Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В газовите облаци в Космоса е пълно с химически съединения и ако можехме да ги вдишаме, щяхме да усетим необичайни миризми.
В газовите облаци в Космоса е пълно с химически съединения и ако можехме да ги вдишаме, щяхме да усетим необичайни миризми.
  • Във Вселената не съществува перфектен вакуум. Затова, когато се завърнат в станцията, космонавтите усещат ухания на бензин, алкохол, урина, барут, развалени яйца, накладки и изгорели бадеми

Смесица от изпарения на бензин, алкохол, урина, барут, прегоряла пържола, развалени яйца, горещ метал и накладки, бисквити с изгорели бадеми - всичко това звучи толкова познато тук, на Земята, но колкото и изненадващо да звучи, е част и от ароматите в Космоса.

Въпреки че във вакуумното пространство няма въздух, някои астронавти разказват за специфични ухания, които долавят, когато свалят скафандрите и шлемовете си, прибирайки се в космическите кораби.

"Космосът определено има мирис, който е различен от всичко друго",

обяснява американецът Доминик Антонели. Друг пилот от НАСА - Дон Петит, пише в блог, че вдишал нещо подобно на приятната сладникава миризма на пушека, който се вдига при заваряване. Сравнява я и с метал. Напомняло му за ваканциите в колежа, когато заварявал с горелка дърводобивна техника, за да си докара допълнителен доход.

А участниците в мисията „Аполо" съобщават, че Луната ухае на барут и прегоряла пържола. Такова е преобладаващото впечатление, съобщава Харисън Шмит, стъпил на повърхността на земния спътник като част от "Аполо 17" през 1972 г. Потвърждават го и тези, които са работили на Международната космическа станция.

Но как всъщност е възможно хората да усещат аромати в Космоса, като там не може да се диша?

Ако вдишат дълбоко, ще умрат. Обясненията за този парадокс са няколко. Всъщност горе не е перфектен вакуум. "Не става дума за пространство без никакви частици", коментира пред сп. "Лайв сайънс" Миранда Нелсън, която контролира космическите полети в центъра на НАСА в Хюстън.

Според нея единични атоми кислород плуват около кораба или извън Международната космическа станция. Ултравиолетовите лъчи на Слънцето разграждат молекулите на отделни атоми и те се задържат върху скафандрите, инструментите или въздушния шлюз. При завръщане на пилотите в кабината протича химическа реакция. Единичните атоми може да се съединят с молекула на кислорода и така да се образува озон. Оттук произтича този аромат, който не е типично космически.

Защо астронавтите разказват за миризми на барут, бензин и алкохол, четете в брой 1/2024 на сп. "Космос".