 2013 и 2017 г. работи в ТВ7, а след това и в BiT - телевизии, които вече не съществуват. Всъщност периодът в ТВ7 е особено интересен заради самата медия, известна като “телевизията на Цветан Василев”. Когато КТБ фалира, Иванов остава в ТВ7 и със свои колеги публично се разграничава от политика Делян Пеевски и Николай Бареков, който е изпълнителен директор. Впрочем тогава журналистите правят това свое изявление на живо в ефира на Би Ти Ви.

Точно по онова време Асен Иванов става изпълнителен продуцент на новините в ТВ7 и работи с Валентина Войкова, техен главен редактор. Колеги от техния екип и днес си спомнят, че двамата работели на “мускули и ентусиазъм”, защото било адски трудно да мотивират над 100 души, чиито заплати са спрени след фалита на КТБ, а от медията се изземвали сървъри и техника,

За самия Иванов този период вероятно е бил стресиращ и семейно, тъй като съпругата му е спортна журналистка в същата медия и двамата като всички останали остават без заплати. Според колегите му в Би Ти Ви днес Красимира вече не се занимавала с журналистика.

Иванов е водещ на последния ефир на ТВ7

На 17 септември 2016 г. - Деня на София, трябвало да тръгне ново предаване на Люба Кулезич и двамата влизат в студиото. Точно тогава Съветът за електронни медии (СЕМ) пуска разпореждане до кабелните оператори да спрат излъчването на ТВ7.

Асен Иванов става продуцент на Люба Кулезич и работи с нея за предаването ѝ, но по BiT, чийто консултант е Нери Тервзиева, а собственици - двама български емигранти от Чикаго. Същевременно пътува и до Русе, защото участва в създаването на местната телевизия ТВН на Виктория Маринова - журналистката, която беше жестоко убита през 2018 г.

Двамата са били много близки приятели и създават телевизията с голям ентусиазъм почти от нулата - с новини и предавания.

Така минава близо година, когато Венелин Петков, шеф на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви, и Гена Трайкова, главен редактор на новините, канят Асен и от юли 2017 г. той отново е в нюзрума на Би Ти Ви, а от 2021-а става заместник главен редактор и продуцент на новинарското съдържание.

Завършил е икономика и право. Магистър е по национална сигурност от Военната академия “Г. С. Раковски”. През 2013 г. преминава журналистическо обучение в централата на Си Ен Ен в Атланта, САЩ.