Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Бончева
КАДЪР: БНТ
Екатерина Бончева КАДЪР: БНТ

Империята на злото е жива, каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Екатерина Бончева. Това бе коментарът й по повод убийството на Алексей Навални. Тя даде пример за две ярки фигури в наши дни.

През 1980-а папа Йоан Павел Втори отива на площад в Полша и казва "Не бойте се", ден преди смъртта си Навални призовава: Не се предавайте, ако ме убият - значи сме силни."

Ние нямаме такива личности, каза Бончева, член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност.

Те правят осъзната саможертва - режимите не търпят силните и различните. Навални умишлено тръгна към своята смърт. Той едва ли е мислил, че ще пребори системата в Русия. Това, което му се случи, може да стане навсякъде.

Но ние, когато палим свещи и пращаме съболезнователни телеграми смятам, че не осъзнаваме какво е станало. Свободният свят можеше да направи повече. Поведението на България трябва да е много ясна.

Бончева обясни какво ще съдържа новият сборник, базиран на архивите на ДС. Той е част от поредица, свързани с ДС и образованието. Показва как ДС е използвала младите, които трябва да са част от експеримента за новия човек. Трябвало е обаче да бъде разчистен теренът - ликвидирана е една цяла класа в лагерите.

След тях трябва да бъде създаден новият човек - и се тръгва от младите. Вербувани са и непълнолетни. Работено е с клубове по интереси - например почитатели на братя Аргирови, на "Щурците" или др.

Защо парламентът не избира нови членове на тази комисия, нашият мандат отдавна е изтекъл, хората след нас трябва да надграждат, допълни Бончева.