Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • "Умирам за сина ми, като не го виждам, сякаш се разболявам", казвал Пеев пред приятел
  • Три месеца преди смъртта си планирал пътуване до Папуа Нова Гвинея, но се отказал заради "проблеми"

Убитият Пейо Пеев се страхувал майката на сина му – Габриела, да не направи нещо на детето им, ако той заведе дело, научи "24 часа - 168 истории". Месеци преди да бъде нападнат и удушен в колата си, споделил пред близък приятел, че се притеснява за поведението на жената, ако се впуснат в съдебна битка за родителските права. Но не уточнил дали тя е отправяла подобни закани към него.

"Говорим за страх в най-чистата форма - разказва пред "24 часа - 168 истории" Андрей Едрев. - Пейчо се опасяваше, че ако притисне Габриела с дела, тя ще направи нещо на малкия. Изпитваше ужас от тази мисъл, която се въртеше в главата му. Явно затова не предприемаше нищо. Надяваше се просто на човещина, защото безкрайно много обичаше сина си.

Аз му обяснявах, че майка, която използва детето срещу бащата, няма човещина. От всички теми, които сме обсъждали заедно, основната беше за проблемите му с тази жена. Пейо знаеше и за моите трудности, които са подобни. Често ме разпитваше кое и как да направи. За разлика от мен обаче той, за съжаление, беше доста плах в тези отношения. Гледаше все да не обиди някого, все да не нарани някого с поведението си. Говореше тихо и кротко, никога с твърд тон. Беше последният човек, за когото мога да кажа, че е "строг"."

Според Едрев Пеев по никакъв начин не е искал да влиза в конфликти с Габриела и майка й Красимира, които бяха задържани за смъртта му. Избягвал дори най-малки пререкания с тях. Твърдял, че това му носи само негативни емоции и след това не се чувства добре психически. Изживявал го тежко и "ходел със страх".

"Социалните също му създаваха проблеми - спомня си Едрев. - Казвах му какво да прави в такъв случай. В интерес на истината Пейчо си извади изпълнителен лист (писмена заповед на съда за принудително изпълняване на съдебно решение или на друг, определен от закона акт - бел. ред.), но пак с голяма мъка. Съветвах го да образува изпълнително дело, за да може ДСИ (държавен съдебен изпълнител - бел. ред.) да предприеме изпълнително действие по принудително предаване на дете на основание чл. 528 от ГПК."

Пеев се оплаквал пред приятеля си, че невинаги му дават да вижда сина си.

"Тогава веднага му казвах да звъни на 112 и да вика познати за свидетели - спомня си близкият му. - После да образува дела по 182 ал. 2 от НК, за да може майката да разбере, че няма право да крие детето от бащата. Пейо обаче беше много деликатен. Той е човек - душа Не е моят темперамент. Не можеше да тропне с ръка по масата."

Друг познат на мъжа, който пожела анонимност, разказа пред "24 часа - 168 истории", че напоследък Пейо бил "смачкан", защото го "вкарвали в схеми". Трябвало да спазва определено поведение, да прави и да казва определени неща, в противен случай "не се вписвал в перфектната картинка".

"Чудех се как живее според нечии измислени изисквания", питал се приятелят му.

Близките му го чували да казва: "Умирам си за детето, толкова го обичам. Мисля за него постоянно и като не го виждам, сякаш се разболявам."

Какви планове е имал Пейо за бъдещето си?

Приятелят му Андрей си спомня, че през октомври миналата година с него говорили за Папуа Нова Гвинея.

"Планирахме да дойде с мен и компанията, защото като фотограф се възхищаваше на местата, на които аз съм бил - спомня си мъжът. - Аз също снимам и там беше нашата допирна точка. И двамата правим красиви кадри на нестандартни места по света. Пейчо следеше моята страница.

Той много обичаше да пътува. Искаше да отидем до Гвинея. Имахме план. Това го говорихме три месеца преди убийството му. Точно тогава обаче сякаш нещо стана и той беше възпрепятстван. Смятам, че са били проблеми, свързани с детето. Само това можеше да го спре да осъществи някоя от мечтите си. Относно пътуването той беше напълно решен, но срещна сериозна пречка. Така и не дойде. Не мога да ви кажа какво точно."

Година по-рано убитият мъж искал да пътува и до Бали, за да изкачи един от най-активните вулкани в Индонезия. Сред плановете му били, когато синът му порасне, да го научи и него да се катери, за да правят заедно походи.

"Искаше да види Бали отблизо и заради друго нещо - беше впечатлен от начина, по който си отглеждат децата - спомня си Андрей. - Има свобода, а не ограничения и делене между двамата родители, което налага да влизат в битка помежду си. Децата растат щастливи, майките и бащите им се разбират чудесно. За съжаление, в България масово виждаме разводи, съдебни битки и накрая малчугани, които трябва да посещават психолог, защото са травмирани."

Точно от това се опасявал най-много и Пейо - той не искал един ден синът му да носи белег, оставен от осакатените отношения на родителите. Пред близки споделял, че се притеснява детето да не изживява проблемите, които той имал.

"Не искам малкият да слуша скандали, не е редно", казвал той, но никога не е твърдял, че иска да го отдели от Габриела и да направи така, че тя повече да не го вижда. Желаел "нормално отношение" с нея. Въпреки всичко Пеев споделял, че я обича, но друг човек влияел и им се месил. Обяснявал, че Славова често се допитва до майка си Красимира за напътствия - както в професионалния, така и в личния живот. Първоначално не му правело впечатление, защото знаел, че е нормално дъщерята да търси майчината подкрепа и съвет. Впоследствие осъзнал, че Габриела приема за "единствено правилно и меродавно" мнението на Трифонова.

Според близки на Пеев изреченото от задържаната за смъртта му Красимира Георгиева в съда, че "майка му и баща му (на Пейо - бел ред.) са в основата на заговор срещу дъщеря ми", не е вярно.

"Леля Иванка (майката на Пейо - бел. ред.) е толкова добра жена и така обича внучето си - разказва запознат. - Тя муха не би убила. В случая Красимира каза пред съдията, че родителите на Пейчо правят опит да разделят децата. Няма такова нещо. Бабата и дядото страдаха наравно с него, че не могат да виждат малкия. По мои спомени те се измъчваха дори повече, като гледаха сина си тъжен. Най-добрият вариант за децата в момента е да останат при тези хора, защото там средата е спокойна. Те не си повишават тон, говорят си мило и с разбиране. Малчуганите ще растат щастливи. В този момент Пейо би имал само едно желание - синът му да се гледа от родителите му. Само така ще почива в мир."