Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртта на опозиционера предизвика вълна от недоволство към Кремъл, а Путин е сочен за пряк виновник. СНИМКА: РОЙТЕРС
Смъртта на опозиционера предизвика вълна от недоволство към Кремъл, а Путин е сочен за пряк виновник. СНИМКА: РОЙТЕРС

Казали на майка му, че си е отишъл от "синдром на внезапната смърт"

Двама офицери от руската разузнавателна служба (ФСБ) са посетили наказателната колония, където Алексей Навални бе държан, само два дни преди смъртта му, твърди правозащитната група gulagu.net, цитирана от западни издания.

Според твърденията те са

изключили част от камерите за видеонаблюдение

и запис в IK-3 - “Полярен вълк”. В сайта се посочва още, че посещението дори е било споменато в доклад на службата за изпълнение на наказанията. Въпреки че информацията на gulagu.net не може да бъде потвърдена, организацията първа разкри данни за лидера на “Вагнер” Евгений Пригожин, когато се твърдеше, че набира хора за войната от руски затвори.

Смъртта на най-върлия критик на руския президент Владимир Путин, меко казано, разтърси цялата международна общност в петък. 47-годишният Навални почина месец преди президентските избори в страната и на около 2000 км от Москва в IK-3 - колония с тежки условия, наследница на ГУЛаг. Според затворническата служба в Ямало-Ненецкия окръг той загубил съзнание след разходка. Медиците, които отиват на място, реанимират Навални 30 мин, но без успех. Само ден преди кончината си той беше видян в добро настроение по време на видеовръзка в съда. Редица лидери призоваха за прозрачност при разследването и открито обвиниха Путин, че е отговорен за смъртта на Навални.

Полицията в Москва задържа руснаци, излезли да почетат паметта на Навални. СНИМКА: РОЙТЕРС
Полицията в Москва задържа руснаци, излезли да почетат паметта на Навални. СНИМКА: РОЙТЕРС

На фона на куп теории какво се е случило с Навални в събота майката на опозиционера Людмила Навалная, както и адвокатът му Василий Дубков пристигнаха в Харп до “Полярен вълк”, за да разпознаят тялото.

От затвора казали на Людмила, че синът ѝ е починал от “синдром на внезапната смърт”. Оттам тя и Дубков

били изпратени към моргата в Салехард,

където тялото на 47-годишния опозиционер било транспортирано по искане на следователите. Поне така заявили от затвора. Когато пристигнали обаче, моргата била затворена. Дубков позвънил на номера и по време на разговор с работник в моргата той му казал, че тялото не е при тях. На Дубков му казали също, че е седмият, който звъни за това.

На друг от адвокатите на Навални му е казано от местния клон на следствената служба, че причината за смъртта все още “не е установена” и затова тялото му не може да бъде върнато на семейството, докато разследването не приключи. Малко по-рано обаче други служители от службата посочили, че разследването е приключило и “не е открита престъпна дейност”.

Междувременно в телеграм канала си изданието “Астра” заяви, че се е свързало с представители на бюрото по съдебномедицинска експертиза към Салехард, като оттам заявили, че не са приемали никакви починали от наказателната колония, и ги препратили към следствения комитет. Източник на “Новая Газета Европа” пък посочи, че действително тялото на Навални е в моргата на окръжната болница в Салехард от петък вечерта, но все още не е извършена аутопсия. Според парамедик по трупа имало синини, присъщи за припадък или оказване на първа помощ чрез сърдечен масаж.

От “Медуза” пишат, че

два малки самолета са пристигнали от Москва

в Салехард в събота. Твърди се, че това може да са специалисти, които ще извършат аутопсията на Навални.

Според Ева Левенберг - координатор на наказателни дела към “ОВД-Инфо” - руски медиен проект, който се бори с политическото преследване, заради процедурната проверка на следствения комитет семейството на Навални може да не види тялото му месец, ако не и повече. Оттам посочиха още, че “случаят е по-сложен - освен проверката има и разследване, а в неговите рамки решението за освобождаване на тялото се взема само от органа, който извършва проверката. То може да бъде по-дълго от 30 дни”.

“Правилата на закона никога не са работили спрямо Навални. Съдът, прокуратурата, следствието - те винаги са изкривявали закона в свой интерес. А те имаха само един такъв - да изолират Навални и да го измъчват. Това продължава дори и след смъртта му”, категорични бяха от ОВД. Оттам призоваха тялото на опозиционера да бъде върнато незабавно на семейството му.

Според близки до критика на Путин руските власти “очевидно се опитват да прикрият доказателствата” и “затова крият тялото на Навални”.

Мирни демонстрации се състояха в редица градове в Европа. СНИМКА: РОЙТЕРС
Мирни демонстрации се състояха в редица градове в Европа. СНИМКА: РОЙТЕРС

Източници на службата за изпълнение на наказанията (ФСИН) заявиха пред “Нова Европа”, че към момента се решава къде да се проведе аутопсията на Навални. Според един от тях, ако това стане в Харп или Салехард, значи от службата има какво да прикрият. “Ако ФСИН не е намесена в смъртта на Навални, то е по-изгодно да се извършат всички възможни експертизи”, коментира източникът, като според него, ако това е така, то тленните останки ще бъдат преместени в Москва. Ако обаче ФСИН е замесена и

иска да “прикрие следите си”,

допълва той, тялото “вероятно ще бъде откарано в Салехард, където има крематориум. Ще направят аутопсия и незабавно ще го унищожат”.

С новината за смъртта на Навални жители на редица градове в Русия излязоха по улиците, за да почетат паметта му. Това доведе до задържането на над 400 души в повече от 36 града, включително Москва, Санкт Петербург и Белгород. В Европа и САЩ пък имаше демонстрации против управлението на Владимир Путин.