Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петьо Петров-Пепи Еврото
Петьо Петров-Пепи Еврото

Не МВР или ДАНС, а НПО и една съпруга осветиха фигурите, за които се знае от 15 години

Може и да е цинично, но убийството на Мартин Божанов - Нотариуса има и голям плюс - изплуваха зависимости в съдебната система и корупционни схеми, оплели Темида и службите за сигурност.

Не е умрял геройски, за да свети и променя света с примера си, но ефектът е подобен. Животът и делата на Нотариуса се обсъждат трета седмици. И точно в този времеви прозорец гангрената може да се поизчисти, макар и не до кокал.

Въпросът е защо трябваше един човек да бъде ликвидиран, за да се разследват иначе известни факти. Над 15 години Нотариуса е недосегаем, защото е бил под чадъра на държавата. Охранявали го с полиция, приемали сигналите му с приоритет, магистрати ходили в частния му клуб, разследванията срещу него се стопирали.

Нотариуса беше осветен от Антикорупционния фонд. Не от държавните институции МВР, КПКОНПИ, ДАНС и прокуратура, а от неправителствена организация.

С помощта на Ивайла Бакалова, благодарение на това, че е известна личност, и на мъжа до нея, защото тя отказва да плати, за да го пуснат от ареста. Това се случва в юни 2021 г. На власт е служебен кабинет, главен прокурор още е Иван Гешев. После нещо започва да се прави в МВР при раздвижването на политическите пластове в държавата.

Информацията стига до прокуратурата в края на 2022 г., където ферментира месеци и разследването започва при т.нар. прегрупиране в държавното обвинение през лятото на 2023 г. И така до 31 януари 2024 г., когато, аха Нотариуса да бъде обвинен като лидер на престъпна група, и го застреляха. И стана лош човек.

Отрекоха се от него, появиха се свидетели на схемите му, разследването се ускори, създаде се спецкомисия в парламента.

На всички е ясно, че Мартин Нотариуса е на ниско ниво в подобни схеми. Истината е, че държавата е спала, или някой се е възползвал от брокера Мартин Божанов, за да печели пари и влияние.

Същото е с много герои от прехода, които бяха уважавани бизнесмени, а след като ги убиха, арестуваха или обвиниха, се превърнаха в бандити, бегълци, схемаджии и чудовища. Отгледани обаче от държавата. А добрите, честните и принципни герои така и не се появиха. 

Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

Един от тези примери е с Васил Божков. 30-годишният му възход го инсталира на върха в българския бизнес. Списания го обявяваха за най-богатия българин. Беше известен като меценат на изкуството, спортен деятел, дарител, спонсор. Основният му бизнес е хазарт, а няколко години и пътно строителство. И двете са невъзможни без държавата.

Единият бизнес е строго регулиран от вече закрита комисия към финансово министерство, другият зависи от бюджета и волята на изпълнителната власт. Божков стана богат, защото работеше добре с институциите. Изведнъж стана лош в началото на 2020 г., вероятно заради спор за пари. Обвиниха го, запорираха му активите. Държавата приключи Божков, като свали чадъра над него.

Едва ли още има наивници, които вярват, че 5 години той е ощетявал хазната и е плащал по-малко, а държавата не е знаела. При положение, че става дума за над половин милиард,

По ирония на съдбата Божков беше арестуван точно 2 месеца след встъпването на Гешев като главен прокурор. И за него имаше съмнения, че е назначен от политическата класа, която е начело на държавата, за да ѝ служи.

Нещо, което той отричаше, а когато беше отстранен, го потвърди и се насочи към политиката, която явно дава повече власт от тази на главния прокурор. Иначе по конституция България е правова държава, в която има разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна. 

И всяка намеса на едната в другата би трябвало да се преследва от закона. Но не става така. Или законите са слаби или няма кой да ги прилага, защото системата е овладяна от брокери като Нотариуса и Пепи Еврото, за дейността на когото се разбра отново от разследване на неправителствена организация , а не на официалните институции.

И за него дълго време се мълча, замазва, шикалкави и протака. Той поне се води безследно изчезнал и се издирва. Дано да е добре човекът и някой ден да разкаже истината.

Иначе политическата класа продължава с опитите да реформира съдебната система и службите, за да се справят те по-добре с корупцията.

Промениха конституцията като първа стъпка. И увеличиха квотата на парламента в прокурорската колегия, която избира, наказва, командирова и отстранява магистрати, включително обвинител номер 1 (макар и вече с орязани правомощия).

И всичкото на фона на разкритията за схемите на Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, които трудно ще се повлияят от промени в законите. Това е светът на изнудването, заплахите, компроматите и корупцията. Ако ги няма Божанов и Петров, ще дойдат други. И това ще продължи, докато някой от върховете на политическата класа и държавата не влезе в затвора. Такъв шанс засега няма. Продължаваме да мечтаем за служби, прокуратура и съд като тези в Румъния, която рязко дръпна от България и няма стигане.  

През 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров цитира публично колегата си Никола Филчев: “Там, където корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не е в състояние да се справи”. И досега никой не е опровергал това. Същото важи, ако заменим “прокуратура” с “промени в конституцията”.